Londoner 23.04.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Witam, Mam taki problem, korzystam ze studni głębinowej i jeśli używam wody tylko w domu wszystko jest w porządku, ale jak tylko zaczynam podlewać ogród ( przez jakieś 15 minut) pompa się wyłącza tzn. '' wywala'' zabezpieczanie żeby pompa nie pracowała na sucho.Wtedy muszę zejść do szachtu i włączyć pompę. Parę dni temu hydraulik sprawdził ( metodą sznurka i odważnika) i wychodzi, że zostało jakieś 5m wody w studni ( nie wiem czy to mało, średnio czy dużo). Nie wiem co w tej sytuacji zrobić, hydraulik wspominał o opuszczeniu pompy trochę niżej, ale później powiedział, że woda i tak się skończy za jakieś 2 miesiące i lepiej pomyśleć nad wybiciem nowej studni. Zadzwoniłem do studniarza i powiedział żeby pompę opuścić o jakieś 3 metry i ma być dobrze bo pewnie pompa nigdy nie była opuszczana, a jak wiadomo poziom wód ostatnio bardzo opadł przez suszę. Fakt nie wiem czy była czy nie była opuszczana, dom ma 10 lat a jak go kupiłem 2 lata temu.Studniarz mówi żeby normalnie korzystać po opuszczeniu pompy, ale boję si że jak będę normalnie używać to poziom gwałtownie spadnie i z 5m zrobi sie 2m.Nie jestem pewien co do głębokości studni, ale coś pomiędzy 20m a 30m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.04.2020 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Opuszczaj bez problemu, o te 3 m, niski poziom wody w tym roku jest przyczyną , że wiele studni ma podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Londoner 24.04.2020 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Opuszczaj bez problemu, o te 3 m, niski poziom wody w tym roku jest przyczyną , że wiele studni ma podobny problem. Tylko czy szybko nie zużyje tego co zostało i wtedy nawet w domu zabraknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.04.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Woda w studni napływa sama, u Ciebie po prostu obniżyło się lustro wody. Np u mnie lustro było na 11m, a teraz jest na 15m.Poszło w dół o blisko 4m!!!Pompa jest znużona na 24m i jak zaczyna pompować lustro spada o ok 2-3m później się stabilizuje. Gdy pompa przestaje pracować poziom wody powraca do 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Londoner 24.04.2020 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Woda w studni napływa sama, u Ciebie po prostu obniżyło się lustro wody. Np u mnie lustro było na 11m, a teraz jest na 15m. Poszło w dół o blisko 4m!!!Pompa jest znużona na 24m i jak zaczyna pompować lustro spada o ok 2-3m później się stabilizuje. Gdy pompa przestaje pracować poziom wody powraca do 15m. Znaczy raczej wody nie powinno zabraknąć w takim razie. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts