Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bio, wiem, ze komin ma miec 400 cm2. Ale w tamtym watku o kominach podales info, ze "nawiew do kotla na paliwo stale musi miec przekroj nie mniejszy niz 200 cm2".

U mnie, jak juz i pisalem, jest to 30 cm2.

Pozdrawiam

kaKa

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i ja rowniez zauwazylem, ze czopuch jest baardzo goracy.

Czy aby nie jest to oznaka zlej pracy kotla? (Duzo ciepla ucieka przez komin)

Kaka, myślę, że z twoim kotłem (tak jak i z moim) jest wszystko w porządku. U mnie (właściwie to u mojej siostry) kocioł temp. wody 90 st.

uzyskuje bez problemów - . Może u Ciebie jest bardzo szybki obieg wody ? albo gorsze (wilgotniejsze) drewno ? Instalację mam praktycznie identyczną jak twoja i działa prawidłowo.

Kombinuję z tą węzownicą, bo gdyby się udało bez obniżenia jakości spalania odzyskać tą uciekającą energię choćby w niewielkim stopniu to wzrosła by sprawność układu a co za tym idzie zużycie paliwa.

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

KaKa

Nawiew do kotła, a nawiew do pomieszczenia kotłowni to dwie różne sprawy.

Sprawdziłem tego Atmosa. Nawiew jest rurą fi 130. Moc kotła 18kW.

Aha, no i pytanko do Zbyniu - czy udalo sie ci kiedykolwiek rozpedzic swoj kociol do temperatury wiekszej niz 90 st. C przy normalnej pracy (nie liczac braku pradu i podobnych sytuacji)??

Moj, do 80 st. rozpedza sie dosyc szybko - 20-30 min. A wyzej to juz bardzo, bardzo trudno - od 80 do 85 -przy ciaglej pracy wentylatora - okolo 30 min. Czy to normalne? Moze tak jest dlatego, ze ma dosyc duza mase wody do ogrzania?

kaKa

Witam,

temperatura osiagana przez Twoj kociol i praca laddomatu jest zupelnie prawidlowa.

Oczywiscie zwiekszenie temperatury na wyjsciu bedzie mialo miejsce, kiedy zbiorniki zostana prawie naladowane.

W moim przypadku nie mam laddomatu, zastapilem go jak wiesz zaworem tv, zaworem zwrotnym i zaworem kulowym. W tym ukladzie ustalilem za pomoca zaworu kulowego przeplyw/plynnosc podmieszania mieszania powrotu i malego obiegu. Po dluzszej zabawie z zaworem kulowym moj kociol pracuje w przedziale 80-90 C.

Co prawda mozna to samo zrobi i w laddomacie za pomoca regulacji wbudowanym zaworem kulowym, ale to nie ma potrzeby.

Pozdr

Zbyniu

(...) W tym ukladzie ustalilem za pomoca zaworu kulowego przeplyw/plynnosc podmieszania mieszania powrotu i malego obiegu. Po dluzszej zabawie z zaworem kulowym moj kociol pracuje w przedziale 80-90 C.

Co prawda mozna to samo zrobi i w laddomacie za pomoca regulacji wbudowanym zaworem kulowym, ale to nie ma potrzeby.

Pozdr

Zbyniu

Zbyniu - czy nie lepiej ten przepływ regulować zmieniająć moc pompy ?

W laddomacie jest wbudowana pompa 3 stopniowa co pozwala na pewną regulację przepływu goracej wody z kotła.

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

(...) W tym ukladzie ustalilem za pomoca zaworu kulowego przeplyw/plynnosc podmieszania mieszania powrotu i malego obiegu. Po dluzszej zabawie z zaworem kulowym moj kociol pracuje w przedziale 80-90 C.

Pozdr

Zbyniu

Zbyniu - czy nie lepiej ten przepływ regulować zmieniająć moc pompy ?

W laddomacie jest wbudowana pompa 3 stopniowa co pozwala na pewną regulację przepływu goracej wody z kotła.

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

Witam,

regulacja zaworem kulowym pozwala ustalic plynniejsza prace zaworu termicznego. Druga sprawa to moc pompy, ktora w przypadku laddomatu jest i tak lekko przewymiarowana (min. 25 W ?? )

w przypaku regulacji pompa musialaby ona posiadac, jak sadze, dodatkowy uklad elektroniczny plynnie regulujacy obroty wirnika.

Regulacja stopniowa nie daje niestety w pelni pozadanego efektu

Pozdr

Zbyniu

Witam,

regulacja zaworem kulowym pozwala ustalic plynniejsza prace zaworu termicznego. Druga sprawa to moc pompy, ktora w przypadku laddomatu jest i tak lekko przewymiarowana (min. 25 W ?? )

w przypaku regulacji pompa musialaby ona posiadac, jak sadze, dodatkowy uklad elektroniczny plynnie regulujacy obroty wirnika.

Pozdr

Zbyniu

Witam

Albo się nie rozumiemy - albo ja się pogubiłem.

Laddomat (czy tak jak u Ciebie układ z zaworem TV) ma za zadanie zapewnić odpowiednią temp. powrotu. Robi to poprzez domieszanie do powrotu kotła gorącej wody z wyjścia kotła. Ile tej gorącej wody bedzie - o tym decyduje zawór termostatyczny. Stopień otwarcia tego zaworu ( a tym samym ilość zimnej wody powracającej z instalacji) zależy od temperatury wody na wyjściu kotła. Dławiąc zaworem kulowym dopływ tej wody powodujesz obniżenie temperatury wody zmieszanej bo otwarcie zaworu się nie zmienia ale mamy mniej gorącej wody.

Pompa zainstalowana jest w Laddomacie w taki sposób, że przepływa przez nią cała powrotna woda wpadająca do kotła. Czyli zmienijąc jej wydajność zmieniamy szybkość przepływu wody (o w miarę stałej temp.) przez kocioł, co wpływa pośrednio na uzyskiwaną temp. wody na kotle.

Czy jest gdzieś błąd w moim rozumowaniu ?

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

Witam,

Pozdr

Zbyniu

Witam

Laddomat (czy tak jak u Ciebie układ z zaworem TV) ma za zadanie zapewnić odpowiednią temp. powrotu. Robi to poprzez domieszanie do powrotu kotła gorącej wody z wyjścia kotła. Ile tej gorącej wody bedzie - o tym decyduje zawór termostatyczny. Stopień otwarcia tego zaworu ( a tym samym ilość zimnej wody powracającej z instalacji) zależy od temperatury wody na wyjściu kotła. Dławiąc zaworem kulowym dopływ tej wody powodujesz obniżenie temperatury wody zmieszanej bo otwarcie zaworu się nie zmienia ale mamy mniej gorącej wody.

Pompa zainstalowana jest w Laddomacie w taki sposób, że przepływa przez nią cała powrotna woda wpadająca do kotła. Czyli zmienijąc jej wydajność zmieniamy szybkość przepływu wody (o w miarę stałej temp.) przez kocioł, co wpływa pośrednio na uzyskiwaną temp. wody na kotle.

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

Witam,

Pozdr

Zbyniu

Witam

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

Regulacja zaworem kulowym w pzrypadku stosowania zaworu tv ma za zadanie uplynnic jego prace. W przypadku, gdy zawor kulowy bedzie otwarty na max. praca zaqoru tv jest niestabilna i mozna uslyszec "strzelanie". Zawor dosc gwaltownie otwiera sie i zamyka. Odpowiednie/precyzyjne zdlawienie doplywu goracej wody eliminuje wlasnie to strzelanie. Zdaje sie, ze laddomat samoczynnie eliminuje to niekorzystne zjawisko.

Przy regulacji laddomatu nalezy wziac pod uwage takze sytuacje, kiedy powrot do kotla z bufora osiagnie np. 70 C, o co u mnie nie jest trudno.

W atekiej sytuacji mniejsza wydajnosc pompy nie bedzie wskazana, dlatego, jak sadze, lepiej pozostac przy fabrczycznych ustawieniach, badz zafundowac sobie, o ile to mozliwe, uklad elektroniczny, plynnie regulujacy obroty pompy w zaleznosci od temperatury wody w kotle.

Bio chodzi o nie ingerowanie w temperaturę spalin w czopuchu lub samym kominie(jak sądzę).

Takie zabawy powodują np wychowe cofanie spalin(doświadczyłem tego sam-efekt :opalone brwi).

Idealny piec do spalania drewna dzisiaj znalazłem przez sieć pytanie tylko ile kosztuje, ale przy tych parametrach co piszą wart jest wydanych na siebie pieniędzy
Ten co ja mam to jest syrenka w porównaniu z tym jeśli chodzi o drewno - tu można palić metrówkami, a prawie 60 kg załadunek....... :) i jakie tam są blachy, jesli on waży 760 kg

Błagam o pomoc bo nie wprowadzę się na Święta !!!!!!

Instalator naszej kotłowni miał znać się na rzeczy a efekt jest taki, że pojechał dokształcać do centrali Buderusa !!!!!

Mam kotłownie i problem taki sam jak założyciel wątku.

Piec Buderus na drewno jak to zwał to zwał ale to zgazowane :wink: 25 KW

komin z cegły 14x28 długi na ok. 7 m

Dom parterowy o powierzchni 160 m2

Bufor 500 litrów

Zaczęliśmy palić w piecu i wyszło na to, że piec nie osiąga temperatury 80 stopni najwyżej jak się udało to 70

Do tego w dolnej komorze w ogóle nie ma efektu zgazowywania !!!!! czego może być to wina ???

Piec pali całą komorę przez ok. 2 do 3 godzin :-(((((

Wiem, że budynek jest nowy ale nie powinno to chyba zmienić faktu, że na krótkim obiegu powinien osiągnąć moc !!!

Oczywiście pilnujemy żeby powrót miał 60 stopni ale jak tak dalej pójdzie to nie przeprowadzę się na Święta i nie wiem czy kiedykolwiek bo nie wyrobię na ogrzewanie tym sposobem !!!!

W instrukcji podają za przyczyny drewno (kupione na wiosnę z zimowego wyrębu dąb i brzoza) ale sprawdzana wilgotność ok. 20% ( czy może mieć to wpływ na efekt zgazowywania??)

Wiatrak ???? niby chodzi dobrze....

Na tym piecu max na 4 godziny starczy drewna - komora tylko 86 l, czyli ok 30 kg drewna - średnio ponad 7 kg na godzine. http://www.buderus.pl/material/01.pdf ew. wydłużysz czas spalania jak zamkniesz przepustnice i dasz mało powietrza z przodu pieca.

Jeśli to ten zgazowujący za ponad 5 tys to żeby dobrze wykorzystać energie z drewna MUSI być spory zbiornik na wodę (wszędzie piszą, że 10 litrów na 1 metr powierzchni mieszkalnej). Niestety, ale te piece niby na drewno sprzedawane w Polsce z taką komorą są dla mnie nieporozumieniem.