grackon 20.04.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam, Planuje przy domu (tak, aby ściany się "stykały") postawić garaż szkieletowy z dachem dwuspadowym i użytkowym poddaszem. Wymiary planowane szerokość 400cm, długość 950cm (zewnętrzne po ociepleniu i elewacji), grunt- glina. Problemem jest szerokość planowana 400 cm, a przy szerokości około 450cm zaczyna się metrowy spadek poziomów w dół. Mniej więcej 10cm przed spadkiem usytuowany jest drenaż, który idzie z tylnego ogródka po całej długości. Rozrysowałem to orientacyjnie w paincie, aby zobrazować o co mi chodzi. Pytanie brzmi jak najlepiej wykonać fundament, żeby było to wytrzymałe, nie przechyliło się, nie popękało i wytrzymało lata. Myślałem może o takich "stopach" (wykopane i zazbrojone doły) po jednym boku, aby uniknąć osunięcia się fundamentu. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 20.04.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Fundament schodkowy. Pytanie brzmi czy garaż na pozwolenie i co z zachowaniem odległości od drugiego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grackon 20.04.2020 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Pozwolenie, zezwolenie i odległości to inny temat. Pytam tylko o wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 21.04.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 No to zrób schodki, wybierz humus do gruntu rodzimego, różnicę podmurujesz z betoników. Ewentualnie odlej monolit z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts