Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I weź tu wszystkim dogódź (?jak to się pisze? :wink: )

Zrób dobrze 8)

Potrzebuję też przepis na pleśniaka, bo rodzina se zażyczyła :D .

Przepis na Pleśniaka mojej babci:

proporcje tak "na oko", babcia mówiła zawsze garść tego, garść tamtego...

(jeśli ktoś ma inny chętnie się zapoznam) :

- kostka margaryny

- 4 jajka (osobno żółtko i białko)

- 1,5 szkl cukru

- ok 500 gr mąki tortowej

- cukier waniliowy

- proszek do pieczenia

- kakao

- owoce - brzoskwinie, jabłka, agrest, dżem porzeczkowy, wiśnie itp.

Kruche ciasto - margarynę, żółtka, cukier waniliowy, cukier, mąkę, proszek do pieczenia zagnieść razem w jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy części - jedną zagnieść z kakao, wszystkie trzy mocno schłodzić.

Ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ( białe, czarne) ułożyć owoce.

Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. Wyłożyć "bezę" na owoce, zetrzeć resztę ciasta na górę. Piec ok 60 min w temp. 180 st. Smacznego!!!

 

A ma ktos może jakis fajny przepis na sałatke ?Z ryżem i kurczakiem ?

Sałatka kurczak z ryżem:

Pierś z kurczaka gotowana pokrojona w kostkę, ryż ugotowany na sypko, kukurydza , orzechy włoskie siekane, ananas z puszki w kostkę krojony, sól, pieprz, sos majonezowo - jogurtowy. Smacznego!!!

 

Może ktoś podrzucić pomysł na potrawy z łososia? Dzięki za przepisy na kaczuchę! Mam do zrobienia udka (6) i filety(4).

Co to znaczy "skruszałą"? Koleżanki w pracy radziły zamarynować kaczuchę w soku z pomarańczy bądź winie czerwonym.

W sklepie znalazłam sól zmiękczającą do mięsa - czy ktoś używał? Co to za wynalazek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na Pleśniaka mojej babci:

proporcje tak "na oko", babcia mówiła zawsze garść tego, garść tamtego...

(jeśli ktoś ma inny chętnie się zapoznam)

Zawsze chciałam poznać ten przepis, choć znam pleśniaka wyłącznie wersji z powidłami śliwkowymi, a nie z owocami :lol:

Ale wypróbuję na pewno :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z domu pamiętam taki z agrestem z kompotu! Albo musem jabłkowym! Czasami zdarza mi się taki zrobić, ale przeważnie idę na łatwiznę i używam brzoskwiń z puszki albo dżemu porzeczkowego. :oops: Natomiast całość dzieła wieńczy polewa czekoladowa!

U mnie w domu niestety nikt nie robił, stąd brak przepisu. Zawsze jadłam u kogoś i zawsze z powidłami - a najlepszy z takimi domowymi, ale na to na pewno się nie porwę :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I weź tu wszystkim dogódź (?jak to się pisze? :wink: )

 

Co to znaczy "skruszałą"? Koleżanki w pracy radziły zamarynować kaczuchę w soku z pomarańczy bądź winie czerwonym.

W sklepie znalazłam sól zmiękczającą do mięsa - czy ktoś używał? Co to za wynalazek?

 

Kruszenie to inaczej dojrzewanie, chodzi o taki drób z uboju własnego (lub zaprzyjaźnionego gospodarza). Najczęściej dokonuje się tego poprzez namoczenie na kilka godzin w b. zimnej wodzie. Wtedy kaczka, ale i inne mięsa są kruche, a nie łykowate. Udka ze sklepu są już dojrzałe.

 

Jest taka sól zmiękczająca, ale nigdy jej nie stosowałam.

 

Łosoś najlepszy na parze, parowany na warzywach i polany sosem borowikowym.

Robiłam również surowego fileta wg przepisu Nigelli. Po zamarynowaniu krojony w cieniutkie płaty i doprawiany specjałami do suszi, oprócz ryżu (wasabi, imbir marynowany). Płatki zawijałam w paczuszki i polewałam sosem sojowym.

 

Koleżanka natomiast kroi dojrzałe płatki łososia, dodaje piórka cebuli i zalewa oliwą, jak śledzie. Też pycha

Pamiętaj, fileta kup wcześniej i zamroź przez kilka dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś na próbę zrobiłam "kostkę domino"

zaintrygowała mnie ta nazwa i oto co znalazłam 8)

http://i45.tinypic.com/30rmp2d.jpg

 

a przepis tu:

 

Ciasto:

150 g masła

150 g cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 średnie jajka

200 g mielonych orzechów laskowych

50 g płatków owsianych – lekko zmielonych

50 g maki pszennej

 

Nadzienie:

mały słoiczek galaretki lub konfitury z czarnej porzeczki (albo morelowej)

300 g masy marcepanowej

 

400 g kuwertury lub 400 g czekolady rozpuszczonej na parze wraz ze słodką śmietanką (ok. 150 ml)

 

Do ozdobienia:

mleczna kuwertura, lub biała czekolada, cale orzechy laskowe lub płatki migdałowe

 

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Blaszkę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dołożyć ekstrakt waniliowy i zmielone orzechy laskowe (wcześniej je uprażyć na patelni lub w piekarniku i pozbawić łupinek). Na koniec dosypać płatki owsiane i mąkę, i całość wymieszać.

Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec ok. 30 min. do lekkiego zrumienienia.

Na lekko przestudzone ciasto rozsmarować galaretkę lub konfiturę.

 

Gdy ciasto przestygnie przeciąć ostrym nożem na dwie równe części.

Masę marcepanową rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) do wielkości zgodnej z przeciętym ciastem. Przełożyć na jedna część ciasta – przykryć drugą częścią, konfiturą do dołu.

Całość umieścić pomiędzy dwoma deskami do krojenia i obciążyć od góry. Pozostawić na min. 1 godzinę. „Sprasowane” ciasto pokroić na kawałki ok. 2x2 cm.

 

Maczać pojedynczo kosteczki w kuwerturze lub rozpuszczonej ze słodką śmietanką czekoladzie.

Pozostawić do wystygnięcia. Ozdabiać (lub nie) wedle upodobania.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś na próbę zrobiłam "kostkę domino"

zaintrygowała mnie ta nazwa i oto co znalazłam 8)

http://i45.tinypic.com/30rmp2d.jpg

 

a przepis tu:

 

Ciasto:

150 g masła

150 g cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 średnie jajka

200 g mielonych orzechów laskowych

50 g płatków owsianych – lekko zmielonych

50 g maki pszennej

 

Nadzienie:

mały słoiczek galaretki lub konfitury z czarnej porzeczki (albo morelowej)

300 g masy marcepanowej

 

400 g kuwertury lub 400 g czekolady rozpuszczonej na parze wraz ze słodką śmietanką (ok. 150 ml)

 

Do ozdobienia:

mleczna kuwertura, lub biała czekolada, cale orzechy laskowe lub płatki migdałowe

 

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Blaszkę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dołożyć ekstrakt waniliowy i zmielone orzechy laskowe (wcześniej je uprażyć na patelni lub w piekarniku i pozbawić łupinek). Na koniec dosypać płatki owsiane i mąkę, i całość wymieszać.

Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec ok. 30 min. do lekkiego zrumienienia.

Na lekko przestudzone ciasto rozsmarować galaretkę lub konfiturę.

 

Gdy ciasto przestygnie przeciąć ostrym nożem na dwie równe części.

Masę marcepanową rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) do wielkości zgodnej z przeciętym ciastem. Przełożyć na jedna część ciasta – przykryć drugą częścią, konfiturą do dołu.

Całość umieścić pomiędzy dwoma deskami do krojenia i obciążyć od góry. Pozostawić na min. 1 godzinę. „Sprasowane” ciasto pokroić na kawałki ok. 2x2 cm.

 

Maczać pojedynczo kosteczki w kuwerturze lub rozpuszczonej ze słodką śmietanką czekoladzie.

Pozostawić do wystygnięcia. Ozdabiać (lub nie) wedle upodobania.

Smacznego!

ślinka cieknie :roll:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pati, tu jest http://forum.muratordom.pl/post3782953.htm#3782953

 

A w ogóle, to zapraszam do korzystania i pomocy tu

 

Kaczucha już dorzucona :lol:

jesteś booossskaaaaaaaaaaa  

Już nie :(

Zdjęli mnie z Olimpu :cry:

nie becz głupia trza miejsca ustępować innym :roll: ważne że tam byłaś :lol: :lol: :lol: :lol:

Tiaaa... tam nikt ode mnie pożyteczności nie wymagał :roll: Mogłam leżeć i pachnieć :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marcepan Marioli z Pelplina

koleżanka z pracy, wygląda i gotuje jak moja ś.p. Babcia Asia :lol:

100 gram migdałów mielonych

100 gram cukru pudru

2 łyżki miodu (płynnego)

2 łyżki wody

Utrzeć na jednolitą masę. Smacznego!

W cukierni znalazłam rogaliki marcepanowe - pycha! Spróbuję takie wyczarować! Dam znać co wyszło!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłam te swoje pierniczki, trochę zabawy z nimi jest.

Nie są może najpiękniejsze, bo po pierwsze- pierwszy raz robione a po drugie z czteroletnią córką - ale za to kolorowe :)

Zapakowałam do plastikowych pojemników, mam nadzieję, że zmiękną do świąt.

http://images40.fotosik.pl/234/4d2fa18627d86d4amed.jpg

http://images41.fotosik.pl/234/e43f157cb6730954med.jpg

http://images49.fotosik.pl/238/c0feb1efe1dd7846med.jpg

http://images36.fotosik.pl/125/1660d3fb9dfd5c84med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images36.fotosik.pl/125/1660d3fb9dfd5c84med.jpg

 

nadia091205 Te najbardziej mi sie podobaja, fajne ozdoby kupilas, u nas w tym roku nic nie bylo - musialam sie naszukac i kombinowac.

Ja w tym roku pierwszy raz zdobilam polewami (zawsze byl lukier) i juz wiem, ze przy polewach pozostane, bo ladnie wygladaja, sa smaczniejsze i polewa szybko nie gestnieje w przeciwienstwie do lukru.

Jesli wyszly twarde (choc nie wiem dlaczego) to zmiekna w zamknietych pojemnikach na pewno. My codziennie swoje po kilka do kawki podkradamy :oops: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pierniczki już zaczynają być miękkie i coraz pyszniejsze. Oto one:

 

http://images39.fotosik.pl/235/aa93ecaab113d4f3m.jpg

 

http://images37.fotosik.pl/233/afbfb3a709b58ad0m.jpg

 

http://images43.fotosik.pl/238/472f7300739d7c9bm.jpg

 

Nie są tak piękne jak innych piekarczyków na forum - ale ozdabiane przez moje dzieciaki (3 i 6 lat) - osobiście nie przyłożyłam do nich łapek. Chłopaki także dzielnie wałkowały i wycinały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniczki wyglądają bardzo pięknie :D Moje ciasto jeszcze dojrzewa, ale w najbliższy piątek zabieram się do dzieła. Zobaczymy jak wyjdą, może też będzie się czym pochwalić :wink:

Poradźcie proszę w innej kwestii: chcę zrobić na świąteczny obiad gęsie udka, pieczone, do tego ziemniaki z wody, ale nie mam pomysłu na dodatki warzywne (oprócz kapusty zasmażanej nic mi jakoś nie przychodzi do głowy).

Co radzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...