lukasztre1 23.04.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzień dobry Piszę do Państwa z prośbą o pomoc. Mój ojciec ma na podwórku studnię (zwykła kopana). Do studni podłączona jest pompa hydroforowa ze zbiornikiem i przez 30 lat wszystko było ok. Niestety od kilku miesięcy mamy coraz większy problem ze studnią ponieważ cofa się woda rurą od pompy do studni. Przewiduje, że "smok" w studni już puszcza. Wiadomo pompa też już swoje przeżyła i ma nieszczelności dlatego co jakiś czas uszczelniamy go sznurem łojowym czy jakoś tak to się nazywa. Cały schemat umieściłem na moim chomiku https://chomikuj.pl/lukasztre1/chomik W tej chwili aby pompa zaczęła tłoczyć wodę - zalewamy rurę za pomocą zaworu ręcznego i dopiero w tedy pompa pompuje do zbiornika. Gdybym nie zalał ręcznie rury to pompa po około 20 minutach zassie wodę i zacznie tłoczyć do zbiornika ale przez te 20 minut pompa chodzi na sucho. Na dobrą sprawę pasowało by jakoś wejść do studni i wykręcić całą rurę, wyciągnąć ze studni i wymienić smok ale osobiście nie wyobrażam sobie jak miałbym to zrobić, zresztą boję się tam wchodzić z powodów bezpieczeństwa. Inna sprawa to nie wiadomo czy udało by się w ogóle odkręcić tą rurę bo z góry widać, że jest zardzewiała w okolicy gwintu. Wymienić całej instalacji też się nie da bo rury poziome lecą przez 2 pomieszczenia z betonową posadzką. Po zalaniu rury widać, że woda po woli się cofa, więc na razie nie jest tak tragicznie i zastanawiam się czy w obecnej sytuacji pomogło by zamontowanie zaworu zwrotnego sprężynowego przed pompą. Ale nie mam zbyt dużej wiedzy w tym temacie i nie wiem czy to pomoże. Proszę osoby, które posiadają jakąś wiedzę w tym temacie o pomoc czy taki zawór pomoże lub ewentualnie co innego można było by zrobić aby rozwiązać ten problem. Pompa hydroforowa jest 2 stopniowa podobna jak na tym linku Pozdrawiam serdecznie Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 23.04.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Tu nie ma co kombinować, tylko wymienić rurę w studni. Miałem podobną sytuację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.04.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Dodanie dodatkowego zaworu zwrotnego przed pompą prawdopodobnie zwiększy tylko opory i nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 23.04.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Dodanie dodatkowego zaworu zwrotnego przed pompą prawdopodobnie zwiększy tylko opory i nic nie da. A jest zawór zwrotny po pompie? Jeśli nie ma to jego zamontowanie pomoże. Gdyby był odpowiednio dobrany to i przed pompą by załatwił sprawę. bo niby jak woda mogła by się cofać - fizyka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.04.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Mowa o dodatkowym zaworze przed samą pompą, a nie na końcu rury w studni. Co taki zawór da w kwestii cofania się wody? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasztre1 24.04.2020 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Witam Tak, jest zawór zwrotny klapowy między zbiornikiem a pompą i dobrze trzyma bo w zbiorniku trzyma ciśnienie. Wiem, że najlepiej było by wymienić rurę z tym zaworem w studni ale nie mam pojęcia jak to zrobić i przyznam szczerze boję się. Studnia ma w końcu 8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.04.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Wszystko zależy od tego, w którym miejscu jest nieszczelność... jeśli faktycznie na końcu rury w studni to dodawanie kolejnych zaworów przed pompą (a powyżej lustra wody) nic nie da. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasztre1 26.04.2020 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Dziękuję wszystkim za porady i pomoc. Trudno jak nic nie da się innego wymyślić to szukam speca, który mi to wykona. PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts