Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie silikatów zaprawa klejąca do bloczków Quick-mix KSK kruchość po zaschnięciu

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zacząłem budowę z wykorzystaniem bloczków silikatowych oraz zaprawy klejącej Quick -mix KSK letnia. Zastanawiam się nad kruchością zaprawy po zaschnięciu. Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami? Liczę na Wasze doświadczenie nie tylko z tą zaprawą. Czy tak ma być jak na nagranym filmie (link poniżej, film na youtube pod tytułem: Quick mix KSK 21042020):

https://youtu.be/pdHrwNqTNAo

Na razie poczekam z dalszą budową na odpowiedzi.

Pozdrawiam

PS. Zapytanie do Producenta wysyłam również.

A silikaty przy tym nasłonecznieniu i wilgotności powietrza warto zwilżyć przed położeniem zaprawy. Nie ma też co sugerować się kruchością zaprawy, którą zastygła po wpłynięciu spomièdzy bloczków, bo wiąże w zupełnie innych warunkach, niż ta pomiędzy bloczkami

Film po naciśnięciu na link ładuje się. Może był jakiś chwilowy problem.

Temperatury monitoruję, żeby nie było problemów - na pewno nie było w tych dniach przymrozków (z resztą to co zostało zrobione - niewiele - było przed południem). Jeszcze nie przesądzam. W instrukcji jest, żeby nie zwilżać, ale myślę, że to rozsądny pomysł.

A jak inne zaprawy klejące?

Ja miałem dom murowany dokładnie o tej porze, przy podobnej pogodzie na zaprawie klejowej Alpol i końcówkę bodaj na na EuroMix i poza drobną różnicą w kolorze zachowywały się ta samo - i tak samo rozsypywały się, kiedy wiązały poza murem. Ale dwa sklejone bloczki było b. ciężko rozdzielić

Wczoraj nacisnąłem jeden z bloczków narożnika i nie puścił. Pocieszyłem się.

Dzisiaj nacisnąłem jeden z bloczków drugiego narożnika i... puścił bez problemu. Wczoraj podszedłem dosyć delikatnie, a dzisiaj też nie za bardzo mocno (siłę jakiej użyłem porównałbym do siły przesunięcia fotela). Spoina pod spodem równie krucha i słaba.

Na razie jeszcze nie oceniam kategorycznie, ale dzisiejsze doświadczenie utwierdza mnie, że dobrze postąpiłem zgłaszając sprawę Producentowi zaprawy.

A silikaty przy tym nasłonecznieniu i wilgotności powietrza warto zwilżyć przed położeniem zaprawy. Nie ma też co sugerować się kruchością zaprawy, którą zastygła po wpłynięciu spomièdzy bloczków, bo wiąże w zupełnie innych warunkach, niż ta pomiędzy bloczkami

Potwierdzam, zwilżanie bloczków dużo daje.

Murowałem na klej z Alpol'a i Baumit'u (dostępny w niebieskiej sieciówce) i dobę po murowaniu klej był jeszcze w miarę kruchy (można było ładnie oczyścić spoiny). Dopiero po 2 dniach z czyszczeniem spoin był problem (trzeba było używać siekiery zamiast kielni, żeby zdrapać nadmiar kleju). Skrzynka do nakładania kleju bardzo usprawniała prace przy "samorobnym" murowaniu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wszystko skończyło się dobrze. Błędem okazało się jednak to że tych kilka bloczków nie zwilżyłem wodą i za szybko odciągnęły wodę z zaprawy. Zbyt literalnie trzymałem się instrukcji Producenta (napisane jest, że bloczki nie powinny być zawilgocone). Teraz pędzlem zwilżam każdą warstwę i jest ok. Zupełnie suchy pustak moim zdaniem nie powinien być. Na razie nie jest gorąco jak muruję, a mimo to przy zupełnie suchym moim zdaniem nie ma za bardzo możliwości korekty położenia na zaprawie. Gdzieś w necie jest opinia (opineo, czy ceneo), że klej ma "...uziarnienie dość spore.." itd.. Ze swojej strony mogę ją potwierdzić. Klej uważam jest wydajny. Być może sprawdzę jeszcze inny dla porównania i wyrobienia lepszej opinii.

Pozdrawiam