Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pięknie te wasze pierniczki wyszły! Ja dziś na próbę :wink: zrobiłam "kostkę domino" z piernika , marmolady, marcepanu i czekolady. Jak dla mnie - słodkie jak chol..., mężowi smakowało! A forum przeglądam ( i nie tylko ) w poszukiwaniu przepisu na kaczuchę pieczoną. Nigdy nie robiłam, a tak jakoś mi się wyrwało, że na obiad przygotuję. A że na tym obiedzie sporo będzie ludzi nie chciałabym plamy dać.

Zaintrygował mnie wasz pomysł na barszczykowy zakwas. Powiedzcie jak to się robi? U nas był zawsze czysty :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też zakończyłam produkcję pierników - jak licytujemy - to mnie wyszło 150 szt,. z połowy porcji - ale miałam malutkiee foremki, takie dla dzieci plastikowe. Dzieciaki ozdobily po swojemu. Pierwsza porcja przypaliła mi się, ale wykorzystałam na ozdoby choinkowe - ozdobiłam brokatem w klej - nie do jedzenia. Teraz są twarde jak kamień - mam nadzieję, że do świąt zmiękną - gdzie je przechować? - ja pochowałam w plastikowe pojemniki i metalowe wyłożone papierem śniadaniowym.

Ale była zabawa - zdjęcia później, nie są takie piękne jak Wasze, ale dzieci się starały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magdazaba Ja przechowuje w plastikowych pojemnikach zamykanych.

A z jakiego przepisu robilas?

Ja kiedys tez mialam taki przepis, ze pierniki po upieczeniu byly twarde jak kamienie, a po 2 tyg. w zamknieciu robily sie miekkie. Te co robilam teraz sa mieciutkie zaraz po upieczeniu i to jest zaleta tego przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z twojego przepisu i dlatego trochę się martwię co popsułam - ciasto leżało tylko tydzień, może trochę za cienmko wałkowałam - ale po wyjęciu z piekarnika były miekkie, ale jak poleżały 4 godzinki to stwardniały. Jestem dobrej myśli - w święta jakoś je zjemy, ale jak nie to i tak była fajna zabawa.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

P.S. Zajrzałam do pudełek - nie jest tak żle - da się ugryź spokojnie i są naprawde pyszne. Dzięki za przepis!!!

 

W pudelkach na pewno zmiekna!

Nic nie popsulas, pewnie za cienko rozwalkowalas dlatego tyle razy pisalam o grubosci ciasta. Lezakowanie nie wplywa na to, no i mialas malenkie foremki, wiec bardziej sie wysuszyly ale zmiekna :p .

 

Pieczemy kazda porcje 10 min. z zegarkiem w reku na 170 st bez termoobiegu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O termoobiegu to mogę sobue pomarzyć, o dokładnej temperaturze też - mam stary piekarnik gazowy, który wszystko mi przypala, więc piekłam bardzo krótko - ALE I TAK SĄ PYSZNE I MOJE GŁODOMORY SOBIE Z NIMI NAPEWNO PORADZĄ, mam nadzieję, że na przyszłe święta jak przeprowadzimy się do nowego domu i będzie wymarzona kuchnia to i pierniczki wyjdą mi jak marzenie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pierniki też gotowe. Wyszło 130 sztuk. Też nam się zeszło jakieś 4 godzinki... Mąż mówi, że za miękkie :D :wink: ... I weź tu wszystkim dogódź (?jak to się pisze? :wink: ).

Podajcie przepis na de volaie. Chcę zrobić na święta, ale to pierwszy raz...

Potrzebuję też przepis na pleśniaka, bo rodzina se zażyczyła :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pierniki też gotowe. Wyszło 130 sztuk. Też nam się zeszło jakieś 4 godzinki... Mąż mówi, że za miękkie :D :wink: ... I weź tu wszystkim dogódź (?jak to się pisze? :wink: ).

Podajcie przepis na de volaie. Chcę zrobić na święta, ale to pierwszy raz...

Potrzebuję też przepis na pleśniaka, bo rodzina se zażyczyła :D .

 

.... Na plesniaka :roll: upiecz cokolwiek i odstaw na 2 miesiące :lol: i gotowe :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.....w poszukiwaniu przepisu na kaczuchę pieczoną. Nigdy nie robiłam, a tak jakoś mi się wyrwało, że na obiad przygotuję. A że na tym obiedzie sporo będzie ludzi nie chciałabym plamy dać.

