Sakufate 19.04.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Hej, Rysunek dachu (rys. 1): Planuję budować budynek samodzielnie i wszędzie pojawiają się informacje aby iść w jak największą prostotę. Dach przedstawiony powyżej to jedna z opcji jaką mogę wybrać i zastanawiam się czy podołam. Z waszego doświadczenia i wiedzy czy taki dach przez jego budowę będzie znacząco trudniejszy i/lub droższy od prostego dachu dwuspadowego? Dla porównania to rozumiem, przez prosty dach dwuspadowy (rys. 2): Dajcie znać też jak fachowo nazywa się taki dach jak pokazałem na rysunku 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Oba dachy to dachy dwuspadowe. Dach na rys. 1 to dach zbliżony do kształtu "L". Będzie droższy bo jest naroże czyli będą gąsiory i taśma oraz kosz więc blacha koszowa i uszczelki. Dach jest prosty ale bardziej pracochłonny. Mały problem wystąpi przy rynnach. Konieczny będą specjalne narożniki: wewnętrzny i zewnętrzny (będą droższe). Możliwe będą tylko rynny z PVC. Na kalenicy trzeba się będzie pobawić z docięciem gąsiorów. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sakufate 19.04.2020 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Wielkie dzięki za uspokojenie w kwestii wykonania, dobrze wiedzieć czego się spodziewać (proste i pracochłonne). Czy rynny z PVC to problem?Gdyby dach z rys.1 miał około 200m2 to jakiej różnicy w kosztach materiałów się spodziewać?Możesz podlinkować te specjalne narożniki o których piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Narożniki wykonuje się na specjalne zamówienie i robi to producent rynien. Wrzuć oba projekty do hurtowni dachowej to Ci dokładnie wyliczą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts