Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Gość elutek

elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie?

Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku ;-).

 

keine rękawen :wink: :(

nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :roll: :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie?

Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku ;-).

 

keine rękawen :wink: :(

nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :roll: :oops:

 

no po prostu zawija się w papier do pieczenia dość ciasno - zostawiając max 1 cm luzu i końcówki skręca mocno jak cukierka, ja już swoje makowce wyciągnęłam, jest zdecydowanie lepiej niż w poprzednich latach, makowce się nie rozjechały, fakt - pękły, ale bardzo nieznacznie, się zamaskuje lukrem ;-).

jeszcze nie wiem jak w smaku ale już widzę, że ten nowy przepis na ciasto jest lepszy.

 

http://images49.fotosik.pl/241/8c891b9ffbad73c0m.jpg

 

jak widać jeden makowiec jest pęknięty na górze po całości ale to mój błąd ponieważ to łączenie po zwinięciu makowca zamiast dać pod spód to przez pomyłkę dałam na wierzch :-). Drugi dobrze ułożony pękł trochę z boku.

 

http://images40.fotosik.pl/236/1ff46fc333991a95m.jpg

 

i ciasteczka (te jasne to pomarańczowo-czekoladowe, te ciemniejsze to pieguski).

http://images44.fotosik.pl/241/6efb2f3eb2ddfbd5m.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja w tym roku zrobiłam makowiec według przepisu jooli i korzystając z jej rad zawinęłam po prostu ciasno w papier do pieczenia -nie zawijając końców.

Pomijając fakt, że trochę za mocno go przypiekłam :oops: to w kształcie i smaku wyszedł idealny. Żadnych pęknięć idealny "walec" :wink: jak z cukierni. Niestety już zjedzony :D ale zachęcona sukcesem może zrobię wkrótce kolejny i wtedy wkleję fotkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio

 

 

 

http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg

 

Nadia - pieknie Ci wyszlo. Widzialam je na roznych blogach kulinarnych, no i troche za mna lazi, zeby je zrobic :)

A jak to smakowo???

 

 

Wszystkim smakowało :)

Ciasto delikatne, mało słodkie - naprawdę polecam.

Zrobiłam go głównie dlatego, iż podobało mi się na zdjęciu, nigdy wcześniej nie jadłam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla zainteresowanych podaje przepis na Zielone Pysio

 

Składniki -

5 jajek, 10 dag cukru, 10 dag maki tortowej + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, duży zielony sok pysio ( 750 ml ), 3 budynie śmietankowe z cukrem, 3 galaretki zielone,opakowanie biszkoptów z galaretką, 2 szkl. bitej śmietany.

 

Wykonanie -

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z pianą, lekko mieszając mikserem. Do masy jajecznej wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Piecz 25min w temp. 170 st, potem jeszcze 15 min w temp. 150 st.

Budynie śmietankowe rozpuść w 1,5 szkl. soku. Zagotuj resztę soku, wlej budynie. Mieszając gotuj, aż powstanie gęsta masa. Ostudź. Zimną masę rozsmaruj na cieście. N a masie ułóż biszkopty, przykryj bitą śmietaną wymieszana z jedną tężącą galaretka rozpuszczona w jednej szkl. wody. Kiedy skrzepnie polej dwoma pozostałymi galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka.

Tort zjedzony caly, jablecznik zostaly 3 kawalki, bo praktycznie syn sam go jadl. Sernik zostalo 2/3 blachy i makowca tyle samo :roll: :evil: .

 

Elutek tort pieknie wyglada! Ja nie zrobilam zadnego zdjecia, bo czasu braklo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka.

 

 

 

Kiedy to wszystko zrobiłaś ???? I jeszcze do tego tyle pierniczków.................

Podziwiam !!!!

 

nadia091205 co do ciast to ja nie robie takich pracochlonnych tylko latwe i szybkie, wiec duzo czasu mi to nie zajmuje.

Biszkopt upieklam we wtorek, a zrobienie kremu i torta w Wigilie zajelo mi 40 min.

Ciasto na spod pod makowiec i na jablecznik bylo takie samo, na sernik podobne - wszystko zarobilam dzien wczesniej i surowe lezalo w lodowce. W srode tylko mase serowa musialam zrobic, jablka mialam w sloiku, a mak zawsze kupuje w puszce z bakalandu ale przesmazam go z koniakiem, maslem, jajkami, miodem i orzechami, wiec tez szybko idzie :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

mój makowiec "gigant-syjamski" :wink: okazał się bardzo smaczny

 

http://images49.fotosik.pl/242/23831e158e975667m.jpg

 

 

był jeszcze orzechowiec

http://images48.fotosik.pl/241/aad290cf7d990a6dm.jpg

 

 

keks oraz kruche ciasteczka i ciasteczka "owsianki" zjedzone /brak zdjęcia/ :)

 

 

a mój przepis na Schwarzwälder Kirschtorte to:

ciemny biszkopt, przekrojony i obficie nasączony ponczem /mocny napar z herbaty +

cukier + sok z cytryny + spirytus/,

na dolny blat wiśnie z niesłodzonej konfitury, bita śmietana, drugi blat, śmietana, dekoracja...

 

robi się łatwo i szybko

 

 

co do gotowych mas makowych jakoś nie mogę się przekonać, raz kupiłam i mąż mało zęba nie stracił na łupince od orzecha :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutku makowce gigant pieknie wyszly :p !

 

dziękuję :)

 

ale na razie mam dość pieczenia i gotowania, tym bardziej, że sadełka przybyło :oops:

 

U mnie tez przez swieta :oops: , zgubily mnie pierogi i uszka, a jeszcze sa w zamrazalniku, wiec w Sylwestra znowu pewnie dojem.

W dodatku od siostry dostalam wage elektroniczna, bo mialam zwykla :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...