Magdalenka 29.11.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 nie ... błagam nie załamujcie mnie .... a co z osiąganiem temperatury na piecu max 75 stopni..... ???? ten piec miał mieć dokładane paliwo 3 razy na dobę ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 29.11.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Sama nazwa producenta nas nie ogrzeje Pisałem o cukierkowatych kotłach, o opisach działania idiotycznych, o działaniach reklamowych wpływających na naszą wyobraźnię. O posuwaniu się producentów do działań omijających nawet przepisy, aby tylko wepchnąć komuś swój towar (zaniżone w DTRkach średnice kominów). Powinienem teraz mieć satysfakcję i wrzeszczeć, a nie mówiłem?!!!!!! Widzę, że wykonałem syzyfową pracę Zero satysfakcji z mojej działalności tutaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 25 kw (ten na gaz drzewny,a nie zwykły) wg ma 86 litrów na paliwo, czyli wejdzie ok. 28-29 kg drewna twardego np. buka. Podają spalanie 7 kg na godzine przy drewnie o 20% wilgotności, czyli musi mieć min. 1,5 roku składowane. I to jest prawda, bo ja na piecu tyle zużywam przy suchym drewnie i tej mocy. Jeśli masz drewno krócej składowane pójdzie go nie 7kg/h, tylko jakieś 8 albo i więcej. 3 razy dnia - nie da rady Jeśli chodzi o niską temp. daj więcej powietrza z przodu i powinno pomóc. Może być surowe drzewo i dlatego tak nie można temp wyżej podciągnąć, bo jest w nim za dużo wody. taka jest prawda....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 czym można jeszcze palić w takim piecu ??? Nie no jak czytałam wątek "chętnie pomogę" to nie było tam aż tak dużego czarnowidztwa ((( a teraz czym mogę w takim układzie teraz palić w tym piecu ? i czemu nie ma w nim efektu tego płomienia co leci do dołu a tylko coś się tam bździ ??? Wloty powietrza są chyba z boku i one były otwarte ma max. czy jeszcze coś mi umknęło z przodu ??? jak to się mówi... mądry Polak po szkodzie ??? no nic jest jak jest błagam o wskazówki co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jakiego czarnowidztwa? Do pieca wchodzi niecałe 30 kg drewna bo jest mała komora, a on spala min. 7 na godzine i tyle. Jak suchym palisz drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 dąb i brzoza z zimowej ścinki stają porąbane w wiacie a co z tym płomieniem w dolnej komorze ?? pojawił się płomień ale żółty a nie niebieski ...... Z tego co wiem to faktycznie jest te 7 godzin ale ciągłego spalania a on chyba nie powinien chodzić z wiatrakiem 24 godziny na dobę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.11.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 bio... a ja na poprawę humoru powiem tak - czasami udaje się jednak kupić taki produkt z którego czlowiek jest zadowolony... użytkuję kociol miałowy (od września) sprawuje się dobrze (za wyjątkiem tych dni kiedy bardzo mocno wiało - pojawiły się problemy z nadmiernym "przedmuchem" kotła - sam się rozpalał powyżej nastawionej temperatury i trzeba było uważać...) ---- ale ja (jako "szczęśliwy" posiadacz pieców węglowych w domu w ubiegłym sezonie grzewczym jestem naprawdę zadowolony) --- pozdrawiam -------------------------------- ludziska - nie martwcie się - będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ha ha ha no tak czy inaczej gratuluję choć mocno mi to nastroju nie poprawiło czy mogę do tego pieca włożyć brykiety drzewne ? jak szybko będą się spalały i jak jest z wydajnością tego opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.11.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ha ha ha no tak czy inaczej gratuluję choć mocno mi to nastroju nie poprawiło czy mogę do tego pieca włożyć brykiety drzewne ? jak szybko będą się spalały i jak jest z wydajnością tego opału --------- magdalenka - nie martw się - bedzie dobrze :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 nieeeee już nie mam siły (( przejdę chyba do wątku "porady psychologa" żeby sobie krzywdy nie zrobić (((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Ten dąb się nie nadaje - za mało wysuszony i za dużo mocy idzie w odparowanie wody z niego. Brzoza może być. Niebieski płomyk się powinien pojawić jak będzie na dole pieca dużo żaru. Wiatrak się wyłączy jak drewna nie będzie w kotle i gdy temp. spadnie. Zamknij prawie całkiem boczne klapki na kotle doprowadzające prawdopodobnie powietrze wtórne - na zdjęciu wygląda to jak małe kółka. Jeśli to jest doprowadzenie powietrza wtórnego to rozwiązanie to się nie sprawdza. Brykiet sobie odpuść - za drogo wychodzi. ps kocioł na miał jest ok, jeśli został zrobiony do palenia miału i załadunek wystarcza na 7-10 godzin. Kocioł sprzedawany jako kocioł na drewno, do którego trzeba nakładać co 4 godziny dla mnie jest żenadą i pseudo piecem na gaz drzewny. Dlaczego nie robią aut o zbiornikach np. 15 litrowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 te boczne kółka to ma być doprowadzenie powietrza pierwotnego.... to co zamknąć je ??? czyli nie wywalać żaru tylko dokładać dalej drewno ??? bo rozumiem, że żaru a nie popiołu a tam w instrukcji jest napisane, że dysza nie może być zapchana a i żeby zwiększyć temperaturę na piecu to właśnie trzeba te klapki otworzyć do powietrza pierwotnego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 W tym kotle co mam jak otworze te otwory z boku i zamkne całkiem przepustnice to przez nie idzie dym. Właśnie z tego żaru robi się gaz drzewny, który jeśli dostanie powietrze wtórne to super się pali. Piec ma być cały załadowany i ma chodzić te 4 godziny na jednym załadunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 czyli:załadować piec na max z dużą ilością żaruklapki są do spalania pierwotnego więc je chyba otworzyć tak ? czy ta komora na dole powinna mieć taki jakby niebieskawy płomień ? podsuszę jeszcze trochę drewna w samej kotłowni i zobaczymy co z tego wyjdzie ....a skąd taka różnica w cenie brykietów ??? w jednym miejscu 280 plus vat a gdzie indziej 550 !!! ??/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 a i co z temperaturą na kotleteraz jest 70 i nie chce być więcej ......czy to może być wina drewna ?? a może wiatrak choć z tych bocznych okrągłych klapek całkiem nieźle ciągnie powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Tutaj m.in. dobrze to jest pokazane na początku tego artykułu http://www.termsystem.kbn.pl/kotly.htm W zwykłym kotle z dolnym spalaniem po jakiejś godzince jak jest dużo żaru to faktycznie płomienie są niebieski jak przy piecu na gaz ziemny. Jak masz z 10 cm żaru w komorze spalania to załaduj go na max drewnem. Natomiast jeśli chodzi o powietrze pierwotne to musisz poczytać w instrukcji. Drewna w kotłowni nie wysuszysz - nie ma szans. Cena brykietów zależy od miejsca gdzie są tartaki - transport do Warszawy itp miast kosztuje, pośrednicy, różne marże itd. Masz otwartą instalację co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Czy szyber jest otwarty na wyjściu spalin z pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 29.11.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Podejrzewam, że właśnie powietrze wtórne chłodzi kocioł. Za dużo go. To po pierwsze. Po drugie, tak rozcieńcza spaliny, że przestają być palne. A po trzecie: być może kocioł jest za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 29.11.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 a gdzie jest ten szyber ???? spaliny idą do dołu i nie wiem gdzie dalej.... wychodzi z kotła jedna rura do komina..... instalację mam otwartą z wymiennikiem ciepła i nie mogę nigdzie znaleźć dopływu powietrza wtórnego żeby go zamknąć czy też przymknąć????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tykson1 29.11.2004 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jaki to konkretnie kocioł? Tutaj są instrukcje i tam wszystko jest http://www.buderus.pl/docNa wyjściu rury spalinowej z kotła powinien być regulator, ale jeśli to typowy piec na drewno to go nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts