sebastianSdl 21.04.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Dzień dobry, razem z Żoną kupiliśmy dom i jesteśmy w trakcie wykańczania. Budynek nowy z dwoma stropami monolitycznymi, na parterze oraz piętrze podłogówka na całej powierzchni. Obecnie na strychu jest rozłożone 15 cm wełny (pod wełną folia paroizolacyjna), jednak osoba sprzedająca zaleciła dołożenie kolejnych 15 cm.Strych ma być nieużytkowy (trzymanie jakiś mało potrzebnych rzeczy), więc będzie się wchodziło na niego bardzo rzadko, jednak chciałbym tą wełnę przykryć płytą osb albo w jakiś inny sposób żeby wełna nie pyliła po całej powierzchni i dało się tam normalnie chodzić.Z tego co się doczytałem powinno się rozłożyć legary i pomiędzy nie dać wełnę. Całość przykryć płytą osb (najlepiej 22 - 25 mm).Moje pytanie brzmi jak sobie poradzić z legarami ? Czy daje się je na jakimś podwyższeniu (wszędzie gdzie czytałem zalecali legary 100x50 lub podobne) czy kupuje odpowiedniej wysokości (30cm wydaje się bardzo duże, więc i koszta pewnie będą spore) ?Spotkałem się też z obrazkiem na którym ktoś radził żeby zrobić podpory z bloczku komórkowego i na to położyć legary, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianSdl 21.04.2020 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Przepraszam, źle się wyraziłem. Tak chodzi o ocieplenie stropu (między sufitem piętra i strychem). Obecnie na strychu na podłodze jest rozłożona wełna, pod nią bezpośrednio na stropie leży folia paroizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.04.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Można dać legary 15cm na folie, między nie wełnę, na to druga warstwa legarów 15cm poprzecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.04.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Albo, jeżeli tylko część strychu ma być używane, przerzucić wełnę na część gdzie nie będziesz chodzić, a w to miejsce dać styropian i na niego OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 24.04.2020 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Skoro jest 15cm pomiedzy belkami od stropu i pod tym foliaSufit bedzie bezposrednio na belkach czy niżej podwieszany?Wtedy najprościej dać wełne na ten ruszt od sufitu podwieszanego. Ewentualnie wyzej luzem tam gdzie nie bedzie chodził po prostu położyc i przykryć, lub właśnie dac legary i pakować miedzy nimi.Jak dasz dobrej wełny nawet dodatkowe 10cm to już w sumie będzie całkiem dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.04.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Przecież 2 razy napisał, że ma strop monolityczny. Czemu się więc uparliście na ten sufit podwieszany do jakichś belek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 26.04.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Legary mają leżeć. Raczej nie będziesz robić podłogi po całośc strychu, tylko na fragmencie. Na tym fragmencie układasz legary 150x50mm co 50cm. Każdy mocujesz do sufitu przynajmniej po odu stronach. Pakujesz wełnę pomiędzy. Potem poprzecznie zrób drugą warstwę legarów, włożyć wełnę i na no OSB albo lepiej MFP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.05.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 możesz to wykonac na kilka sposobów 1. Najbardziej popularny to ten o ktorym wspominali poprzednicy czyli dwie warstwy legarów ułozonych krzyżowo i między nimi wełna mineralna 2. możesz ułożyc kika pustaków miedzy którymi ułożysz wełnę i na pustaki ułożyć legary między które dasz druga warstwę izolacji /3. Są jeszcze belki dwuteowe wykonane z osb i tutaj spokojnie duże przekroje nawet powyżej 30cm będa dostepne aczkolwiek uważam to za dużo droższe rozwiązanie. dodatkowo w przypadku układu krzyżowego eliminujesz mostki termiczne Co do grubości izolacji to bardzo dobrze ci podpowiedzieli 30cm izolacji np. Toprock Super zapewni ci parametry przegrody energooszczednej. Pamiętaj że między osb a wełną dobrze by było gdyby znalazła się szczelina ok 2-3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts