BGIG 19.04.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Cześć wszystkim! Powoli kończymy etap wykończenia naszego wymażonego domu. Środków na koncie coraz mniej, sytuacja na świecie nie sprzyja ale mimo tego chciałbym powoli własnymi siłami zacząć prace nad zagospodarowaniem tarasu na tyłach domu. Tak to wygląda obecnie: Teren, który obecnie jest podwyższony (zostanie jeszcze trochę powiększony) będzie naszym przyszłym tarasem na który będziemy wychodzić z salonu. Powirzchnia tarasu będzie wynosiła około 70mkw i będzie po części wyłożona kostką a na pozostałej części posieję trawę. Chciałbym wam przedstawić mój obecny pomysł na to jak planuję to wykonać i zebrać jak najwięcej uwag do tego co mógłbym zrobić lepiej niż planuję zarówno od strony technicznej jak i samego projektu. CEL: Zagospodarować taras o powierzchni 70mkw znajdujący się na wzniesieniu około 60cm powyżej powierzchni gruntu działki możliwie niskim kosztem ale przy zachowaniu estetyki. Założenia: 1. Taras ma nam służyć na długie lata, nie interesują mnie półśrodki. Jeżeli mogę na czymś zaoszczędzić to proszę poinformujcie mnie o tym ale jeżeli będize się to wiązało z tym, że za 3 lata znowu czeka mnie jakaś praca/koszty to z góry podziękuję 2. Na terenie tarasu ma znaleźć się trawa. Zakładam, że będą tam również inne rośliny 3. Na terenie tarasu musi znajdować się coś ala pergola/altana. Jakaś najprostrza budowla, która ochroni nas przed słońcem i deszczem. 4. Z każdej strony mamy sąsiadów, taras ma być naszym miejscem prywatnym więc chciałbym żeby został ogrodzoy jakimiś płotkami ogrodowymi tak żeby nie było nas widać Plan wykonania: 1. Teren tarasu znajduje się około 60cm powyżej poziomu gruntu działki więc muszę zadbać o to żeby się nie osuwała. W tym celu planuję: a) Wylać do okoła fundamencik b) Na funtamencie postawić kosze gambionowe wysokie na 1m i grube na 0,5m c) Co 2 metry postawić kosz pionowy, który będzie pełnił rolę słupka do którego przymocowane będą płotki, które zapewnią nam prywatność d) W jednym z rogów słupki gambionowe zrobię wyższe tak aby mogły pełnić rolę podpory pod przyszły, lekki dach do naszej pergoli/altany (coś ala plexi albo może jakiś materiał na prowadnicach - jeszcze nie mam pomysłu) 2. Na elewacji budynku od strony tarasu mam gniazdko elektryczne oraz ujści wody na ogród. Prąd oraz wodę przeciągnę do pergoli. Oprócz tego zrobię kratki odwadniające, które będą odprowadzały deszczówkę na działkę 3. Teren tarasu wyrównam z delikatnym spadkiem od domu 4. Dojście do pergoli oraz samą pergolę wyłożę kostką. Na pozostałym terenie posieję trawę 5. Do "słupków gambionowych" przymocuję jakieś ozdobne płotki o wysokości około 1,8m 6. Na wyższych "słupkach gambionowych" zamontuję coś ala murłaty, które będą służyły jako podparcie przyszłego, lekkiego dachu 7. Z pergoli będą wychodziły schody prowadzące do placu zabaw córki, który będzie się znajdował w dalszej części działki Pytania 1. Zastanawiam się czy gambiony to dobry pomysł. Może jesteście w stanie zaproponować coś co będzie estetycznie wyglądało, nie opróżni kieszeni oraz sprawdzi się dobrze jako zabezpieczenie przed osuwającym się gruntem? 2. Czy pod gambiony muszę dawać fundament? Jak to wykonać tak żeby było bezpiecznie? 3. Gambiomy będą wypełnione dość dużymi kamieniami. Czy ziemia z tarasu nie będzie się wypłukiwać? 4. Czy ziemia na tym podwyższonym terenie nie będzie zbyt sucha pod trawę? Muszę jakoś ponadstandardowo zadbać o ten grunt żeby trawa wyrosła? 5. Z czego proponujecie wykonać lekki dach do pergoli? Rowiązania typu blacha, dachówka czy nawet papa mnie nie interesują. Ma być lekko i estetycznie ale ma też chronić przed deszczem i słońcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts