Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop, wątpliwości

Recommended Posts

Witam

Chce kupić dom, stan surowy otwarty, lata budowy w okolicach 93. Czeka mnie wizyta konstruktora rzeczoznawcy w związku z brakiem dokumentów. Zanim wezwę fachowca który za te usługę bierze około 3tys chce sam zrobić przesort istotnych informacji. Na stropach wszystkich trzech kondygnacji zamiast płaskiej podłogi mam wybrzuszenia widoczne na zdjęciu oraz na nieporadnym szkicu. To taka sinusoida z płaskim dnem na dole. Domyślam się że są to zasłonięte druty zbrojeniowe. Czy to praktyka prawidłowa? Czy nie eliminuje to poprawnego dokończenia stropu? Może nie widać tego dokładnie lecz wysokość tych wybrzuszeń to około 8-10cm ponad większość która jest płaska.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Dziękuję. To screeny z filmu bo tylko tyle miałem. Spód bez pęknięć i rys. Czy tym styropianem należy zakryć dokładnie cała podłogę i wyrzeźbić w styropianie miejsce na te wyoblenia czy też kłaść pomijając owe miejsca?

Pierwszą warstwę stryropianu połóż do wysokości nierówności wycinając miejsca garbów, wyrównaj pianką i na to kolejna warstwa. Niestety nie wiemy jaka jest przewidywana grubość posadzki i czy to wszystko się "zmieści".

Dziękuję. To screeny z filmu bo tylko tyle miałem. Spód bez pęknięć i rys. Czy tym styropianem należy zakryć dokładnie cała podłogę i wyrzeźbić w styropianie miejsce na te wyoblenia czy też kłaść pomijając owe miejsca?

Przed ułożeniem styropianu na stropach, powinieneś zastanowić się gdzie i jak rozprowadzisz wszelkie potrzebne instalacje.

Układaj, pomijając tylko miejsca samych garbów, te miejsca wypełnij pianką rozprężną, po wypełnieniu pianą przykryj je paskami folii z paczek styropianowych, wzdłuż garbów, połóż blaty lub deski drewniane tak, żeby zakrywały miejsca pianowania po całości i się opierały na styropianach, na deski połóż jakieś ciężarki-cegły.

Po stwardnieniu piany można położyć po całości folię budowlaną i lać posadzki itd.

Nie dawaj keramzytu to dodatkowy ciężar stropu, styropian lepszy- lżejszy na stare stropy.