iza mama gabora 11.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Moja córka uwielbia łososia z pomarańczą i serem Dzwonka łososia norweskiego(bo bardziej różowy) obtaczam w mące(wcześniej przyprawiam do smaku) i lekko podsmażam.Potem przekładam drania do naczynia żaroodpornego).Na wierzch plasterek pomarańczy i sera żółtego.Polewam leciutko oliwą.Zapiekam i już.Jemy go kropiąc sokiem z pomarańczy.Dobry również na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 11.12.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 magpie101 napisz proszę jaka konsystencje ma to ciasto na pierniki? Robiłam według przepisu i wyszła taka ciapka, musiałam dodać mąki aby zrobiło sie z tego ciasto. Myślę sobie, ze jak będę wałkować, to jeszcze będzie trzeba dodać, bo inaczej nie rozwałkuję. Kleiło by sie strasznie. Mam nadzieje, ze przez to nie zrobią sie twarde te pierniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 magpie101 napisz proszę jaka konsystencje ma to ciasto na pierniki? Robiłam według przepisu i wyszła taka ciapka, musiałam dodać mąki aby zrobiło sie z tego ciasto. Myślę sobie, ze jak będę wałkować, to jeszcze będzie trzeba dodać, bo inaczej nie rozwałkuję. Kleiło by sie strasznie. Mam nadzieje, ze przez to nie zrobią sie twarde te pierniki. Ciasto musi miec konsystencje miekkiej ciastoliny. Mozesz dodac wiecej maki tylko troszke, bo jak polezy kilka dni to troche stwardnieje. Reszte maki dodasz przy walkowaniu tak aby sie nie kleilo ciasto. I nie walkuj zbyt cienko, tak na 0,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 11.12.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ups, ja juz dodałam troszkę więcej niż troszkę. Kilka garści, na pewno. Właśnie patrzę w lodowce, to juz stwardniało. (może nie powinnam trzymać w lodowce?) Rany, a jak za parę dni nie będę mogła tego rozwałkować? To teraz juz wiem na przyszłość, ze mąkę dodać, ale juz przed samym pieczeniem. Bo u mnie to naprawdę taka mamałyga wyszła na samym początku. A ja myślałam, rany, to sie nadaje tylko na to aby kłaść łyżka i piec ale wałkować za nic. Ciekawe co z tego będzie? A mam swój przepis na pierniki, tylko twarde wychodza i ja wtedy nie jem, tylko mąż, bo on lubi takie do chrupania ciasteczka. Chciałam te zrobić, bo piszecie, że miękkie a tu masz. Nie mam jeść ciastek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 11.12.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 myślicie, że nie jest za późno, by zrobić te pierniki? a zakwas buraczany na wigilijny barszczyk robicie? można jeszcze "nastawić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 11.12.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Żelka ja też dosypałam sporo mąki i piekłam już z części ciasta i są dobre .co ja piszę są pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.12.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Elutek, na pewno nie jest jeszcze za pozno. Jak teraz zarobisz ciasto, a upieczesz za tydzien lub przed sama Wigilia, bedzie spoko Zakwas na barszcz wg przepisu Nefer z watku Boze Narodzenie jest gotowy po tygodniu, wiec tutaj tez spokojnie jeszcze sie zdazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 11.12.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 mbz, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 11.12.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 elutek zakwas buraczany robi się około tygodnia dokładnie tak jak żur swoją drogą jak masz żur to dodaj go troszeczke jako starter (albo zakwas chlebowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 11.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Żelko ja tez dodawałam całkiem sporo mąki miękkie wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Elutek ja w zeszlym roku zapomnialam o piernikach i moje ciasto stalo 2 dni tylko i tez byly dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Co do barszczu czerwonego to my nigdy nie robimy na zakwasie - nawet nie wiem jak taki smakuje.U nas podstawa to rybna i grzybowa oraz barszczyk czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 12.12.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Dziekuje dziewczyny! Juz mi lepiej! Choc jakos czulam w srodku, ze przepisu naszej magpie101 nie da sie spierniczyc, no ten ewentualnie mozna.., spiernikowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.12.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Wlasnie skonczylam robic pierniki (od 15 do 24), wyszlo 277 sztuk dlatego tyle, ze mialam roznej wielkosci foremki. Fotki jutro wstawie, bo dzisiaj juz padam!Samo pieczenie szybko idzie, dlugo trwa zdobienie.Dziewczyny ciasto po lezakowaniu jest twarde ale, gdy sie je dobrze wyrobi to pod wplywem ciepla naszych dloni robi sie bardzo elastyczne - nie zalujcie maki do podsypywania przy walkowaniu.Pierniczki sa mieciutkie juz zaraz po wyjeciu z pieca.Wszystkie w tym toku zdobilam tylko polewami zamiast lukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 13.12.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Oj to zeszło z tymi pierniczkami. Ja jeszcze za swoje się nie zabrałam, ciasto w lodówce czeka ale w tym tyg już nie mam wyboru - córka wciąż pyta kiedy będziemy robić pierniczki A poniżej jeszcze ciasto "bananowiec" bardzo proste, szybkie i smaczne. http://images37.fotosik.pl/233/3e880fe6ad4894d0med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.12.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 http://i48.tinypic.com/2h6y591.jpghttp://i47.tinypic.com/2psr5m0.jpghttp://i46.tinypic.com/1zpme5l.jpghttp://i49.tinypic.com/314ummw.jpghttp://i45.tinypic.com/5ccfiv.jpghttp://i49.tinypic.com/1z6tfmv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.12.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Pierniczki sa juz popakowane w takie koszyczki http://i50.tinypic.com/9gis0k.jpg dam je znajomym z zyczeniami swiatecznymi, koszyczkow zapakowalam 7, wiec dla nas za wiele nie zostalo . http://i47.tinypic.com/qqtr9z.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 13.12.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No nie dziwię się, że zeszło do północy - tyle pierniczków !!!!!!!!!!!!!!!!Pięknie przyozdobione.Tez robiłam według tego przepisu, aż mnie ta ilość przeraża:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.12.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 nadia091205 Tobie wyjdzie polowa, bo ja z podwojnej porcji robilam . W zeszlym roku z jednej porcji wyszlo mi 100 ale mialam rownej wielkosci foremki, a w tym roku foremki rozne i duzo bylo malych wzorow dlatego wyszloby z jednej porcji 135 okolo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 13.12.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 O dzięki za pocieszenie , bo już się przeraziłam ta ilością chyba byśmy z czteroletnia córka nie podołały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.