 

:wink: Plamę dasz, jak przygotujesz na sporo ludzi jedną kaczkę :wink:

Kaczka spieka się bardzo. z całej kaczki pozostaje pół kaczki.

 

Przygotowuje się w prosty sposób:

Skruszałą kaczkę wytrzeć do sucha, natrzeć solą ( z wyczuciem), pieprzem, czosnkiem, przykryć folią spożywczą, odstawić do spiżarni na noc, albo i dłużej.

Przed pieczeniem posypać suszonym majerankiem (do środka więcej), do wnętrza kaczki włożyć wydrążone połówki kwaśnych jabłek, zaszyć otwór lub spiąć wykałaczkami. Włożyć do brytfanki brzuchem do góry, dodać odrobinę wody i piec najpierw w temperaturze 200-220 (ok. 30 min), potem 170. Razem ok. 2 godzin. W trakcie można polewać sosem spod kaczki.

Amatorzy mięs o słodkawym posmaku mogą dodać parę rodzynek, śliwkę suszoną pomarańczę, lub obłożyć kaczkę plastrami ananasa, a zamiast wody dodać trochę soku ananasowego lub pomarańczowego. Można, tuż przed wyjęciem, posmarować glazurą z miodem, wtedy zapiekamy już krótko, bo przypala się.

 

Ja nie eksperymetuję - majeranek, czosnek i jabłka wystarczą. I piekę w torebce do pieczenia XXL.

Oddzielnie przygotować połówki ( tyle ile osób będzie na obiedzie)wydrążonych jabłek, napełnić je żurawiną (lub borówką) wymieszaną z miodem. Ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnia z kaczką na 30-40 minut przed zakończeniem procesu pieczenia.

Trochę wystudzić, wyjąć jabłka ze środka, pokroić na zgrabne porcje, ułożyć na półmisku przybranym upieczonymi jabłuszkami żurawinowymi.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.

 

:wink: Podawać gościom, samej unikać jedzenia kaczki, bo niezmiernie kaloryczną potrawą jest. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o przepis na kaczkę, to jestem w posiadaniu jednego :) ... jest naprawdę świetny!...W zasadzie kaczka z tego przepisu jest popisowym daniem mojego brata, robi 1-2 w roku z reguły w któreś święta :) Mam nadzieję, że się nie obrazi :roll: :wink:

 

Podchmielona kaczka

1 kaczka

50 ml śliwowicy, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 10 szt. suszonych śliwek, 4 kwaśne jabłka, 1 mała puszka moreli lub kilka suszonych, 2 twarde gruszki, pół łyżeczki startej gałki musz.,5 ząb. czosnku,2 goździki, pół łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka soli, pół łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu, 1 szklanka wywaru z kurczaka (może być z kostki), 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka stopionego masła, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka soku z cytryny uffff... :wink:

 

Kaczkę oczyścić, wypłukać i wytrzeć do sucha. Czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem i gałką musz. i natrzeć tym kaczkę - pozostawić na minimum 30 minut. Jabłka i gruszki pokroić na kawałki (w kostkę) dodać goździki i skropić cytryną. Dodać resztę bakalii, morele, imbir oraz szczyptę przyprawy przygotowanej do nacierania kaczki, dolać śliwowicy i wymieszać. Tak przygotowanym farszem należy kaczkę nadziać i zszyć lub spiąć wykałaczkami. Na koniec posmarować miodem wymieszanym z majerankiem. Kaczkę pieczemy w temp. 170 stopni podlewając od czasu do czasu wywarem z kurczaka. 30 min. przed końcem na brytfannę dorzucamy farsz który został z faszerowania. :D

Kaczka jest rewelacyjna!! Mięsko jak mięsko, ale to nadzienie...mniam :D :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam wnecie fajny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy w czekoladzie - już czuję jak pachnie... :D

 

Składniki:

 

2 duże pomarańcze z grubszą skórką

1 szklanka cukru królewskiego

1 szklanka wody

200 g gorzkiej czekolady, do obtoczenia

Pomarańcze wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Odkroić część białego albedo (jest gorzkie, choć ja go trochę pozostawiam, bo lubię). Pokroić w 1 cm paski.

 

Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.

 

W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.

 

Na drugi dzień roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pomagając sobie widelcem otaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...