Maciek-MZM 17.04.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Jesli ktos sie decyduje , to podciagnijcie do niego WODE I KANALIZCJE , to ulatwia wszelkie zabiegi pielegnacyjne Doświadczony akwarysta A mozesz powiedziec PO CO? Zakladajac oczywiscie ze mam w domu akwarium a nie basen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.04.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Twoje akwarium jest na scianie,nie jest najwieksze, a nie jest w scianie....wiec podstawowego problemu obslugi duzego i zamknietego awarium nie masz.Ja jak pisalem wczesniej moje 170 l. narozne,ledwo co podnosze puste ze zwirem do czyszczenie-przechylenia celem wylania calej wody.Odpowiednio dobrane sposoby usuniecia wody z tak duzych akwariow naprawde ulepszaja jego pielegnacje.Nie mowie ze to zly pomysl ale...ja pasuje,kiedys marzenia mialem jednak za duzo ingerencji w staly wystroj salonu a duza niewiadoma czy niebawem akwariumek sie komus przestanie sie podobac.Ja bede miec swoje na polce drewnianej-szafce ale jak cos w kazdej chwili z nim uciekne w inny kat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 17.04.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Twoje akwarium jest na scianie,nie jest najwieksze, a nie jest w scianie....wiec podstawowego problemu obslugi duzego i zamknietego awarium nie masz.Ja jak pisalem wczesniej moje 170 l. narozne,ledwo co podnosze puste ze zwirem do czyszczenie-przechylenia celem wylania calej wody.Odpowiednio dobrane sposoby usuniecia wody z tak duzych akwariow naprawde ulepszaja jego pielegnacje. Jak czesto usuwasz cala wode? I ile wymieniasz przy podmianie? Bo jesli ja dla dwoch wiader wody co dwa tygodnie mam ciagnac wode i kanalize to jakies nieporozumienie. Jesli co dwa lata czyszcze i wymieniam zwir to wody przeciez nie spuszczam do kanalizy, musze przeciez zalac akwarium ta sama woda (no chyba ze masz drugie akwa w ktorym rybki czekaja az w docelowym woda z kranu biologicznie sie uzdatni). Jesli mialbym naprawde duze akwarium w scianie zbudowalbym sobie sump, gdzies obok i cala obsluge wody robilbym wlasnie za pomoca sumpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 hmmm to scisle zasady ktorymi sie kierujesz,ja troszke je obchodze,u mnie wymiana to 4-5 wiaderek co 1.5 miesiaca,powinno byc czesciej...,to zaden problem,natomiast spuszczanie wody calkowiciez akwarium o wysokosci samej szyby 70 cm...wymaga zainstalowania pompki-ssaka zeby wylac dokladnie wode,zakladajac ze robisz to sam.Ja nie prosze nikogo do dzwigania mojego klocka,wiec kombinuje jak wyssac i wysypac zwir z akwarium stojac na szafce.Ostatnio po 10 miesiacach to uczynilem i wiem ze sporo sie umeczylem.Co 2 lata nie wymieniam wody bo by mi zgnilo.Zwiru mam okolo 30 kg.Zaluje ze nie mam ssaka typowego mechanicznego.Wody mi zostawalo na dnie sporo z najwiekszymi zabrudzeniami i wezem dlugim podsysalem wlasnym ukladem oddechowym troche do weza i wylewalem ))oczywiscie bez zassysania calkowitego.Najwazniejsze,nalezy unikac naprezen i niepotrzebnie przenosic akwarium,zwlaszcza duze,same scianki i wszystko wbrew pozorom pracuje.Dlatego tez wg. mnie do czyszczenia akw potrzebny jest dostep z 2 stron by nie majtac zbiornikiem.A caly system wod-kan jest dla kogos kto jest pewniakiem jesli chodzi o posiadanie akw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 17.04.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Jesli ktos sie decyduje , to podciagnijcie do niego WODE I KANALIZCJE , to ulatwia wszelkie zabiegi pielegnacyjne Doświadczony akwarysta A mozesz powiedziec PO CO? Zakladajac oczywiscie ze mam w domu akwarium a nie basen? Dla wygody i estetyki.Nie ma sensu robic akwarium w scianie mniejsze niz 500 l (nie bedzie efektu) a podmiana wody w takim akwarium bez odpływu to juz troche czasu i zabawy z wiadrami i wezykami, troche wody sie wyleje na panele (parkiet).W przypadku dopływu i odplywu wody to kwestia przekrecenia 2 zaworkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 20.04.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 fajny wątek podobie zamierzam umiescic akwarium w ścianie - zawsze było to moum marzeniem akwa morskie w ścianie AHH ale ... życie życiem akwa napewno będzie miejsce w ścianie już jest przygotowane troszkę jest zminione inne wymiary wiec fotka nieaktualna ale tak mniej wiecej to bedzie wygladac http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/albums/DOM/dom_4.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 29.02.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 co nowego w temacie akwarium? Moze jest ktoś z budujących kto sobie sprawił akwarium?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 06.08.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 witam, Koniecznie chciałbym mieć akwarium w ścianie. Rodzaj akwarium - holenderskie. Wstępnie wybrałem ścianę na piętrze, między sypialnią a jednym z pokoi. Akwarium będzie miało ok. 600 litrów (w tym długość 160 cm, szer. 60 cm), czyli urządzone powinno ważyć ok. 800 kg. Ściana działowa, na której miałoby stanąć akwarium, ma grubość 15 cm z płytami GK (sama ścianka ma 11,5 cm grubości, płyty GK do usunięcia). Aby akwarium było stabilne i ponieważ jego szerokość będzie wynosić 60 cm (czyli będzie wystawać 45 cm poza ścianę - w sypialnię), jako podstawę będzie służyć stelaż z kątownika (na te wystające 45 cm), a 15 cm chciałbym żeby stało "w ścianie". Kątownik docelowo zostanie obudowany przez stolarza drewnem, z półkami wewnętrznymi, na oprzyrządowanie akwarium). Mam jedną wątpliwość - wytrzymałość posadzki (wylewki) na obciążenie 800 kg, biorąc pod uwagę, że piętro niżej (na parterze) nie ma takiej ściany (ścianka działowa na której miałoby się oprzeć akwariun jest tylko na tym piętrze). Czy mam rację? Poniżej efekt, który chciałbym osiągnąć (zdaję sobie sprawę, że najtrudniej będzie akwarium nie tyle postawić, co tak ładnie urządzić) oraz: - obecny wygląd ścianki (poniżej: od lewej wygląd z sypialni, w środku widok z pokoju), - z czego zrobiona jest ściana 15 cm (jest to chyba tzw. cegła dziurawka, a w projekcie wyczytałem że jest to "cegła ceramiczna grubość 11,5 cm murowana na zaprawie cementowo-wapiennej, PD-1 6 cm"). W projekcie dodatkowo wyczytałem, że strop parteru i piętra ma grubość po 24 cm każdy, typ TERIVA + beton B-20 (pustak stropowy + belka stropowa w rozstawie co 60 cm). Niestety nic mi to nie mówi http://images25.fotosik.pl/259/30618082e22b87e0m.jpg http://images34.fotosik.pl/336/8f3c03a7eb6ad7dbm.jpghttp://images23.fotosik.pl/260/e0cb2cdea3893563m.jpghttp://images25.fotosik.pl/259/051045dbf98917aam.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.08.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 zlecić wykonanie ekspertyzy budowlanej.inaczej w przypadku problemów mozna się spodziewać zarzutów doprowadzenia do katastrofy budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 06.08.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 zlecić wykonanie ekspertyzy budowlanej. inaczej w przypadku problemów mozna się spodziewać zarzutów doprowadzenia do katastrofy budowlanej. gdzie mam takiej szukać? tzn. kto taką wykonuje? czy są wymagane jakieś specjalne uprawnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.08.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 zlecić wykonanie ekspertyzy budowlanej. inaczej w przypadku problemów mozna się spodziewać zarzutów doprowadzenia do katastrofy budowlanej. gdzie mam takiej szukać? tzn. kto taką wykonuje? czy są wymagane jakieś specjalne uprawnienia? Raczej nie pomogę, ale swoją drogą osprzęt do akwarium około 200kg? Zaś w temacie to bałbym się na tej ściance coś tak ciężkiego stawiać ze względu na jej małą sztywność. Dla mnie to oznacza, że każde trzaśnięcie drzwiami na tej ścianie wzbudzi drgania i fale w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 06.08.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Raczej nie pomogę, ale swoją drogą osprzęt do akwarium około 200kg? Zaś w temacie to bałbym się na tej ściance coś tak ciężkiego stawiać ze względu na jej małą sztywność. Dla mnie to oznacza, że każde trzaśnięcie drzwiami na tej ścianie wzbudzi drgania i fale w wodzie. nie tyle osprzęt, ile żwir, kamienie itp. na tej ścianie nie będzie drzwi. wdaje mi się, że problemem nie jest ścianka (ponieważ większość ciężaru akwarium oprze się na stelażu z metalowych kątowników), ile - ewentualnie - wytrzymałość podłogi pod całym ustrojstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Takie znaczne obciązenia stropu należuy podać projektntowi(konstruktorowi) w czasie projektowania lub adaptacji budynku. Teraz to "ktoś" powinien posparawdzać co masz w tym miejscu w stropie, czy sa tam jakies dodatkowe wzmocnienia, żebra i policzyć uwzględnijąc cieżar baniaka. Ktoś - konstruktor, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.08.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 No i tu jest piesek pogrzebany .... 600l akwa... już Ci zazdroszczę (sama mam , ale tylko 240l i nie w ścianie ) ...ale powiem Ci jedno .... nie stawiałabym tego na piętrze . Na parterze - tak i owszem , ale na postumencie dodatkowo zazbrojonym . Masz tu link do forum akwarystycznego - często korzystam ....może tam coś znajdziesz na interesujący Cię temat. http://www.akwarystyka.com.pl/ Jeśli nie znajdziesz to zadaj pytanie na "ogólnym" ....może ktoś ze "starych" wysłużonych bywalców znajdzie chwilkę coby Ci pomóc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.08.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Takie znaczne obciązenia stropu należuy podać projektntowi(konstruktorowi) w czasie projektowania lub adaptacji budynku. Teraz to "ktoś" powinien posparawdzać co masz w tym miejscu w stropie, czy sa tam jakies dodatkowe wzmocnienia, żebra i policzyć uwzględnijąc cieżar baniaka. Ktoś - konstruktor, własnie skonsultuj się z kierbudem czy ma stosowne uporawnienia, jak nie ma to cię pokieruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 06.08.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 w/w rady sa dobre potrzebny jest konstruktoron ci wyliczy czy mozeszjezeli bylby to naroznik pokojuprzy scianach nosnych to pewnie bez problemuale gdzies indziej moze byc problemkiedys bylo obciazenie 500kg na mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 06.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 heh... w ślad za radami, wysłałem do dewelopera prośbę cytat poniżej Projekt nieruchomości stanowi, iż strop parteru i piętra "ma grubość po 24 cm każdy, typ TERIVA + beton B-20 (pustak stropowy + belka w rozstawie co 60 cm)". W związku z planowanym rozmieszczeniem na piętrze domu położonym w [ciach], obiektu o wadze do około 800 kg (akwarium o litrażu 600 litrów wraz z wyposażeniem, o wymiarach 160 cm długości i 60 cm szerokości), mam prośbę o pomoc w uzyskaniu odpowiedniej ekspertyzy nt. wytrzymałości stropu/posadzki. Akwarium miałoby zostać umiejscowione na piętrze, między pokojem 14,1 m2 a pokojem 9 m2 (zaznaczono czerwoną strzałką na załączonym rzucie, samo akwarium zaznaczono na czerwono). Akwarium miałoby zostać umiejscowione na wysokości ok. 1 metra, w istniejącej ścianie działowej o grubości (zgodnie z projektem) 11,5 cm grubości, natomiast wystająca poza ścianę część akwarium (niecałe 50 cm) miałoby stać na odpowiednim, wykonanym specjalnie na zamówienie, stelażu z kątownika. Mam prośbę o pomoc w uzyskaniu odpowiedniej ekspertyzy budowlanej, optymalnie - wykonanej przez kierownika budowy, znającego konstrukcję nośną stropu (w tym ewentualne wzmocnienia stropu) i jego wytrzymałość. Ekspertyza miałaby podać faktyczną możliwość nośną posadzki/stropu w miejscu, w którym planowane jest rozmieszczenie akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 06.08.