titus17 21.04.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Cześć, mam do Was kilka pytań. Co według Was będzie lepsze (jakie są zalety i wady) do zastosowania w domu jednorodzinnym piętrowym (bez skosów) o powierzchni całkowitej 200m2 poniższych rozwiązań: Architekt zaproponował mi:1. Strop pomiędzy parterem, a piętrem z prefabrykatu strop typu filigran. Czy może lepiej tradycyjny żelbetowy?2. Nad piętrem jest prefabrykowany dach dokładnie drewniane wiązary kratowe oddzielone wełną i płytami GK. Czy nie lepiej zrobić normalny strop i tradycyjną więźbę? Dach około 160m3. Które z tych opcji mogą być tańsze w realizacji? Jeżeli brakuje informacji dajcie znać. P.S. Może macie firmę sprawdzoną i godną polecenia do budowy domu od fundamentów do stanu deweloperskiego w okolicach Warszawy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.04.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 1. Filigran jest sporo droższy od monolitu, niby nie wymaga szalunku tylko kilka pasów, monolit robi się deko dłużej , kwestia ekipy 3-4 dni. Ja bym wybrał monolit. 2. Wiązary nawet prefabrykowane w fabryce pewnie wyjdą taniej niż strop+więźba. Wiązary to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.04.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Cześć, mam do Was kilka pytań. Co według Was będzie lepsze (jakie są zalety i wady) do zastosowania w domu jednorodzinnym piętrowym (bez skosów) o powierzchni całkowitej 200m2 poniższych rozwiązań: Architekt zaproponował mi: 1. Strop pomiędzy parterem, a piętrem z prefabrykatu strop typu filigran. Czy może lepiej tradycyjny żelbetowy? 2. Nad piętrem jest prefabrykowany dach dokładnie drewniane wiązary kratowe oddzielone wełną i płytami GK. Czy nie lepiej zrobić normalny strop i tradycyjną więźbę? Dach około 160m3. Które z tych opcji mogą być tańsze w realizacji? Jeżeli brakuje informacji dajcie znać. P.S. Może macie firmę sprawdzoną i godną polecenia do budowy domu od fundamentów do stanu deweloperskiego w okolicach Warszawy? Pozdrawiam Witam, jesteś na etapie projektu? Zadbaj o system grzewczy już na tym etapie. Potem będzie łatwiej, taniej i efektywniej. Jak masz pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.04.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Kwestia tego gdzie kto się buduje. Ja miałem problem aby w ogóle znaleźć firmę, która wykona strop monolityczny a ceny były typu 50tyś za 113m2 stropu (z tego co pamiętam). Dlatego wybrałem strop SMART - montują go w kilka godzin, koszt za ten strop był mniej więcej taki jak firmy chciały za samą robociznę stropu monolitycznego. Moim zdaniem najlepszy jest monolit, ale jak ktoś mieszka w rejonach, gdzie koszty robocizny są bardzo wysokie to oczywiście polecam inne rozwiązania, które mogą być dużo tańsze. Wyceniałem kiedyś SMARTA, u mnie transport zrobił cenę tego stropu kosmiczną (podkarpacie) zrobiłem monolity. Wyszły sporo taniej od SMARTA. Wbrew pozorom zawsze warto dobrać materialy i technologie do okolicy. To daje realne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titus17 23.04.2020 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Dziękuję Wam za opinie, Oczywiście sprawdzę jak to wygląda u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 24.04.2020 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Miałem dylemat Wiązary czy Wieźba...Wybrałem wiązary, w momencie wyboru wychodziły w podobnej cenie a nawet taniej a decydowały dwa względy, montaż w jeden dzien oraz brak konieczności stawiania sciany nośnej w środku domu. W momencie zamówienia rok później - cenowo juz nie wyszło lepiej, myśle że tradycyjna wieźba wyszła by taniej i dała by teoretycznie trochę więcej przestrzeni na strychu, choc nie moge narzekać. Ogólnie nie żałuje, ale w moim przypadku koszt wiązarów od wyboru projektu do realizacji skoczył o ok 20% a tradycyjna wieźba ok 5-10%.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts