Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

>>> jaki piec na paliwa stale wybrac ?

mannix

Recommended Posts

Czy mozecie sie podzielic waszymi doswiadczeniami z kotlami grzewczymi na paliwa stale ?

Musze wymienic moj wiekowy piec... Niestety wymiana nie jest spowodowana tylko wiekiem kotla. Rowniez tym ze jest to kociol zeliwny na koks. Przy aktualnej cenie tego paliwa - prawie 1100 zl zupelnie nie oplaca sie nim palic i ogrzewac domu.

Rozwazalem zakup pieca firmy SEKO EKO II N, albo ZĘBIEC KMW 16. Sa to piece z dolnym spalaniem wraz ze sterownikiem i wentylatorem. Myslalem nad Buderusem, ale chyba nie ma w podobnej cenie nic godnego uwagi.

Czy mozecie cos polecic ? Jakie piece wy macie i czy sa oszczedne w uzyciu i w ocenie cena/jakosc ? Liczy sie oczywiscie osprzet dodatkowy, tj. sterowanie temperatura, wentylatorem i dodatkowymi pompkami wodnymi. Zalezy mi na piecu na powierzchnie grzewcza od. 110 -180 m2. Oczywiscie jako paliwo: wegiel, mial, lub drewno opalowe twarde.

Uprzejmie prosze o dyskusje i swoje typy i ocene.

Mam malo czasu na decyzje.

cóż, ja mam kocioł SEKOM, nie wiem czy to to samo co SEKO II

odradzam ze wzgledu na niską trwałość (pisałem o tym w innych wątkach)

konstrukcja mojego kotła jest podobna do tej zaproponowanej przez ZĘBIEC, ale kocioł wydaje się być zdecydowanie dłuższy tj, tam gdzie jest czopuch kotła ZĘBIEC u mnie są dwa kanały ciągowe - jeden w dół i drugi w górę i dalej do czopucha. tam - w tych dwóch kanałach - korozja kotla jednak jest największa i tam tkwi problem. z drugiej jednak strony wymuszony przez wentylator podmuchu szybki przepływ spalin wymaga odpowiednio długiej drogi w celu oddania odpowiedniej ilości ciepła (wzrost sprawności). co mnie zastanawia w żebcu, to może dmuucham na zimne, ale dlaczego akurat przy tym kotle nie dają tej 10 letniej gwarancji na spawy?

cóż, ja mam kocioł SEKOM, nie wiem czy to to samo co SEKO II

odradzam ze wzgledu na niską trwałość (pisałem o tym w innych wątkach)

konstrukcja mojego kotła jest podobna do tej zaproponowanej przez ZĘBIEC, ale kocioł wydaje się być zdecydowanie dłuższy tj, tam gdzie jest czopuch kotła ZĘBIEC u mnie są dwa kanały ciągowe - jeden w dół i drugi w górę i dalej do czopucha. tam - w tych dwóch kanałach - korozja kotla jednak jest największa i tam tkwi problem. z drugiej jednak strony wymuszony przez wentylator podmuchu szybki przepływ spalin wymaga odpowiednio długiej drogi w celu oddania odpowiedniej ilości ciepła (wzrost sprawności). co mnie zastanawia w żebcu, to może dmuucham na zimne, ale dlaczego akurat przy tym kotle nie dają tej 10 letniej gwarancji na spawy?

zalezy jaki to kociol. z samej nazwy mozna wnioskowac ze to nie to samo... poza tym nie wiem ile lat ma twoj kociol. corocznie kotly staja sie nowoczesniejsze.

Zwróćcie uwagę na skomplikowane układy odprowadzania spalin-im bardziej skomplikowane tym gorzej-woda ma większy problem się stamtąd wydostać no i ... kocioł trafia szlag!a tego się nie uniknie-nawet atmos zaleca 12-20% wilgotności-czyli w 10 wiaderkach opału jest 1-wody.

Przed zakupem zapytajcie sprzedawcy "jak to k...a działa?". Ja tak zrobiłem,pojechałem (900km) popukałem ,zobaczyłem i... mam dobry kocioł.

Zwróćcie uwagę na skomplikowane układy odprowadzania spalin-im bardziej skomplikowane tym gorzej-woda ma większy problem się stamtąd wydostać no i ... kocioł trafia szlag!a tego się nie uniknie-nawet atmos zaleca 12-20% wilgotności-czyli w 10 wiaderkach opału jest 1-wody.

Przed zakupem zapytajcie sprzedawcy "jak to k...a działa?". Ja tak zrobiłem,pojechałem (900km) popukałem ,zobaczyłem i... mam dobry kocioł.

wlasnie napisz co masz i jak sie sprawuje. zima idzie, wiec tematy kotlow beda sie nasilac...