smolaa 19.04.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Witam wszystkich Pod całą stolarkę okienną, a większość to duże przeszklenia do ziemi, pomontowałem podwaliny klinarytowe dbając o porządną izolację. Przy drzwiach wejściowych dałem jednak ciała, szereg niedomówień z monterami i moja nieuwaga spowodowała, że drzwi wejściowe mam zamontowane z progiem podpartym na cegłach. I teraz kombinuję jak wypełnić tę przestrzeń pod progiem (24cm), żeby nie stracić na szczelności. Czy wklejenie bloku klinarytowego jest w ogóle możliwe i ma sens? Jestem cholernie zły na siebie i będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestie jak uratować sytuację...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 A ten klinaryt, który masz jest podlany betonem albo przyklejony do idealnie wypoziomowanej wylewki? I co jest między klinarytem a progiem okna? Nie o to pytasz, ale to istotne by stwierdzić poprawność i trwałość montażu oraz szczelność. Wyobrażam sobie prostą naprawę sytuacji, ale wszystko zależy. Jeśli to drzwi jednodzielne, to zdejmij skrzydło i montuj podwalinę. Jeśli z doświetlami to tym bardziej zdejmij skrzydło.. Tyle że musisz dobrać odpowiednio pasującą podwalinę i dać coś na uszczelnieniu styku z progiem + dobrze jest to skręcić ze sobą mechanicznie o ile konstrukcja pozwoli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolaa 20.04.2020 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Podłoże pod podwaliny zotało przeszlifowane i wypoziomowane poprzez dolanie w betonu. Do tego mocowanie na dołączone do nich kotwy i pianoklej. Podwaliny konkretnie pod profil więc od góry poszły ścieżki klejouszczelniacza i wcisk. Myślę, że jest ok.Drzwi są bez dodatkowych elementów. Zastanawiam się tylko jak wkomponować podwalinę. Mogę zamówić jak pod okna tj. na potrzebną wysokość z wycięciami konkretnie pod model progu i doszczelnić klejouszczelniaczem. Pytanie jak się złapać w takiej sytuacji od strony podłoża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 20.04.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Ja osobiście nie jestem fanem takiego rozwiązania, bo uważam że ościeżnica powinna na czymś stanąć stabilnie. Jak wyciągniesz spod progu cegły to jednak mocno konstrukcja traci na stabilności. Pytanie jeszcze jakie drzwi a raczej jak montowany jest próg? Idzie on między belki ościeżnicy jak w starszych konstrukcjach, czy idzie on POD belki ościeżnicowe jak np przy ościeżnicach Termo?Kolejna rzecz to samo łączenie. Podwalinę z Klinarytu montuje się z progiem na klej. Są konstrukcje na "klik" ale i tak ja osobiście daję tam specjalny klej dla szczelności (wiem, że niektórzy oszczędzają w ten dziwny sposób). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolaa 20.04.2020 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Tak jak napisałem - klik, klikiem ale i tak ścieżki z klejouszczelniacza są. Drzwi ciężkie, próg jest termo więc jest skręcony od spodu. O tej stabilności też myślę, nie upieram się na klinaryt. Zastanawiam się też czy tego nie podmurować cegłą a od zewnątrz, doczołowo przykleić płytę stryrodurową żeby się odizolować od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts