Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie wełną strychu nieużytkowego

Recommended Posts

Dzień dobry,

razem z Żoną kupiliśmy dom i jesteśmy w trakcie wykańczania.

Budynek nowy z dwoma stropami monolitycznymi, na parterze oraz piętrze podłogówka na całej powierzchni.

Obecnie na strychu jest rozłożone 15 cm wełny (pod wełną folia paroizolacyjna), jednak osoba sprzedająca zaleciła dołożenie kolejnych 15 cm.

Strych ma być nieużytkowy (trzymanie jakiś mało potrzebnych rzeczy), więc będzie się wchodziło na niego bardzo rzadko, jednak chciałbym tą wełnę przykryć płytą osb albo w jakiś inny sposób żeby wełna nie pyliła po całej powierzchni i dało się tam normalnie chodzić.

Z tego co się doczytałem powinno się rozłożyć legary i pomiędzy nie dać wełnę. Całość przykryć płytą osb (najlepiej 22 - 25 mm).

Moje pytanie brzmi jak sobie poradzić z legarami ? Czy daje się je na jakimś podwyższeniu (wszędzie gdzie czytałem zalecali legary 100x50 lub podobne) czy kupuje odpowiedniej wysokości (30cm wydaje się bardzo duże, więc i koszta pewnie będą spore) ?

Spotkałem się też z obrazkiem na którym ktoś radził żeby zrobić podpory z bloczku komórkowego i na to położyć legary, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Skoro jest 15cm pomiedzy belkami od stropu i pod tym folia

Sufit bedzie bezposrednio na belkach czy niżej podwieszany?

Wtedy najprościej dać wełne na ten ruszt od sufitu podwieszanego.

Ewentualnie wyzej luzem tam gdzie nie bedzie chodził po prostu położyc i przykryć, lub właśnie dac legary i pakować miedzy nimi.

Jak dasz dobrej wełny nawet dodatkowe 10cm to już w sumie będzie całkiem dobry wynik.

Legary mają leżeć. Raczej nie będziesz robić podłogi po całośc strychu, tylko na fragmencie. Na tym fragmencie układasz legary 150x50mm co 50cm. Każdy mocujesz do sufitu przynajmniej po odu stronach. Pakujesz wełnę pomiędzy. Potem poprzecznie zrób drugą warstwę legarów, włożyć wełnę i na no OSB albo lepiej MFP

• 2 weeks później...

możesz to wykonac na kilka sposobów

1. Najbardziej popularny to ten o ktorym wspominali poprzednicy czyli dwie warstwy legarów ułozonych krzyżowo i między nimi wełna mineralna

2. możesz ułożyc kika pustaków miedzy którymi ułożysz wełnę i na pustaki ułożyć legary między które dasz druga warstwę izolacji /

3. Są jeszcze belki dwuteowe wykonane z osb i tutaj spokojnie duże przekroje nawet powyżej 30cm będa dostepne aczkolwiek uważam to za dużo droższe rozwiązanie. dodatkowo w przypadku układu krzyżowego eliminujesz mostki termiczne

Co do grubości izolacji to bardzo dobrze ci podpowiedzieli 30cm izolacji np. Toprock Super zapewni ci parametry przegrody energooszczednej.

Pamiętaj że między osb a wełną dobrze by było gdyby znalazła się szczelina ok 2-3cm