Gość elutek 24.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie? Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku . keine rękawen nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 24.12.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Wczoraj zrobilysmy z mama 90 pierogow i 160 uszek. Ja wczoraj ulepilam sama 50 pierogow ruskich, ok. 50 uszek z pieczarkami i cebulka, zrobilam rybe po grecku i sos pieczarkowy do pierogow. Uff! Dzis jeszcze zrobie salatke z burakow i wreszcie odpoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie? Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku . keine rękawen nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje no po prostu zawija się w papier do pieczenia dość ciasno - zostawiając max 1 cm luzu i końcówki skręca mocno jak cukierka, ja już swoje makowce wyciągnęłam, jest zdecydowanie lepiej niż w poprzednich latach, makowce się nie rozjechały, fakt - pękły, ale bardzo nieznacznie, się zamaskuje lukrem . jeszcze nie wiem jak w smaku ale już widzę, że ten nowy przepis na ciasto jest lepszy. http://images49.fotosik.pl/241/8c891b9ffbad73c0m.jpg jak widać jeden makowiec jest pęknięty na górze po całości ale to mój błąd ponieważ to łączenie po zwinięciu makowca zamiast dać pod spód to przez pomyłkę dałam na wierzch . Drugi dobrze ułożony pękł trochę z boku. http://images40.fotosik.pl/236/1ff46fc333991a95m.jpg i ciasteczka (te jasne to pomarańczowo-czekoladowe, te ciemniejsze to pieguski). http://images44.fotosik.pl/241/6efb2f3eb2ddfbd5m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 26.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 26.12.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg Nadia - pieknie Ci wyszlo. Widzialam je na roznych blogach kulinarnych, no i troche za mna lazi, zeby je zrobic A jak to smakowo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 26.12.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 ja w tym roku zrobiłam makowiec według przepisu jooli i korzystając z jej rad zawinęłam po prostu ciasno w papier do pieczenia -nie zawijając końców. Pomijając fakt, że trochę za mocno go przypiekłam to w kształcie i smaku wyszedł idealny. Żadnych pęknięć idealny "walec" jak z cukierni. Niestety już zjedzony ale zachęcona sukcesem może zrobię wkrótce kolejny i wtedy wkleję fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 27.12.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 A to nasze świąteczne ciasto -Zielone Pysio http://images41.fotosik.pl/237/8738d827c5df5f92med.jpg Nadia - pieknie Ci wyszlo. Widzialam je na roznych blogach kulinarnych, no i troche za mna lazi, zeby je zrobic A jak to smakowo??? Wszystkim smakowało Ciasto delikatne, mało słodkie - naprawdę polecam. Zrobiłam go głównie dlatego, iż podobało mi się na zdjęciu, nigdy wcześniej nie jadłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 27.12.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 a gdzie można znaleźć przepis na to cudo ? Pozdrawiam,Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 27.12.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 a ja zrobiłam Schwarzwaldkirschtorte /przepis wg własnego pomysłu / PYCHA http://images50.fotosik.pl/241/ae127524606daf1dm.jpg http://images39.fotosik.pl/238/b278baf1d7bb2afdm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 27.12.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Dla zainteresowanych podaje przepis na Zielone Pysio Składniki - 5 jajek, 10 dag cukru, 10 dag maki tortowej + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, duży zielony sok pysio ( 750 ml ), 3 budynie śmietankowe z cukrem, 3 galaretki zielone,opakowanie biszkoptów z galaretką, 2 szkl. bitej śmietany. Wykonanie - Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z pianą, lekko mieszając mikserem. Do masy jajecznej wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Piecz 25min w temp. 170 st, potem jeszcze 15 min w temp. 150 st.Budynie śmietankowe rozpuść w 1,5 szkl. soku. Zagotuj resztę soku, wlej budynie. Mieszając gotuj, aż powstanie gęsta masa. Ostudź. Zimną masę rozsmaruj na cieście. N a masie ułóż biszkopty, przykryj bitą śmietaną wymieszana z jedną tężącą galaretka rozpuszczona w jednej szkl. wody. Kiedy skrzepnie polej dwoma pozostałymi galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 27.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 dzięki przetestuję na deser po Noworocznym obiedzie Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.12.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 a ja zrobiłam Schwarzwaldkirschtorte /przepis wg własnego pomysłu / PYCHA http://images50.fotosik.pl/241/ae127524606daf1dm.jpg http://images39.fotosik.pl/238/b278baf1d7bb2afdm.jpg Ale wyglada! - Cuuudnie Przepis prosze, przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.12.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka. Tort zjedzony caly, jablecznik zostaly 3 kawalki, bo praktycznie syn sam go jadl. Sernik zostalo 2/3 blachy i makowca tyle samo . Elutek tort pieknie wyglada! Ja nie zrobilam zadnego zdjecia, bo czasu braklo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 28.12.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka. Kiedy to wszystko zrobiłaś ???? I jeszcze do tego tyle pierniczków................. Podziwiam !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ja pieklam sernik, jablecznik, tort czekoladowy z wisniami i bakaliami i makowiec z kruszonka. Kiedy to wszystko zrobiłaś ???? I jeszcze do tego tyle pierniczków................. Podziwiam !!!! nadia091205 co do ciast to ja nie robie takich pracochlonnych tylko latwe i szybkie, wiec duzo czasu mi to nie zajmuje. Biszkopt upieklam we wtorek, a zrobienie kremu i torta w Wigilie zajelo mi 40 min. Ciasto na spod pod makowiec i na jablecznik bylo takie samo, na sernik podobne - wszystko zarobilam dzien wczesniej i surowe lezalo w lodowce. W srode tylko mase serowa musialam zrobic, jablka mialam w sloiku, a mak zawsze kupuje w puszce z bakalandu ale przesmazam go z koniakiem, maslem, jajkami, miodem i orzechami, wiec tez szybko idzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 mój makowiec "gigant-syjamski" okazał się bardzo smaczny http://images49.fotosik.pl/242/23831e158e975667m.jpg był jeszcze orzechowiec http://images48.fotosik.pl/241/aad290cf7d990a6dm.jpg keks oraz kruche ciasteczka i ciasteczka "owsianki" zjedzone /brak zdjęcia/ a mój przepis na Schwarzwälder Kirschtorte to: ciemny biszkopt, przekrojony i obficie nasączony ponczem /mocny napar z herbaty + cukier + sok z cytryny + spirytus/, na dolny blat wiśnie z niesłodzonej konfitury, bita śmietana, drugi blat, śmietana, dekoracja... robi się łatwo i szybko co do gotowych mas makowych jakoś nie mogę się przekonać, raz kupiłam i mąż mało zęba nie stracił na łupince od orzecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ja kiedys sama krecilam mak ale duzo z tym roboty, a ja leniwa jestem , od kilku lat kupuje gotowe ale zawsze tej samej firmy i ja ulepszam, na razie jest ok z orzechami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Elutku makowce gigant pieknie wyszly ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.12.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Elutku makowce gigant pieknie wyszly ! dziękuję ale na razie mam dość pieczenia i gotowania, tym bardziej, że sadełka przybyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Elutku makowce gigant pieknie wyszly ! dziękuję ale na razie mam dość pieczenia i gotowania, tym bardziej, że sadełka przybyło U mnie tez przez swieta , zgubily mnie pierogi i uszka, a jeszcze sa w zamrazalniku, wiec w Sylwestra znowu pewnie dojem. W dodatku od siostry dostalam wage elektroniczna, bo mialam zwykla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.