pati25 08.12.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 ja tez jutro pieke :)magpie101.dam znac jak wyjda :)A moze ktos ma sprawdzony sposób na jakis dobry lukier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.12.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja w tym roku pierwszy raz nie bede robic z lukrem, ktory po jakims czasie peka. Zrobie z polewa biala i czekoladowa, jadlam ostatnio u kogos z mojego przepisu pierniki z polewami i bardzo mi smakowaly. Polewy kupie gotowe takie do podgrzania w cieplej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 08.12.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Zochna czy wyszło Ci też tyle blach U mnie cała kuchnia była zastawiona ,aż sie mąż pytał czy z synową zapisałyśmy się do koła gospodyń wiejskich mi wychodzi 100 sztuk z jednej porcji ciasta, na ktore proporcje podawalam. Pewnie więcej niż 100 Ale ja pierwszą połowę cienko wałkowałam - także z 5 blach spokojnie, a tych grubszych - tak ze 3 blachy Rodzinie część rozdałam - Ich podziw i wdzięczność - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 08.12.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja w tym roku pierwszy raz nie bede robic z lukrem, ktory po jakims czasie peka. Zrobie z polewa biala i czekoladowa, jadlam ostatnio u kogos z mojego przepisu pierniki z polewami i bardzo mi smakowaly. Polewy kupie gotowe takie do podgrzania w cieplej wodzie. magpie - a mój lukier nie pęka. znaczy nie zauważyłam ja robię z samej cytryny i cukru pudru - a na koniec ucierania dodaje jeszcze trochę miekkiego masła. Z masłem jest taki gładki i fajnie się błyszczy No i ma dodatkowy milion kalorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.12.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja w tym roku pierwszy raz nie bede robic z lukrem, ktory po jakims czasie peka. Zrobie z polewa biala i czekoladowa, jadlam ostatnio u kogos z mojego przepisu pierniki z polewami i bardzo mi smakowaly. Polewy kupie gotowe takie do podgrzania w cieplej wodzie. magpie - a mój lukier nie pęka. znaczy nie zauważyłam ja robię z samej cytryny i cukru pudru - a na koniec ucierania dodaje jeszcze trochę miekkiego masła. Z masłem jest taki gładki i fajnie się błyszczy No i ma dodatkowy milion kalorii A ja robie z wody i cukru pudru i pewnie dlatego peka. Jak dajesz cytryne to wody juz nie dodajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 08.12.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Nie - sam sok z cytryny . Lukier jest taki kwaskowaty - dobrze się komponuje ze słodkimi ciastkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 08.12.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Aby lukier nie pekał podobno troszeczkę oliwy trzeba dodac :0Sprawdzał ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 08.12.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Aby lukier nie pekał podobno troszeczkę oliwy trzeba dodac :0Sprawdzał ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 08.12.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 masło , masło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.12.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Aby lukier nie pekał podobno troszeczkę oliwy trzeba dodac :0Sprawdzał ktos? Ja nie dodaję oliwy. Robię z soku z cytryny i cukru pudru i nie pęka. Ja więc widać daje się zrobić bez oliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 09.12.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 09.12.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota. , a jak robilas w koncu lukier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.12.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota. Ktore to, ktore, ja tez chce? Te? Pierniki: -1 kg maki -2 jaja -4 lyzeczki sody -1/2 szklanki mleka -20 dkg cukru -50 dkg miodu plynnego -1 kostka masla prawdziwego -30 g przyprawy do piernika -1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota. Ktore to, ktore, ja tez chce? Te? Pierniki: -1 kg maki -2 jaja -4 lyzeczki sody -1/2 szklanki mleka -20 dkg cukru -50 dkg miodu plynnego -1 kostka masla prawdziwego -30 g przyprawy do piernika -1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.12.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dzieki Mag! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.12.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota. , a jak robilas w koncu lukier? Witaj ,Nie robiłam kupiłam gotowy .Coś 1,5zł za 1 opakowanie lukru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.12.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota. Ktore to, ktore, ja tez chce? Te? Pierniki: -1 kg maki -2 jaja -4 lyzeczki sody -1/2 szklanki mleka -20 dkg cukru -50 dkg miodu plynnego -1 kostka masla prawdziwego -30 g przyprawy do piernika -1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Tak Dokładnie te :)fajne bede co roku robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 11.12.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Śledź w pomidorach Matjasy zamaczamy w wodzie żeby wypłukać z nich trochę soli na około 2-3 godziny. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka na dużej ilości oleju. Po zeszkleniu cebuli dodajemy przecier pomidorowy ( ja na 3-4 cebule daję ok. 2 łyżki). Dorzucamy namoczone wcześniej rodzynki (na tę ilość niecała paczka, z reguły daję te duże rodzynki). Wszystko mieszamy żeby się ładnie połączyło, zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu układamy w miscze warstwę śledzi pokrojonych w małe paseczki, i na to warstwa sosu, znów śledzie i znów sos... I tak aż do wyczerpania składników. Zostawiamy do przegryzienia. U nas jest to hit już od kilku ładnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 11.12.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 W związku z jutrzejszą imprezą rodzinną ( urodziny mojej córeczki ) zrobiłam dziś dwie sałatki. Może ktoś skorzysta z przepisu. 1. Sałatka z makaronem, szynka, serem, kukurydzą i groszkiem. Wszystko wymieszane z majonezem i przyprawami.http://images46.fotosik.pl/236/4ee0ea3fd07ee336med.jpg2. Sałatka z jajkami, marynowanymi pieczarkami i ogórkiem konserwowym, wszystko wymieszane z majonezem i przyprawami.http://images49.fotosik.pl/237/130939882f754b4fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.12.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Mam pytanie czy ktoś ma jakiś ciekawy przepis na rybę do podania na wigilię i nie koniecznie karpia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.