generalski 21.04.2020 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 WitamMam problem ze studnią i nie wiem czy muszę wiercić nową czy jest szansa na uratowanie obecnej.O co chodzi:Mam studnię pod hydrofor. Ciężko powiedzieć mi jaki to typ studni bo zakupiłem grunt już z tą studnią, Jedynie do piwnicy wpada rura do której podłączony jest hydrofor.Wszystko swego czasu działało bardzo dobrze. Ale przez ostatnie w sumie prawie dwa lata studnia nie była używana.Obecnie po odpaleniu hydrofor zaciągnął wodę ale się nie nabija.Na wężu ssącym co raz idą pęcherze powietrza. I zapewne to jest powodem tej sytuacji.Gdy pracuje hydrofor przy otwartym kranie ciśnienie zero a z kranu leci woda jak bym pompował ręcznie czyli strużka wyrzut pod ciśnieniem, strużka itdGdy zakręcam kran hydrofor nabija się pod 2 bary pracuje dalej ciśnienie stoi. Gdy go wyłączę ciśnie spada do zera i słychać jakby przepływ do zbiornika przeponowego.Ciśnienie w zbiorniku balonu 1.7 baraCały układ jest szczelny od zaworu zwrotnego. wszystko sprawdzone.Wedle mojej oceny problemem są bąble powietrza idące ze studni.Pytanie czy można coś z tym zrobić? pompować i może przestanie?Tylko czy nie zniszczę pompy?Czy trzeba wiercić nową studnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts