Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wiercona - abisynka

pepexy

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam na działce jakiś rodzaj studni wierconej, której nie używam ok 10 lat. Jest to rura o średnicy 2,5'' wbita w ziemię, zakończona jest owalnym kołnierzem (kryzem?), który ma wymiary ok 12 cm na 8,5 cm. Poniżej tego kołnierza jest zawór kulowy. Średnica otworu rury wynosi 1,25''. Myślałem, że po tylu latach studnia jest już nieużywalna, ale po otwarciu zaworu widać na dole wodę (ok 2,5 m poniżej poziomu gruntu) i pojawiła się nadzieja. Chciałbym docelowo tę studnię używać do nawadniania, ale zanim zainwestuję w pompy, chciałbym sprawdzić czy studnia działa i czy jest wydajna i pomyślałem, że zrobię to pompą ręczną.

I teraz pytania:

1) czy do takiego celu lepsza jest pompa abisyńska (wolałbym), czy może skrzydełkowa,

2) jak podłączyć takie pompy - gdzieś wyczytałem, że można bezpośrednio na rurę i wtedy nie trzeba węża ssawnego wpuszczać do środka,

3) czy taką pompę przykręca się do tego kołnierza (sama rura nie ma gwintu), czy musza być jakieś przejściówki,

4) czy do pompy ręcznej musza być jakieś filtry - przypuszczam, że nawet jak studnia będzie działać, to będzie dużo piasku, czy innych nieczystości.

Bardzo proszę o podpowiedzi.