Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

przyłączam się do klanu piernikowych dam :lol:

 

cały wątek przestudiowałam, rady skopiowałam.......ale gdyby któraś z Was jeszcze przypomniała sobie o czyms ważnym przy stawianiu pierwszych-piernikowych kroków...to z góry wielkie dzięki za wsparcie :D

 

pozdrawiam słodko

motyczka :D

 

:D

robię ciasto zgodnie z przepisem, tylko cukru daję trochę mniej, dla zdrowia :roll: , a i tak wychodzą słodkie.

Jeśli chodzi o przyprawę do pierników, kupuję Kotanyi, jest super. Trzeba uwazać i czytać skład, bo niektóre zawierają np. proszek do pieczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, tak się zastanawiam odnośnie tych pierników wg. przepisu UKF. Czy robicie je wycinając z tych małych foremek różne kształty? Ostatnio widziałam w jakimś sklepie takie foremki w kształcei choinek,ale były one głębokie na jakiś 1cm. Czy takie mogą być? Które są lepsze?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, tak się zastanawiam odnośnie tych pierników wg. przepisu UKF. Czy robicie je wycinając z tych małych foremek różne kształty? Ostatnio widziałam w jakimś sklepie takie foremki w kształcei choinek,ale były one głębokie na jakiś 1cm. Czy takie mogą być? Które są lepsze?

 

ja mam takie metalowe do odciskania /takie foremki bez dna/ choinki, gwiazdki, ksieżyce, komety

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O kurcze, to juz caly rok minal? :o :lol:

Az mi sie wierzyc nie chce, ze to juz caly rok... teskni mi sie za moja duza kuchnia. :( W tym roku zimujemy w Warszawie, katem, nie bedzie piernikow, bo kuchenka mikroskopijna. Ale nic to, moze na przyszly rok juz na swoim, a przepisy zachowalam!

Zycze smacznych wysilkow i efektow! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam już wszystkie składniki na pierniczki wg. przepisu UKF, ale jakoś ciężko mi się za nie zabrać. Przez tą budowę po prostu nie mam czasu... :roll: czy macie jakies uwagi co do tych pierników? Może jakieś własne doświadczenia? Pierniki będę robić pierwszy raz w życiu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorzucam coś pernikowego ale nie całkiem

 

Karp na szaro lub jak chcą niektórzy po polsku...

Karpia na szaro wypróbowałam dwa lata temu i już teraz zawsze będzie na naszym wigilijnym stole. Pycha :D !

Dodam od siebie ciasteczka cynamonowe, takie do pochrupania, jak się komuś pierniczki znudzą.

 

20 dkg mąki pszennej

4 łyżki otrąb pszennych

10 dkg masła

10 dkg cukru

cukier waniliowy

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

jajko

łyżeczka cynamonu

łyżeczka startej skórki cytrynowej

kilka łyżek kefiru

Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo masło, mąkę wymieszaną z otrębami i proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, cynamon i kefir. Ciasto rozwałkować. Wycinać ciasteczka. Piec 10-15 min. w temp. 180 st. na posmarowanej tłuszczem blasze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, zrobiłam ciasto na pierniczki wg. przepisu UKF. Czy ono ma byc takie trochę lejące? Szczerze mówiąc zastanawiam się czy w ciągu tych 4 tygodni zrobi się one mniej lejące tak, żeby wykrawać w nim foremkami. A może coś nie tak zrobiłam? :roll:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybaczcie kompletnej i poczatkujacej ignorantce kuchennej pytanie, ale chcialabym wykonac pierniczki, bo chodza za mna juz od paru lat, jak tylko przeczytalam przepis Silje, a potem znalazlam go tu wpisany przez UKF, i teraz tak - ciasto nalezy przechowywac w chlodzie, ale nie moze zamarznac (prawda? ) a pytanie moje :oops: :oops: :oops: w jakiej misce najlepiej je przechowac te pare tygodni - plastykowej czy metalowej?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutek napisał:

a co można już teraz zrobić? i np. zamrozić? ja mam zawsze tyle pracy /bo oczywiście wszystko sama/. Bardzo bym chciała w tym roku tak sobie wszystko zorganizować, aby do wigilijnego stołu usiąść nie taka wykończona i "w miarę ładna"

 

Ja robie liste na początku grudnia i odkreslam:) generalnie wiekszość rzeczy szykuje na raty.

Ale zawsze staram sie dużo wczesniej zrobić co tylko się da- np. pierogi i uszka robie wcześniej(tydzień przed wigilią). Kapuste z grochem też można wczesniejprzygotować. Buraki na barszcz tydzien przed. Pierogi zamrażam surowe (rozłożone na plastikowej tacy), a kiedy sie zamrożą, wsypuje do worka lub pojemnika i tak juz czekaja na święta. Nawet lepsze sa takie, niż robione "przed chwila" :p . To ciasto jakies lepsze po przemrozeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...