Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności

Gość

Recommended Posts

przyłączam się do klanu piernikowych dam :lol:

cały wątek przestudiowałam, rady skopiowałam.......ale gdyby któraś z Was jeszcze przypomniała sobie o czyms ważnym przy stawianiu pierwszych-piernikowych kroków...to z góry wielkie dzięki za wsparcie :D

pozdrawiam słodko

motyczka :D

:D

robię ciasto zgodnie z przepisem, tylko cukru daję trochę mniej, dla zdrowia :roll: , a i tak wychodzą słodkie.

Jeśli chodzi o przyprawę do pierników, kupuję Kotanyi, jest super. Trzeba uwazać i czytać skład, bo niektóre zawierają np. proszek do pieczenia.

• Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, tak się zastanawiam odnośnie tych pierników wg. przepisu UKF. Czy robicie je wycinając z tych małych foremek różne kształty? Ostatnio widziałam w jakimś sklepie takie foremki w kształcei choinek,ale były one głębokie na jakiś 1cm. Czy takie mogą być? Które są lepsze?

Słuchajcie, tak się zastanawiam odnośnie tych pierników wg. przepisu UKF. Czy robicie je wycinając z tych małych foremek różne kształty? Ostatnio widziałam w jakimś sklepie takie foremki w kształcei choinek,ale były one głębokie na jakiś 1cm. Czy takie mogą być? Które są lepsze?

ja mam takie metalowe do odciskania /takie foremki bez dna/ choinki, gwiazdki, ksieżyce, komety

O kurcze, to juz caly rok minal? :o :lol:

Az mi sie wierzyc nie chce, ze to juz caly rok... teskni mi sie za moja duza kuchnia. :( W tym roku zimujemy w Warszawie, katem, nie bedzie piernikow, bo kuchenka mikroskopijna. Ale nic to, moze na przyszly rok juz na swoim, a przepisy zachowalam!

Zycze smacznych wysilkow i efektow! :D

mam już wszystkie składniki na pierniczki wg. przepisu UKF, ale jakoś ciężko mi się za nie zabrać. Przez tą budowę po prostu nie mam czasu... :roll: czy macie jakies uwagi co do tych pierników? Może jakieś własne doświadczenia? Pierniki będę robić pierwszy raz w życiu.

Dorzucam coś pernikowego ale nie całkiem

Karp na szaro lub jak chcą niektórzy po polsku...

Karpia na szaro wypróbowałam dwa lata temu i już teraz zawsze będzie na naszym wigilijnym stole. Pycha :D !

Dodam od siebie ciasteczka cynamonowe, takie do pochrupania, jak się komuś pierniczki znudzą.

20 dkg mąki pszennej

4 łyżki otrąb pszennych

10 dkg masła

10 dkg cukru

cukier waniliowy

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

jajko

łyżeczka cynamonu

łyżeczka startej skórki cytrynowej

kilka łyżek kefiru

Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo masło, mąkę wymieszaną z otrębami i proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, cynamon i kefir. Ciasto rozwałkować. Wycinać ciasteczka. Piec 10-15 min. w temp. 180 st. na posmarowanej tłuszczem blasze.

Dziewczyny, zrobiłam ciasto na pierniczki wg. przepisu UKF. Czy ono ma byc takie trochę lejące? Szczerze mówiąc zastanawiam się czy w ciągu tych 4 tygodni zrobi się one mniej lejące tak, żeby wykrawać w nim foremkami. A może coś nie tak zrobiłam? :roll:

Wybaczcie kompletnej i poczatkujacej ignorantce kuchennej pytanie, ale chcialabym wykonac pierniczki, bo chodza za mna juz od paru lat, jak tylko przeczytalam przepis Silje, a potem znalazlam go tu wpisany przez UKF, i teraz tak - ciasto nalezy przechowywac w chlodzie, ale nie moze zamarznac (prawda? ) a pytanie moje :oops: :oops: :oops: w jakiej misce najlepiej je przechowac te pare tygodni - plastykowej czy metalowej?

Elutek napisał:

a co można już teraz zrobić? i np. zamrozić? ja mam zawsze tyle pracy /bo oczywiście wszystko sama/. Bardzo bym chciała w tym roku tak sobie wszystko zorganizować, aby do wigilijnego stołu usiąść nie taka wykończona i "w miarę ładna"

Ja robie liste na początku grudnia i odkreslam:) generalnie wiekszość rzeczy szykuje na raty.

Ale zawsze staram sie dużo wczesniej zrobić co tylko się da- np. pierogi i uszka robie wcześniej(tydzień przed wigilią). Kapuste z grochem też można wczesniejprzygotować. Buraki na barszcz tydzien przed. Pierogi zamrażam surowe (rozłożone na plastikowej tacy), a kiedy sie zamrożą, wsypuje do worka lub pojemnika i tak juz czekaja na święta. Nawet lepsze sa takie, niż robione "przed chwila" :p . To ciasto jakies lepsze po przemrozeniu.