arcobaleno 14.12.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Znalazłam wnecie fajny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy w czekoladzie - już czuję jak pachnie... Wooow to jest to co tygryski lubią najbardziej Zamierzam zrobić - dam znaćjak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 14.12.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 I weź tu wszystkim dogódź (?jak to się pisze? ) Zrób dobrze Potrzebuję też przepis na pleśniaka, bo rodzina se zażyczyła . Przepis na Pleśniaka mojej babci: proporcje tak "na oko", babcia mówiła zawsze garść tego, garść tamtego... (jeśli ktoś ma inny chętnie się zapoznam) : - kostka margaryny - 4 jajka (osobno żółtko i białko) - 1,5 szkl cukru - ok 500 gr mąki tortowej - cukier waniliowy - proszek do pieczenia - kakao - owoce - brzoskwinie, jabłka, agrest, dżem porzeczkowy, wiśnie itp. Kruche ciasto - margarynę, żółtka, cukier waniliowy, cukier, mąkę, proszek do pieczenia zagnieść razem w jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy części - jedną zagnieść z kakao, wszystkie trzy mocno schłodzić. Ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ( białe, czarne) ułożyć owoce. Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. Wyłożyć "bezę" na owoce, zetrzeć resztę ciasta na górę. Piec ok 60 min w temp. 180 st. Smacznego!!! A ma ktos może jakis fajny przepis na sałatke ?Z ryżem i kurczakiem ? Sałatka kurczak z ryżem: Pierś z kurczaka gotowana pokrojona w kostkę, ryż ugotowany na sypko, kukurydza , orzechy włoskie siekane, ananas z puszki w kostkę krojony, sól, pieprz, sos majonezowo - jogurtowy. Smacznego!!! Może ktoś podrzucić pomysł na potrawy z łososia? Dzięki za przepisy na kaczuchę! Mam do zrobienia udka (6) i filety(4). Co to znaczy "skruszałą"? Koleżanki w pracy radziły zamarynować kaczuchę w soku z pomarańczy bądź winie czerwonym. W sklepie znalazłam sól zmiękczającą do mięsa - czy ktoś używał? Co to za wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Potrzebuję też przepis na pleśniaka, bo rodzina se zażyczyła . przyznaję, że tylko ser pleśniowy mi się z tym kojarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.12.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Przepis na Pleśniaka mojej babci: proporcje tak "na oko", babcia mówiła zawsze garść tego, garść tamtego... (jeśli ktoś ma inny chętnie się zapoznam) Zawsze chciałam poznać ten przepis, choć znam pleśniaka wyłącznie wersji z powidłami śliwkowymi, a nie z owocami Ale wypróbuję na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 14.12.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Z domu pamiętam taki z agrestem z kompotu! Albo musem jabłkowym! Czasami zdarza mi się taki zrobić, ale przeważnie idę na łatwiznę i używam brzoskwiń z puszki albo dżemu porzeczkowego. Natomiast całość dzieła wieńczy polewa czekoladowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 14.12.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 magpie boskie sa te Twoje pierniki. Cos smiem watpic, ze wytrzymaja do Swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.12.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Z domu pamiętam taki z agrestem z kompotu! Albo musem jabłkowym! Czasami zdarza mi się taki zrobić, ale przeważnie idę na łatwiznę i używam brzoskwiń z puszki albo dżemu porzeczkowego. Natomiast całość dzieła wieńczy polewa czekoladowa! U mnie w domu niestety nikt nie robił, stąd brak przepisu. Zawsze jadłam u kogoś i zawsze z powidłami - a najlepszy z takimi domowymi, ale na to na pewno się nie porwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 14.12.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Pati, tu jest http://forum.muratordom.pl/post3782953.htm#3782953 A w ogóle, to zapraszam do korzystania i pomocy tu Kaczucha już dorzucona jesteś booossskaaaaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.12.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Pati, tu jest http://forum.muratordom.pl/post3782953.htm#3782953 A w ogóle, to zapraszam do korzystania i pomocy tu Kaczucha już dorzucona jesteś booossskaaaaaaaaaaa Już nie Zdjęli mnie z Olimpu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 14.12.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 I weź tu wszystkim dogódź (?jak to się pisze? ) Co to znaczy "skruszałą"? Koleżanki w pracy radziły zamarynować kaczuchę w soku z pomarańczy bądź winie czerwonym. W sklepie znalazłam sól zmiękczającą do mięsa - czy ktoś używał? Co to za wynalazek? Kruszenie to inaczej dojrzewanie, chodzi o taki drób z uboju własnego (lub zaprzyjaźnionego gospodarza). Najczęściej dokonuje się tego poprzez namoczenie na kilka godzin w b. zimnej wodzie. Wtedy kaczka, ale i inne mięsa są kruche, a nie łykowate. Udka ze sklepu są już dojrzałe. Jest taka sól zmiękczająca, ale nigdy jej nie stosowałam. Łosoś najlepszy na parze, parowany na warzywach i polany sosem borowikowym. Robiłam również surowego fileta wg przepisu Nigelli. Po zamarynowaniu krojony w cieniutkie płaty i doprawiany specjałami do suszi, oprócz ryżu (wasabi, imbir marynowany). Płatki zawijałam w paczuszki i polewałam sosem sojowym. Koleżanka natomiast kroi dojrzałe płatki łososia, dodaje piórka cebuli i zalewa oliwą, jak śledzie. Też pycha Pamiętaj, fileta kup wcześniej i zamroź przez kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 14.12.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Pati, tu jest http://forum.muratordom.pl/post3782953.htm#3782953 A w ogóle, to zapraszam do korzystania i pomocy tu Kaczucha już dorzucona jesteś booossskaaaaaaaaaaa Już nie Zdjęli mnie z Olimpu nie becz głupia trza miejsca ustępować innym ważne że tam byłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 14.12.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja dziś na próbę zrobiłam "kostkę domino" zaintrygowała mnie ta nazwa i oto co znalazłam http://i45.tinypic.com/30rmp2d.jpg a przepis tu: Ciasto: 150 g masła 150 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 średnie jajka 200 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych – lekko zmielonych 50 g maki pszennej Nadzienie: mały słoiczek galaretki lub konfitury z czarnej porzeczki (albo morelowej) 300 g masy marcepanowej 400 g kuwertury lub 400 g czekolady rozpuszczonej na parze wraz ze słodką śmietanką (ok. 150 ml) Do ozdobienia: mleczna kuwertura, lub biała czekolada, cale orzechy laskowe lub płatki migdałowe Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Blaszkę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dołożyć ekstrakt waniliowy i zmielone orzechy laskowe (wcześniej je uprażyć na patelni lub w piekarniku i pozbawić łupinek). Na koniec dosypać płatki owsiane i mąkę, i całość wymieszać. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec ok. 30 min. do lekkiego zrumienienia. Na lekko przestudzone ciasto rozsmarować galaretkę lub konfiturę. Gdy ciasto przestygnie przeciąć ostrym nożem na dwie równe części. Masę marcepanową rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) do wielkości zgodnej z przeciętym ciastem. Przełożyć na jedna część ciasta – przykryć drugą częścią, konfiturą do dołu. Całość umieścić pomiędzy dwoma deskami do krojenia i obciążyć od góry. Pozostawić na min. 1 godzinę. „Sprasowane” ciasto pokroić na kawałki ok. 2x2 cm. Maczać pojedynczo kosteczki w kuwerturze lub rozpuszczonej ze słodką śmietanką czekoladzie. Pozostawić do wystygnięcia. Ozdabiać (lub nie) wedle upodobania. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 14.12.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja dziś na próbę zrobiłam "kostkę domino" zaintrygowała mnie ta nazwa i oto co znalazłam http://i45.tinypic.com/30rmp2d.jpg a przepis tu: Ciasto: 150 g masła 150 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 średnie jajka 200 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych – lekko zmielonych 50 g maki pszennej Nadzienie: mały słoiczek galaretki lub konfitury z czarnej porzeczki (albo morelowej) 300 g masy marcepanowej 400 g kuwertury lub 400 g czekolady rozpuszczonej na parze wraz ze słodką śmietanką (ok. 150 ml) Do ozdobienia: mleczna kuwertura, lub biała czekolada, cale orzechy laskowe lub płatki migdałowe Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Blaszkę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dołożyć ekstrakt waniliowy i zmielone orzechy laskowe (wcześniej je uprażyć na patelni lub w piekarniku i pozbawić łupinek). Na koniec dosypać płatki owsiane i mąkę, i całość wymieszać. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec ok. 30 min. do lekkiego zrumienienia. Na lekko przestudzone ciasto rozsmarować galaretkę lub konfiturę. Gdy ciasto przestygnie przeciąć ostrym nożem na dwie równe części. Masę marcepanową rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) do wielkości zgodnej z przeciętym ciastem. Przełożyć na jedna część ciasta – przykryć drugą częścią, konfiturą do dołu. Całość umieścić pomiędzy dwoma deskami do krojenia i obciążyć od góry. Pozostawić na min. 1 godzinę. „Sprasowane” ciasto pokroić na kawałki ok. 2x2 cm. Maczać pojedynczo kosteczki w kuwerturze lub rozpuszczonej ze słodką śmietanką czekoladzie. Pozostawić do wystygnięcia. Ozdabiać (lub nie) wedle upodobania. Smacznego! ślinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.12.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Pati, tu jest http://forum.muratordom.pl/post3782953.htm#3782953 A w ogóle, to zapraszam do korzystania i pomocy tu Kaczucha już dorzucona jesteś booossskaaaaaaaaaaa Już nie Zdjęli mnie z Olimpu nie becz głupia trza miejsca ustępować innym ważne że tam byłaś Tiaaa... tam nikt ode mnie pożyteczności nie wymagał Mogłam leżeć i pachnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 14.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Marcepan Marioli z Pelplina koleżanka z pracy, wygląda i gotuje jak moja ś.p. Babcia Asia 100 gram migdałów mielonych 100 gram cukru pudru 2 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki wody Utrzeć na jednolitą masę. Smacznego! W cukierni znalazłam rogaliki marcepanowe - pycha! Spróbuję takie wyczarować! Dam znać co wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 15.12.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A macie fajny przepis na pierś z indyka, tak na świątecznie, bo chcę na obiad w drugi dzień świąt zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 15.12.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 No i zrobiłam te swoje pierniczki, trochę zabawy z nimi jest. Nie są może najpiękniejsze, bo po pierwsze- pierwszy raz robione a po drugie z czteroletnią córką - ale za to kolorowe Zapakowałam do plastikowych pojemników, mam nadzieję, że zmiękną do świąt. http://images40.fotosik.pl/234/4d2fa18627d86d4amed.jpg http://images41.fotosik.pl/234/e43f157cb6730954med.jpg http://images49.fotosik.pl/238/c0feb1efe1dd7846med.jpg http://images36.fotosik.pl/125/1660d3fb9dfd5c84med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 http://images36.fotosik.pl/125/1660d3fb9dfd5c84med.jpg nadia091205 Te najbardziej mi sie podobaja, fajne ozdoby kupilas, u nas w tym roku nic nie bylo - musialam sie naszukac i kombinowac. Ja w tym roku pierwszy raz zdobilam polewami (zawsze byl lukier) i juz wiem, ze przy polewach pozostane, bo ladnie wygladaja, sa smaczniejsze i polewa szybko nie gestnieje w przeciwienstwie do lukru. Jesli wyszly twarde (choc nie wiem dlaczego) to zmiekna w zamknietych pojemnikach na pewno. My codziennie swoje po kilka do kawki podkradamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 15.12.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Moje pierniczki już zaczynają być miękkie i coraz pyszniejsze. Oto one: http://images39.fotosik.pl/235/aa93ecaab113d4f3m.jpg http://images37.fotosik.pl/233/afbfb3a709b58ad0m.jpg http://images43.fotosik.pl/238/472f7300739d7c9bm.jpg Nie są tak piękne jak innych piekarczyków na forum - ale ozdabiane przez moje dzieciaki (3 i 6 lat) - osobiście nie przyłożyłam do nich łapek. Chłopaki także dzielnie wałkowały i wycinały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 15.12.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Pierniczki wyglądają bardzo pięknie Moje ciasto jeszcze dojrzewa, ale w najbliższy piątek zabieram się do dzieła. Zobaczymy jak wyjdą, może też będzie się czym pochwalić Poradźcie proszę w innej kwestii: chcę zrobić na świąteczny obiad gęsie udka, pieczone, do tego ziemniaki z wody, ale nie mam pomysłu na dodatki warzywne (oprócz kapusty zasmażanej nic mi jakoś nie przychodzi do głowy). Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.