katja 16.11.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 przyłączam się do klanu piernikowych dam cały wątek przestudiowałam, rady skopiowałam.......ale gdyby któraś z Was jeszcze przypomniała sobie o czyms ważnym przy stawianiu pierwszych-piernikowych kroków...to z góry wielkie dzięki za wsparcie pozdrawiam słodko motyczka robię ciasto zgodnie z przepisem, tylko cukru daję trochę mniej, dla zdrowia , a i tak wychodzą słodkie. Jeśli chodzi o przyprawę do pierników, kupuję Kotanyi, jest super. Trzeba uwazać i czytać skład, bo niektóre zawierają np. proszek do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 16.11.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A czy udaje się Wam kupić mielone goździki? Ja jakoś do tej pory nigdzie nie dostałam takowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.11.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A wolę tego typu przyprawy kupować w całości i rozbijać w moździerzu. Są wtedy bardziej aromatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Słuchajcie, tak się zastanawiam odnośnie tych pierników wg. przepisu UKF. Czy robicie je wycinając z tych małych foremek różne kształty? Ostatnio widziałam w jakimś sklepie takie foremki w kształcei choinek,ale były one głębokie na jakiś 1cm. Czy takie mogą być? Które są lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 16.11.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Słuchajcie, tak się zastanawiam odnośnie tych pierników wg. przepisu UKF. Czy robicie je wycinając z tych małych foremek różne kształty? Ostatnio widziałam w jakimś sklepie takie foremki w kształcei choinek,ale były one głębokie na jakiś 1cm. Czy takie mogą być? Które są lepsze? ja mam takie metalowe do odciskania /takie foremki bez dna/ choinki, gwiazdki, ksieżyce, komety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 no takie tez mam, ale one są w miarę małe. Nie można za wiele ich ozdobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 16.11.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 ... wysokość choinki 7cm, średnica gwiazdki 5cm, dla mnie są akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 18.11.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 O kurcze, to juz caly rok minal? Az mi sie wierzyc nie chce, ze to juz caly rok... teskni mi sie za moja duza kuchnia. W tym roku zimujemy w Warszawie, katem, nie bedzie piernikow, bo kuchenka mikroskopijna. Ale nic to, moze na przyszly rok juz na swoim, a przepisy zachowalam! Zycze smacznych wysilkow i efektow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 18.11.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 O kurcze, to juz caly rok minal? No właśnie, zawitałam na Forum akurat w czasie pieczenia pierników, to było rok temu. To chyba czas zabierać się za ciasto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 19.11.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 O kurcze, to juz caly rok minal? No właśnie, zawitałam na Forum akurat w czasie pieczenia pierników, to było rok temu. To chyba czas zabierać się za ciasto... ... nie chyba, a na pewno Kofi, zajrzyj na grupę olsztyńską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.11.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 21.11.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 mam już wszystkie składniki na pierniczki wg. przepisu UKF, ale jakoś ciężko mi się za nie zabrać. Przez tą budowę po prostu nie mam czasu... czy macie jakies uwagi co do tych pierników? Może jakieś własne doświadczenia? Pierniki będę robić pierwszy raz w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.11.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dorzucam coś pernikowego ale nie całkiem Karp na szaro lub jak chcą niektórzy po polsku... Karpia na szaro wypróbowałam dwa lata temu i już teraz zawsze będzie na naszym wigilijnym stole. Pycha ! Dodam od siebie ciasteczka cynamonowe, takie do pochrupania, jak się komuś pierniczki znudzą. 20 dkg mąki pszennej 4 łyżki otrąb pszennych 10 dkg masła 10 dkg cukru cukier waniliowy płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko łyżeczka cynamonu łyżeczka startej skórki cytrynowej kilka łyżek kefiru Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo masło, mąkę wymieszaną z otrębami i proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, cynamon i kefir. Ciasto rozwałkować. Wycinać ciasteczka. Piec 10-15 min. w temp. 180 st. na posmarowanej tłuszczem blasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.11.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 21.11.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dziewczyny, zrobiłam ciasto na pierniczki wg. przepisu UKF. Czy ono ma byc takie trochę lejące? Szczerze mówiąc zastanawiam się czy w ciągu tych 4 tygodni zrobi się one mniej lejące tak, żeby wykrawać w nim foremkami. A może coś nie tak zrobiłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 21.11.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dziewczyny, zrobiłam ciasto na pierniczki wg. przepisu UKF. Czy ono ma byc takie trochę lejące? Zdecydowanie NIE powinno być lejące!!! Kiedyś też wyszło mi za rzadkie i dodawałam mąki przed pieczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.11.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 dzis zajrzałam rano do lodówki, a ono... stwardniało Dobry objaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.11.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wybaczcie kompletnej i poczatkujacej ignorantce kuchennej pytanie, ale chcialabym wykonac pierniczki, bo chodza za mna juz od paru lat, jak tylko przeczytalam przepis Silje, a potem znalazlam go tu wpisany przez UKF, i teraz tak - ciasto nalezy przechowywac w chlodzie, ale nie moze zamarznac (prawda? ) a pytanie moje w jakiej misce najlepiej je przechowac te pare tygodni - plastykowej czy metalowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 22.11.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 mbz, nie wiem czy ma znaczenie w jakiej misce się je przechowuje... ja swoje trzymam w misce szklanej (przydymiony arcoroc czy jak to się nazywa..).I rzeczywiście, ciasto nie powinno zamarznąć, ja trzymam w lodówce, ale rozważam też strych w razie zapełnienia lodówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 27.11.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Elutek napisał: a co można już teraz zrobić? i np. zamrozić? ja mam zawsze tyle pracy /bo oczywiście wszystko sama/. Bardzo bym chciała w tym roku tak sobie wszystko zorganizować, aby do wigilijnego stołu usiąść nie taka wykończona i "w miarę ładna" Ja robie liste na początku grudnia i odkreslam:) generalnie wiekszość rzeczy szykuje na raty. Ale zawsze staram sie dużo wczesniej zrobić co tylko się da- np. pierogi i uszka robie wcześniej(tydzień przed wigilią). Kapuste z grochem też można wczesniejprzygotować. Buraki na barszcz tydzien przed. Pierogi zamrażam surowe (rozłożone na plastikowej tacy), a kiedy sie zamrożą, wsypuje do worka lub pojemnika i tak juz czekaja na święta. Nawet lepsze sa takie, niż robione "przed chwila" . To ciasto jakies lepsze po przemrozeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.