mannix 09.11.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Czy mozecie sie podzielic waszymi doswiadczeniami z kotlami grzewczymi na paliwa stale ?Musze wymienic moj wiekowy piec... Niestety wymiana nie jest spowodowana tylko wiekiem kotla. Rowniez tym ze jest to kociol zeliwny na koks. Przy aktualnej cenie tego paliwa - prawie 1100 zl zupelnie nie oplaca sie nim palic i ogrzewac domu.Rozwazalem zakup pieca firmy SEKO EKO II N, albo ZĘBIEC KMW 16. Sa to piece z dolnym spalaniem wraz ze sterownikiem i wentylatorem. Myslalem nad Buderusem, ale chyba nie ma w podobnej cenie nic godnego uwagi.Czy mozecie cos polecic ? Jakie piece wy macie i czy sa oszczedne w uzyciu i w ocenie cena/jakosc ? Liczy sie oczywiscie osprzet dodatkowy, tj. sterowanie temperatura, wentylatorem i dodatkowymi pompkami wodnymi. Zalezy mi na piecu na powierzchnie grzewcza od. 110 -180 m2. Oczywiscie jako paliwo: wegiel, mial, lub drewno opalowe twarde.Uprzejmie prosze o dyskusje i swoje typy i ocene.Mam malo czasu na decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 09.11.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 zerknij na początek tu : http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35386&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 09.11.2004 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 no ale ja szukam przede wszystkim kociol na wegiel ... mial.. ew. w nastepnej kolejnosci drewno twarde. wymienilem 2 kotly. co o nich sadzicie ? ktory wybrac ? czy moze znacie i polecacie jakies inne marki/modele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.11.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 No ale te właśnie kotły spalają węgiel też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.11.2004 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Zastanów się nad kotłem firmy SAS z Buska Zdroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 10.11.2004 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 a z tych co podalem mozna cos wybrac ? ma ktos doswiadczenia z firmami SEKO i ZĘBIEC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cana 10.11.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Jeżeli paliwa stałe-to tylko piece na pelety. Kotłownie w pełni automatyczne (i broń Boże polskie!!). Do mojej kotłowni zaglądam raz na kilka miesięcy, a koszt ogrzewania to 1200 - 1600 zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 10.11.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 cóż, ja mam kocioł SEKOM, nie wiem czy to to samo co SEKO IIodradzam ze wzgledu na niską trwałość (pisałem o tym w innych wątkach)konstrukcja mojego kotła jest podobna do tej zaproponowanej przez ZĘBIEC, ale kocioł wydaje się być zdecydowanie dłuższy tj, tam gdzie jest czopuch kotła ZĘBIEC u mnie są dwa kanały ciągowe - jeden w dół i drugi w górę i dalej do czopucha. tam - w tych dwóch kanałach - korozja kotla jednak jest największa i tam tkwi problem. z drugiej jednak strony wymuszony przez wentylator podmuchu szybki przepływ spalin wymaga odpowiednio długiej drogi w celu oddania odpowiedniej ilości ciepła (wzrost sprawności). co mnie zastanawia w żebcu, to może dmuucham na zimne, ale dlaczego akurat przy tym kotle nie dają tej 10 letniej gwarancji na spawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawo 10.11.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Jestem również zainteresowany kotłem SEKO II N.Większość posiadaczy kotła, z którymi rozmawiałem jest zadowolona z użytkowania. Jednak jestem nadal ciekaw opini innych ogrzewających tymi "piecami." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 10.11.2004 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 cóż, ja mam kocioł SEKOM, nie wiem czy to to samo co SEKO II odradzam ze wzgledu na niską trwałość (pisałem o tym w innych wątkach) konstrukcja mojego kotła jest podobna do tej zaproponowanej przez ZĘBIEC, ale kocioł wydaje się być zdecydowanie dłuższy tj, tam gdzie jest czopuch kotła ZĘBIEC u mnie są dwa kanały ciągowe - jeden w dół i drugi w górę i dalej do czopucha. tam - w tych dwóch kanałach - korozja kotla jednak jest największa i tam tkwi problem. z drugiej jednak strony wymuszony przez wentylator podmuchu szybki przepływ spalin wymaga odpowiednio długiej drogi w celu oddania odpowiedniej ilości ciepła (wzrost sprawności). co mnie zastanawia w żebcu, to może dmuucham na zimne, ale dlaczego akurat przy tym kotle nie dają tej 10 letniej gwarancji na spawy? zalezy jaki to kociol. z samej nazwy mozna wnioskowac ze to nie to samo... poza tym nie wiem ile lat ma twoj kociol. corocznie kotly staja sie nowoczesniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.11.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Zwróćcie uwagę na skomplikowane układy odprowadzania spalin-im bardziej skomplikowane tym gorzej-woda ma większy problem się stamtąd wydostać no i ... kocioł trafia szlag!a tego się nie uniknie-nawet atmos zaleca 12-20% wilgotności-czyli w 10 wiaderkach opału jest 1-wody. Przed zakupem zapytajcie sprzedawcy "jak to k...a działa?". Ja tak zrobiłem,pojechałem (900km) popukałem ,zobaczyłem i... mam dobry kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.11.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Mały pochwal się swoim cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 11.11.2004 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Zwróćcie uwagę na skomplikowane układy odprowadzania spalin-im bardziej skomplikowane tym gorzej-woda ma większy problem się stamtąd wydostać no i ... kocioł trafia szlag!a tego się nie uniknie-nawet atmos zaleca 12-20% wilgotności-czyli w 10 wiaderkach opału jest 1-wody. Przed zakupem zapytajcie sprzedawcy "jak to k...a działa?". Ja tak zrobiłem,pojechałem (900km) popukałem ,zobaczyłem i... mam dobry kocioł. wlasnie napisz co masz i jak sie sprawuje. zima idzie, wiec tematy kotlow beda sie nasilac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.11.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 cofnijcie się w postach -pisałem o tym wielokrotnie.ostatnio ok. 2 tyg temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 12.11.2004 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 cofnijcie się w postach -pisałem o tym wielokrotnie.ostatnio ok. 2 tyg temu. szukalem na forum... jakos minalem chyba. chyba sie nie zmieczysz jak naklikasz jeszcze raz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.11.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Zajrzyj w wątek:" kto ma ferrum 30 fex"-całkiem bliziutko...chyba 2 strony wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts