Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkie rozczarowanie z nowym kotłem na paliwa stałe - help

Recommended Posts

Zastrzeżenia do tego kotła z dolnym spalaniem (jak i do 99,8% kotłów na wszelkie paliwa stałe w tym kraju) jest takie, że jak dla mnie ma za małą komore załadowczą na drewno i trzeba często podkładać do niego paliwo. Czasami wydaje dźwięki wodne, ale poza tym spala opał w normie. Nie mam teraz kasy na inny więc jest jak jest.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzięki za dalszą pomoc !!!

Odpowiadam:

24 KW wybraliśmy na oko ... wiem wiem proszę nie krzyczeć.... dom parterowy porotherm 30 cm ocieplony 10 cm styropianu, okien co prawda sporo ale szyby wypełnione argonem profil pięciokomorowy... podłoga wylana na styropianie 2x5 cm, strop w trakcie ocieplania.

Powierzchnia domu 160m2

jeśli jest jakiś prosty sposób na obliczenia to chętnie sobie policzę ale te które do tej pory widziałam były ciut skomplikowane :oops:

Postaram się dzisiaj tą pompę przełączyć na niższy bieg może to faktycznie jest problem

A i facet chce coś w czwartek przerabiać

W chwili obecnej mam tak, że obieg wtórny idzie na bufor i kaloryfery a z bufora na cwu

Ma to zmienić na priorytet kaloryferów i cwu a następnie na bufor....

Czy to dobre rozwiązanie ???? W sumie jak tak o tym myślę to wydaje się to logicznie bo teraz ciepełko na kaloryferach pojawia się późno ... tylko czy wtedy nie będzie to zbyt wysoka temperatura na kaloryferach ???

A na buforze niestety Panu się zapomniało umieścić czujnika temperatury.... ale jest ciśnieniomierz i jakoś sporo to ciśnienie w nim skacze a to dopuszczają wodę a to spuszczają ?????

Wielkie dzięki za dalszą pomoc !!!

Odpowiadam:

24 KW wybraliśmy na oko ... wiem wiem proszę nie krzyczeć.... dom parterowy porotherm 30 cm ocieplony 10 cm styropianu, okien co prawda sporo ale szyby wypełnione argonem profil pięciokomorowy... podłoga wylana na styropianie 2x5 cm, strop w trakcie ocieplania.

Powierzchnia domu 160m2

jeśli jest jakiś prosty sposób na obliczenia to chętnie sobie policzę ale te które do tej pory widziałam były ciut skomplikowane :oops:

Postaram się dzisiaj tą pompę przełączyć na niższy bieg może to faktycznie jest problem

A i facet chce coś w czwartek przerabiać

W chwili obecnej mam tak, że obieg wtórny idzie na bufor i kaloryfery a z bufora na cwu

Ma to zmienić na priorytet kaloryferów i cwu a następnie na bufor....

Czy to dobre rozwiązanie ???? W sumie jak tak o tym myślę to wydaje się to logicznie bo teraz ciepełko na kaloryferach pojawia się późno ... tylko czy wtedy nie będzie to zbyt wysoka temperatura na kaloryferach ???

A na buforze niestety Panu się zapomniało umieścić czujnika temperatury.... ale jest ciśnieniomierz i jakoś sporo to ciśnienie w nim skacze a to dopuszczają wodę a to spuszczają ?????

Witam,

na podstawie Twojego pobieznego opisu wydaje mi sie, ze problem polega na nie do konca prawidlowej instalacji twojej kotlowni, hydrauilicy chyba zawiedli.

Niemoznosc przekroczenia temp. przez Twoj kociol moze miec takze kilka przyczyn.

Wszystkie rady forumowiczow beda jedynie loteria, bez braku blizszej wiedzy na ten temat.

Gdybys sie pokusila o dokladniejszy opis calego ukladu, jego budowy itd. mysle ze chyba nikt z bardziej doswiadczonych uzytkownikow podobnych instalacji nie mialby wiekszego problemu z rozwiazaniem sygnalizowanych przez Ciebie niedomagan.

Mam nadzieje, ze jest ich kilku na tym forum.

Pozdr

Zbyniu

Dom ma 200 metrów, czyli 25 kw ma 20% zapasu, jeśli wierzyć metodzie doboru kotła tj. te 10% więcej.

dziwne, ja mam 140 metrow i projektant dla paliw stałych dał mi 25kw piec (tak samo mowili wszyscy sprzedawcy kotłów) a ściany z 24 cm bk i 12 cm styropku.

dziwne, mając jednak na uwadze twoją nienawiśc do peletów w innym linku to albo pracujesz w orlenie albo miales faktycznie traumatyczne przezycia, no chyba że gazem obracasz.

Dom ma 200 metrów, czyli 25 kw ma 20% zapasu, jeśli wierzyć metodzie doboru kotła tj. te 10% więcej.

dziwne, ja mam 140 metrow i projektant dla paliw stałych dał mi 25kw piec (tak samo mowili wszyscy sprzedawcy kotłów) a ściany z 24 cm bk i 12 cm styropku.

dziwne, mając jednak na uwadze twoją nienawiśc do peletów w innym linku to albo pracujesz w orlenie albo miales faktycznie traumatyczne przezycia, no chyba że gazem obracasz.

To bardzo ciekawe co piszesz - a co na to producent Twojego kotła czyli info w dtr? Odnośnie PELLETS to nic do nich nie mam (nawet mi się podobają jako paliwo :D), ale jeśli w tych samych pieniądzach moge ogrzać dom gazem ziemnym to wybór jest oczywisty. traumatyczne przeżycia powstaną natomiast prawdopodobnie u tych, którzy za sezon grzewczy zapłacą jakieś 5-6 tys zł.