kalet 21.04.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Dzień dobry, Zacząłem budowę z wykorzystaniem bloczków silikatowych oraz zaprawy klejącej Quick -mix KSK letnia. Zastanawiam się nad kruchością zaprawy po zaschnięciu. Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami? Liczę na Wasze doświadczenie nie tylko z tą zaprawą. Czy tak ma być jak na nagranym filmie (link poniżej, film na youtube pod tytułem: Quick mix KSK 21042020): https://youtu.be/pdHrwNqTNAo Na razie poczekam z dalszą budową na odpowiedzi. PozdrawiamPS. Zapytanie do Producenta wysyłam również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.04.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Filmu nie widać. Jakie masz temperatury nocą, tu gdzie mieszkam są przymrozki i murowanie na letnie zaprawy w tych temp to ryzyko. Może to jest przyczyna kruchości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.04.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 A silikaty przy tym nasłonecznieniu i wilgotności powietrza warto zwilżyć przed położeniem zaprawy. Nie ma też co sugerować się kruchością zaprawy, którą zastygła po wpłynięciu spomièdzy bloczków, bo wiąże w zupełnie innych warunkach, niż ta pomiędzy bloczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalet 22.04.2020 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Film po naciśnięciu na link ładuje się. Może był jakiś chwilowy problem. Temperatury monitoruję, żeby nie było problemów - na pewno nie było w tych dniach przymrozków (z resztą to co zostało zrobione - niewiele - było przed południem). Jeszcze nie przesądzam. W instrukcji jest, żeby nie zwilżać, ale myślę, że to rozsądny pomysł.A jak inne zaprawy klejące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Ja miałem dom murowany dokładnie o tej porze, przy podobnej pogodzie na zaprawie klejowej Alpol i końcówkę bodaj na na EuroMix i poza drobną różnicą w kolorze zachowywały się ta samo - i tak samo rozsypywały się, kiedy wiązały poza murem. Ale dwa sklejone bloczki było b. ciężko rozdzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.04.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Kiepsko to wygląda. U mnie Silmur po stwardnieniu bardzo twardy. jedynie młotkiem zacieki schodziły z bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 A kiedy murowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalet 22.04.2020 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Narożniki w sobotę do południa, pierwsza warstwa w poniedziałek po południu. Film dot narożników.Producent już zareagował. Zobaczę co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 To do Pandzika było pytanie bo zupełnie inaczej wiążą takie zacieki, jak jest niższa temperatura, a większa wilgotność. Swoją drogą - zrób test, zwilż bloczek, nałóż drugi, zostaw na 2-3 dni i sprawdź wiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalet 23.04.2020 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Wczoraj nacisnąłem jeden z bloczków narożnika i nie puścił. Pocieszyłem się.Dzisiaj nacisnąłem jeden z bloczków drugiego narożnika i... puścił bez problemu. Wczoraj podszedłem dosyć delikatnie, a dzisiaj też nie za bardzo mocno (siłę jakiej użyłem porównałbym do siły przesunięcia fotela). Spoina pod spodem równie krucha i słaba. Na razie jeszcze nie oceniam kategorycznie, ale dzisiejsze doświadczenie utwierdza mnie, że dobrze postąpiłem zgłaszając sprawę Producentowi zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.04.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 A kiedy murowałeś ? przez rok cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.04.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 A silikaty przy tym nasłonecznieniu i wilgotności powietrza warto zwilżyć przed położeniem zaprawy. Nie ma też co sugerować się kruchością zaprawy, którą zastygła po wpłynięciu spomièdzy bloczków, bo wiąże w zupełnie innych warunkach, niż ta pomiędzy bloczkami Potwierdzam, zwilżanie bloczków dużo daje. Murowałem na klej z Alpol'a i Baumit'u (dostępny w niebieskiej sieciówce) i dobę po murowaniu klej był jeszcze w miarę kruchy (można było ładnie oczyścić spoiny). Dopiero po 2 dniach z czyszczeniem spoin był problem (trzeba było używać siekiery zamiast kielni, żeby zdrapać nadmiar kleju). Skrzynka do nakładania kleju bardzo usprawniała prace przy "samorobnym" murowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalet 07.05.2020 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Jutro będę miał opinię od Producenta. Przedstawię też moje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalet 21.05.2020 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Wszystko skończyło się dobrze. Błędem okazało się jednak to że tych kilka bloczków nie zwilżyłem wodą i za szybko odciągnęły wodę z zaprawy. Zbyt literalnie trzymałem się instrukcji Producenta (napisane jest, że bloczki nie powinny być zawilgocone). Teraz pędzlem zwilżam każdą warstwę i jest ok. Zupełnie suchy pustak moim zdaniem nie powinien być. Na razie nie jest gorąco jak muruję, a mimo to przy zupełnie suchym moim zdaniem nie ma za bardzo możliwości korekty położenia na zaprawie. Gdzieś w necie jest opinia (opineo, czy ceneo), że klej ma "...uziarnienie dość spore.." itd.. Ze swojej strony mogę ją potwierdzić. Klej uważam jest wydajny. Być może sprawdzę jeszcze inny dla porównania i wyrobienia lepszej opinii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts