freedom18 22.04.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Witajcie.Za jakiś czas zamierzam postawić dom. Właśnie analizuje fundament i ławy, niestety nie widać tego w projekcie w jaki sposób zrobić uskok poziomów płyty fundamentowej. Garaż wraz z pomieszczeniem wejściowym i 1 pomieszczeniem jest 48cm niżej.W projekcie jest taki rysunek i nic wiecej.Co to jest zaznaczone pomarańczowym kolorem? Czy to jest ściana fundamentowa? Bez ławy?poziom -48cm zaznaczony kolorem niebieskim. Może zrobić tą sciankę z ławą żebym miał jak oddzielić poziomy ?Nigdzie nie widziałem w jaki sposob to zrobić Nie da sie wrzucić zdjecia na stronę.link: https://zapodaj.net/images/48105d612e12a.jpg Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 22.04.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Mam taki sam patent u siebie (dom przy modrzewiowej 12). Było to zrobione tak, że ekipa zasypała piaskiem fundamenty, zagęściła, a następnie tam gdzie była granica poziomów (u Ciebie na pomarańczowo), zaszalowali taki mały fundament, o wysokości 48cm + grubość chudziaka - licząc od wyższego poziomu chudziaka ( bez ław ). Całość zalali przy wylewaniu chudziaka. Nie musi to być jakieś pancerne,bo na tym stoi tylko działówka od łazienki i pralni na parterze ( inne działówki przecież stoją na chudziaku po prostu). Dodam na przyszłość: Pamiętaj, aby po wylaniu stropu, a przed docelowymi wylewkami zrobić wentylację z kuchni do komina ( wyciąg z okapu), oraz wentylację z łazienki dolnej do komina w pralni ( w przypadku gdybyś miał standardową wentylację, a nie mechaniczną). Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freedom18 22.04.2020 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Nie mogę do końca zrozumieć tego co napisałeś;/ Przypuśćmy że nie mam tej ścianki i dajmy że poziom - 48 cm (garaż i te pomieszczenia) ściany fundamentowe są tam niższe o te 48 cm. To jak mam to zasypać wszystko i zawibrować do równa jak jest uskok.zrobili to tak?https://zapodaj.net/images/07f207784b7b2.png tylko że szalunek z jednej strony musi zostać na stale bo będzie zalany całkiem. Chyba tak nie można zotawić desek pod płytą fundamentowąDzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 22.04.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak wiem, ciężko to wytłumaczyć. Detale były takie ( opierając się o Twój rysunek). Od zewnątrz - od strony niższego poziomu był szalunek ( na Twoim rysunku od prawej). Natomiast od środka - od strony wyższego poziomu ( na Twoim rysunku od lewej) nie było żadnego szalunku tylko był ubity z piasku taki zjazd do skosie do niższego poziomu - beton po prostu oparł się o ubity piach Wiadomo, że do kantu piachu nie zagęścisz - po prostu był taki łagodny zjazd do niższego poziomu - wszystko potem zakrył chudziak - Jak mówiłem lane za jednym razem. Więc ta "quasi - ława' nie była prostokątem tylko trapezem. Edit - wrzucam rysunek: https://zapodaj.net/9e4ad52109c23.png.html Daj znać czy coś jeszcze dodać. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freedom18 22.04.2020 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Dzięki domino. Niestety twojego ostatniego zdania nie zrozumiałem ale nieważne. Mam zarys.Raczej zrobię tak że tą ściankę pomiędzy poziomami wymuruję z bloczka betonowego i do tego zrobię jakąś wązką ławę. Wiem, dodam sobie roboty ale przy zasypie będę miał fajnie ubić i wyrównać i będzie to bardziej wytrzymalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 22.04.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Chodzi o to, ze jak od środka nie ma szalunku tylko nasyp to wtedy jeden z boków nie jest pionowy tylko po skoście i ta część chudziaka, która ma być ławą nie ma w przekroju kształtu prostokąta tylko trapez. Jak będziesz zagęszczał był tej ściance to nie szalej za bardzo, bo duża zagęszczarka może zrobić problem. Z tego co piszesz rozumiem, że będziesz sam robił budował ? W sensie własnoręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freedom18 22.04.2020 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 tak sam będę budował.Już wiem co miałeś na myśli.Wielkie dzięki domino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts