Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydrofor nie łapie ciśnienia

generalski

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze studnią i nie wiem czy muszę wiercić nową czy jest szansa na uratowanie obecnej.

O co chodzi:

Mam studnię pod hydrofor. Ciężko powiedzieć mi jaki to typ studni bo zakupiłem grunt już z tą studnią, Jedynie do piwnicy wpada rura do której podłączony jest hydrofor.

Wszystko swego czasu działało bardzo dobrze. Ale przez ostatnie w sumie prawie dwa lata studnia nie była używana.

Obecnie po odpaleniu hydrofor zaciągnął wodę ale się nie nabija.

Na wężu ssącym co raz idą pęcherze powietrza. I zapewne to jest powodem tej sytuacji.

Gdy pracuje hydrofor przy otwartym kranie ciśnienie zero a z kranu leci woda jak bym pompował ręcznie czyli strużka wyrzut pod ciśnieniem, strużka itd

Gdy zakręcam kran hydrofor nabija się pod 2 bary pracuje dalej ciśnienie stoi. Gdy go wyłączę ciśnie spada do zera i słychać jakby przepływ do zbiornika przeponowego.

Ciśnienie w zbiorniku balonu 1.7 bara

Cały układ jest szczelny od zaworu zwrotnego. wszystko sprawdzone.

Wedle mojej oceny problemem są bąble powietrza idące ze studni.

Pytanie czy można coś z tym zrobić? pompować i może przestanie?

Tylko czy nie zniszczę pompy?

Czy trzeba wiercić nową studnię?