Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia głębinowa - jak to dokładnie jest ...

Proth

Recommended Posts

Witam,

Mam działkę w takim terenie, że woda z wodociągu jest nieopłacalna, wołają tyle kasy, że dom zostanie za nią wybudowany, dlatego zdecydowałem się na studnie głębinową. I tutaj pojawił się problem, bo jestem w tym temacie zielony, a każdy studniarz mówi coś innego ...

Wśród dwóch lokalnych firm, które obrabiają ten teren i znają go najlepiej jest różnica w technicznym aspekcie tej studni, jak również i cenie.

Pierwsza proponuje odwiert na rurę 125 i do niej pompę głębinową. Druga odwiert 180 do niego rurę, do niej mniejszą rurę, pomiędzy nie żwir i dopiero do tej mniejszej pompę głębinową. I tutaj mam pytanie do doświadczonych osób, który sposób jest lepszy? Której firmie zaufać? Różnica w cenie za metr odwiertu to 70 zł., przy 25 metrach odwiertu to prawie 2 tys. różnicy. Głębokość odwiertu potwierdzona u najbliższych sąsiadów, dlatego myślę, że głębiej nie będzie potrzeby kopać jeśli po lewej i prawej stronie sąsiedzi mają ok. 25m.

Co do samej techniki wykonania studni to nie wiem "która lepsza" ale popytaj jakie studnie mają sąsiedzi (poza głębokością). Myślę, że ten żwir pomiędzy rurami to "filtr" i kwestia jego zapychania będzie istotna.

Poza tym 2 tys na studni to niewielka różnica jak weźmiesz pod uwagę koszty uzdatniania wody (jeśli będzie potrzebne)...

Witam,

Mam działkę w takim terenie, że woda z wodociągu jest nieopłacalna, wołają tyle kasy, że dom zostanie za nią wybudowany, dlatego zdecydowałem się na studnie głębinową. I tutaj pojawił się problem, bo jestem w tym temacie zielony, a każdy studniarz mówi coś innego ...

Wśród dwóch lokalnych firm, które obrabiają ten teren i znają go najlepiej jest różnica w technicznym aspekcie tej studni, jak również i cenie.

Pierwsza proponuje odwiert na rurę 125 i do niej pompę głębinową. Druga odwiert 180 do niego rurę, do niej mniejszą rurę, pomiędzy nie żwir i dopiero do tej mniejszej pompę głębinową. I tutaj mam pytanie do doświadczonych osób, który sposób jest lepszy? Której firmie zaufać? Różnica w cenie za metr odwiertu to 70 zł., przy 25 metrach odwiertu to prawie 2 tys. różnicy. Głębokość odwiertu potwierdzona u najbliższych sąsiadów, dlatego myślę, że głębiej nie będzie potrzeby kopać jeśli po lewej i prawej stronie sąsiedzi mają ok. 25m.

Ta wersja z rurą 180, to zgaduje coś w rodzaju traconego szalunku, który tam zostaje na zawsze. Szalunku, obudowy ściany odwieru na czas wiercenia.

PIerwzsa opcja, to wiercenie dziury w ziemi w która potem po wyjęciu wiertła trzeba wsadzić rurę. Ale jak łatwo się domyśleć, ścianki takiego odwiertu nie koniecznie się będą ładnie trzymać, mogą się obsypywać na dno odwiertu i potem jest problem z włożeniem rury. Oni do płuczki wiertniczej dodają jakiś magiczny zlepiacz, który na czas jakiś ma klajstrować ściany odwieru, ale jeśli grunt wybitnie niespoisty, to podejrzewam że to może nie wystarczać , i wersja z wierceniem wewnątrz rury 180mm która jest na bieżąca w czasie wiercenia wsuwana w odwiert jest zwyczajnie bezpieczniejsza. Wydaje mi się że wtedy wiercone na suchu, bez krążącej dużej ilości płuczki wynoszącej urobek bo nie ma takiej potrzeby. Mniej się w ten sposób rozwala poszczególne warstwy.

Czy grunt w Twoim terenei wymaga takiego zabiegu - tego nie potrafię Ci powiedzieć. Ja mam studnie wieconą z puczką od 10lat wodę leje i leje. I działą.

Ale jestem przekonany, że wersja z rurą osłonową jest generalnie lepsza. Warstwa wodonośną nie zostaje rozwalona i zniszczona płuczką. Studnia w teorii powinna być dłużej żyjąca.

Zapytaj tych od rury 180mm, czemu tak? Czy mają doswadczenia żę grunt jest wybitnie niesatbilny i wiercenie z płuczką się nie sprawdza.

Grunt jaki jest na tym terenie to glina zwięzła i piaski grube ze żwirem, silnie zaglinione. Wśród sąsiadów są podane wyżej dwa rodzaje, zależnie od tego, z której firmy skorzystali. Woda jest dobra, ale twarda i przy uzdatnianiu wody jedyne co muszę zastosować to zmiękczacz. W jednej i drugiej firmie robią to metodą wypłukiwania urobku, dopiero później jest wkładana rura. Pierwsza firma mówi, że wykop zajmie im jeden dzień, druga zaś liczy sobie na to dwa dni, bo w pierwszym robią odwiert i wkładają pierwszą rurę i w drugi dzień kończą wkładając drugą rurę i obsypują żwirem.

Grunt jaki jest na tym terenie to glina zwięzła i piaski grube ze żwirem, silnie zaglinione. Wśród sąsiadów są podane wyżej dwa rodzaje, zależnie od tego, z której firmy skorzystali. Woda jest dobra, ale twarda i przy uzdatnianiu wody jedyne co muszę zastosować to zmiękczacz. W jednej i drugiej firmie robią to metodą wypłukiwania urobku, dopiero później jest wkładana rura. Pierwsza firma mówi, że wykop zajmie im jeden dzień, druga zaś liczy sobie na to dwa dni, bo w pierwszym robią odwiert i wkładają pierwszą rurę i w drugi dzień kończą wkładając drugą rurę i obsypują żwirem.

Niestety nie potrafię Ci doradzić (brak takiej wiedzy), czy powinnieneś się zdecyować na wersję z 2 rurami, czy wersja z 1 będzie wystarczająca, długowieczna itd, itp :-(

Na pewno wesja z 2 rurami jest bezpieczniejsza jak pisałem. Czy potrzebna? Nie wiem :-(