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Temat bardzo ciekawy, zwłaszcza, że nie słyszałem do tej pory by ktoś robił taki zbiornik.Sam planuję w domu duże akwarium, ale na parterze i klasycznie pomiędzy ścianami.To co mogę doradzić to na pewno konsultację z osobą która weźmie za to prawną odpowiedzialność czyli jakiś konstruktor, bo jak wszystko zleci na dół to nic nie zmieni cokolwiek byś tu przeczytał.Strop prefabrykowany nie jest na pewno zaprojektowany do przeniesienia tak dużej siły skupionej. Na etapie adaptacji projektu przeprojektowuje się do niego specjalnie belki np pod cięższe ściany czy właśnie takie zachcianki. Może wytrzyma a może nie ale nie chciałbyś tego chyba sprawdzać na swojej rodzinie.Ponieważ strop masz już wykonany będziesz musiał zastosować coś innego:- zadowolić się mniejszym zbiornikiem, sama ściana w tym miejscu też sporo waży więc jakby zrobić ją lekkiej konstrukcji szkieletowej to po przeliczeniu ciężarów zostało by też miejsca na sporo wody . (no chyba, że w projekcie już jest szkielet)-rozłożyć ciężar na większą powierzchnię. Trze by dobrze na nowo zaaranżować wnętrze (nie wiem jaki jest jego rozkład) tak by pod ścianą umieścić niski podest ze stalowych kształtowników które rozłożą ciężar na większą powierzchnie lub wręcz oparło się o podpory. Tutak potrzebna by była pomysłowość architektoniczna tak by podeścik nie przeszkadzał a urozmaicał wnętrze tak by wyglądało, że tak miało być a nie że to konstrukcja dla akwarium.-Zrobić podatkowe wzmocnienie pod stropem. Po przeanalizowaniu projektu i położenia ścian nośnych można w nich wybić na parterze przy suficie dwa otwory i oprzeć stalową tregrę (spory teownik) tak by przebiegała pod ścianką na górze i podpierała strop w tym miejscu. Można to ładnie obudować gips-kartonem i jak będzie w odpowiednim miejscu uzbrojone w jakieś halogeny to też może wyglądać efektownie.-Zrobić akwarium w ściance na parterze. Nie wiem czemu ale wydaje mi się, że salon jest najodpowiedniejszym miejscem dla takiej ozdoby i nie trzeba giści po domu oprowadzać, żeby nową rybką się pochwalić. Życzę powodzenia i proszę o jakiś wątek z prac nad akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 06.08.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za porady. Niestety jestem zdruzgotany. Jestem tuż po rozmowie z deweloperem (miłej i fachowej), z której wynika, że sam strop ma nośność 170 kg/m2 i że kierownik budowy mógłby się podpisać pod 800 kg ale przy założeniu że np. zmienię układ wejścia do pokoju (zrezygnuję z obecnego wejścia do sypialni), położy się jakąś blachę metalową 1 cm na jakiejś większej powierzchni (jedna belka stropowa w rozstawie co 60 cm nie wytrzyma, ale jeśli byłyby to 3 belki jako nośnik całego ciężaru, to owszem - czyli chodzi o rozłożenie ciężaru na większą powierzchnię), itp. Tyle zapamiętałem. Wstępnie umówiłem się z kierownikiem budowy na inspekcję i omówienie tematu na miejscu, w okolicach 19 sierpnia. A do tego czasu muszę coś wykombinować: albo zmniejszę akwarium (co ja wygaduję... ), albo zmienię jego lokalizację (najlepiej na parter - ale tam miejsca nie ma zresztą oceńcie sami, parter jest malutki; lub na piętrze ale przy ścianie konstrukcyjnej a nie działowej), albo jak sugeruje arturromarr - jakieś wzmocnienie stropu - ale czy to naprawdę da się zrobić?). (i szczególnie dzięki dla arturromarr za porady) jedno pocieszenie: że istnieje pomoc forumowiczów bez niej kto wie jak to by się skończyło. drugie pocieszenie (albo przestroga): nie dam tak łatwo za wygraną, muszę coś wykombinować. załączam rzuty, może pomożecie... Pierwszy i 2-gi screen - rzut i wizualizacja - to rzeczone piętro z zaznaczonym na czerwono pięknym 600-litrowym (mam nadzieję, że nie "niedoszłym" akwarium). 3-ci screen to parter (oceńcie sami, tam nie ma miejsca na 160 cm akwarium). http://images32.fotosik.pl/336/d2b21635bc3b2f21m.jpghttp://images26.fotosik.pl/261/82f5359c08d5a941m.jpghttp://images26.fotosik.pl/261/5d3d0495d820392bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 06.08.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 widzę ,że jest sporo miłośników dużych baniaków Ja planuję w nowym domu 250x50x60 ewentualnie coś podobnego i robię spaecjalny fundament pod akwarium. Ale na piętrze to bym się nie zdecydował bez konsultacji z konstruktorem. Ja teraz mam 400 litrów w małym pokoju na 4 piętrze i raz mi pękło, zalałem sąsiadów i wiem czym to pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts