Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nisko osadzony fundament

MartiMar

Recommended Posts

Witam , mam taki problem , zauważyliśmy dzisiaj ze fundament domu jest niżej osadzony niz fundament sąsiadów około 1 warstwa bloczka betonowego, na 5 domów moj jest najniżej, jeżeli wysokość nie zgadza się z projektem, co o tym sądzić ? I jak bardzo jest to istotne. Szukanie winnych zostawcie mnie.

Panowie, naprawdę takie nabijanie postów mi nie pomoże. Pytanie co jeśli nie jest , około 12 cm mamy fundament niżej niż powinniśmy i co teraz , mamy katastrofę budowlana ? Czy nic się nie stało bywało gorzej ? Wiem kto za to odpowiada czeka mnie rozmowa z kierownikiem budowy ale ludzie są różni moze bronić swojej tezy.

No to napisz jak to sprawdziłeś bo na oko to mnie nie interesuje. Mierzone było od poziomu zero? Nie napisałeś też jaki masz teraz etap budowy więc nie oczekuj niewiadomo jakich rad.

Na podstawie tego co napisaleś czyli niewiadomo jaki etap budowy mogę napisać: domuruj jedną warstwę.

Nierzetelny post to i odpowiedzi takie same.

Witam , mam taki problem , zauważyliśmy dzisiaj ze fundament domu jest niżej osadzony niz fundament sąsiadów około 1 warstwa bloczka betonowego, na 5 domów moj jest najniżej, jeżeli wysokość nie zgadza się z projektem, co o tym sądzić ? I jak bardzo jest to istotne. Szukanie winnych zostawcie mnie.

Tak jak pisali Panowie wyżej.

Jest zgodnie z projektem czy nie? W swoim poście sam zadajesz pytanie więc wychodzi na to, że sam nie wiesz.

Możliwe, że masz zgodnie z projektem a sąsiedzi podnieśli sobie o jeden bloczek bo "coś tam". Jeśli stawiasz już ściany parteru to Twoich wątpliwości i tak już nic nie zmieni bo trochę za późno na zmiany.

Jak blisko masz tych sąsiadów? Na jakim poziomie jest droga? Żeby się teraz nie okazało, że wszyscy będą troszkę "wyżej" od Ciebie i ewentualna woda opadowa będzie kumulowała się na Twojej działce.

Jeśli masz zachowaną strefę przemarzania, wszystko jest zgodnie z projektem to będzie okey. Moim zdaniem sztucznie "wynoszenie w górę" budynków raczej negatywnie wpływa na ich wygląd.

Jak murujesz juz parter to musztarda po obiedzie i nic nie zrobisz. Zadbaj by woda nie zbierala sie przy domu i tyle. Swoja droga to urzedy ingeruja w katy dachow kolory architekture a dlaczego nie ustala poziomu ''0'' i calkowitego zakazu zmiany poziomu dzialki? Zawsze znajda sie cwaniaczki ktore buduja po Tobie i podniosa sie o bloczek i tak po kolei.