Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to jest maksymalna intensywno?? zabudowy=0,30?

fidox

Recommended Posts

otrzymałem wypis z miejscowego plany zagospodarowania terenu i jest tam napisane że minimalna wielkość działki to 12 arów

oraz że maksymalny współczynnik intensywności zabudowy działki budowlanej wynosi 0,30

co on oznacza

załóżmy że mam 12 arową dziłkę to jaki dom może tam powstać (chodzi mi jedynie o ten współczynnik

zaznaczam że działka nie jest moja i dopiero zamierzam ją kupić więc wystąpiłem o zgody aby dowiedzieć się w co się pakuję

pozdrawiam

Współczynnik zabudowy 0,3 oznacza że powierzchnia wszystkich kondygnacji nadziemnych budynków usytuowanych na tej działce nie może przekraczać 30% powierzchni działki. Tylko nie wiem czy chodzi o pow. całkowitą czy też użytkową, ale chyba ta pierwsza. W Twoim przypadku 12 a to 1200m2:3=400m2 Pozdrawiam Pikuś

czy to znaczy że jeżeli działka ma 1200 m2

to mogę zabudować 1200 x 0,3 = 360 m

Współczynnik ten to jak pisze w linku

http://www.kielce.uw.gov.pl/dziennik/nr62-2002.pdf

rozdział pierwszy paragraf 5.1 podpunkt 8

stosunek powierzchni całkowitej wszystkich kondygnacji nadziemnych obiektów kubaturowych do powierzchni tej działki

wnioskuję więc że 360 m2 to całkowita możliwa powierzchnia wszystkich kondygnacji a więc parteru, 1p poddasza i strychu

czy mam racje?

a może definicja jest inna dla każdej z gmin?

przeczytałem teraz tą uchwałę Rady Miejskiej i jestem zszokowany - pierwszy raz spotykam sie z taką definicją wskaźnika intensywności zabudowy - w tym przypadku niestety juz taki plan obowiązuje jako prawo miejscowe i nie ma wyjścia powierzchnia całkowita budynku przy działce 1200m2 nie może przekroczyć 400m2 i niestety nie da sie z tym już dyskutować

I taka jest praktyka - we wszystkich aktach prawnych wyższych niż prawo miejscowe pojawia sie tylko określenie wskaźnika powierzchni zabudowy do powierzchni działki - tak jest w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, i rozporządzeniach ministra infrastruktury - w sprawie nazewnictwa stosowanego w decyzjach o warunkach zabudowy i wymaganego zakresu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

I taka jest praktyka - we wszystkich aktach prawnych wyższych niż prawo miejscowe pojawia sie tylko określenie wskaźnika powierzchni zabudowy do powierzchni działki - tak jest w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, i rozporządzeniach ministra infrastruktury - w sprawie nazewnictwa stosowanego w decyzjach o warunkach zabudowy i wymaganego zakresu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego