Marbo 10.11.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Rozpoczęłam dopiero poszukiwania mebli do domu.Złapałam się na tym, że zwracam uwagę tylko na meble, które są zbliżone kolorem do koloru okien/drzwi (pomieszanie teaku z wiśnią). Okna mam drewniane i dekoracja okna przewiduje, że stolarka będzie widoczna we wnętrzu. Drzwi wewnętrzne - z niewielkimi przeszkleniami lub pełne więc też stanowią wyraźny akcent kolorystyczny. Podłogi - jasne: jesionowe w pokojach i beżowe gresy w części komunikacyjneCzy Waszym zdaniem kolor stolarki zobowiązuje mnie do utrzymania jednolitej kolorystki także mebli. Czy kolorystyka mebli w kuchni otwartej na pokój dzienny i mebli w pokoju powinna być taka sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 10.11.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Rozpoczęłam dopiero poszukiwania mebli do domu. Złapałam się na tym, że zwracam uwagę tylko na meble, które są zbliżone kolorem do koloru okien/drzwi (pomieszanie teaku z wiśnią). Okna mam drewniane i dekoracja okna przewiduje, że stolarka będzie widoczna we wnętrzu. Drzwi wewnętrzne - z niewielkimi przeszkleniami lub pełne więc też stanowią wyraźny akcent kolorystyczny. Podłogi - jasne: jesionowe w pokojach i beżowe gresy w części komunikacyjne Czy Waszym zdaniem kolor stolarki zobowiązuje mnie do utrzymania jednolitej kolorystki także mebli. Czy kolorystyka mebli w kuchni otwartej na pokój dzienny i mebli w pokoju powinna być taka sama? Po pierwsze, moim zdaniem przy doborze kolorystyki mebli powinieneś kierować się relacja z następujacymi elementami w kolejności: 1) podłoga 2) sciany 3) a dopiero na trzecim miejscu stolarka. Po drugie, to co prawda rzecz gustu, ale sa chyba dwa podejscia albo lubisz kontrasty albo lubisz jak sie wszystko zlewa. Ja lubię kontrasty wiec w Twoim przypadku do jasnej podłogi kupił bym meble o ciemnym obiciu własnie cos jak Twoja stolarka. Po trzecie, co do kuchni, w mieszkaniach które widziałem gdzie pokój dzienny i kuchnia były łaczone a kolorystyka mebli kuchenny nawiązywała bardzo do salonu stwarzały wrażenie bardziej eleganckich niz gdy aneks kuchenny był wydzielony innym kolorem.Jest jedna zasada: najpierw meble do salonu a dopiero później do kuchni gdyz łatwiej jest dobrac wybarwienia na meblach kuchennych gdy juz się ma urządzony salon niż znależć dopasowane do mebli kuchennych meble salonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 10.11.2004 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Dylemat dotyczy koloru części "drewnianych" mebli a nie o koloru obicia na meblach wypoczynkowych, ale nie napisało mi się to dość jasno [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 10.11.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Dylemat dotyczy koloru części "drewnianych" mebli a nie o koloru obicia na meblach wypoczynkowych, ale nie napisało mi się to dość jasno [/code] Drewniane elementy mebli zdecydowanie niech nawiazują doTwojej stolarki okiennej i drzwiowej. Stolarka w Twoim przypadku nie jest neutralna ( biała) a jest zdecydowana kolorystycznie i wyeksponowana ( nie zakrywasz zasłonami jak sadzę) więc jest elementem wystroju wnetrza ( co dajesz na okna rolety materiałowe, rolety rzymnskie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 10.11.2004 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Dylemat dotyczy koloru części "drewnianych" mebli a nie o koloru obicia na meblach wypoczynkowych, ale nie napisało mi się to dość jasno [/code] Drewniane elementy mebli zdecydowanie niech nawiazują doTwojej stolarki okiennej i drzwiowej. Stolarka w Twoim przypadku nie jest neutralna ( biała) a jest zdecydowana kolorystycznie i wyeksponowana ( nie zakrywasz zasłonami jak sadzę) więc jest elementem wystroju wnetrza ( co dajesz na okna rolety materiałowe, rolety rzymnskie?) Na razie dałam metalowe lakierowane żaluzje poziome. Udało mi się tak dobrać kolor ( do ścian w poszczególnych pomieszczeniach), że we wszystkich oknach mam ten sam kolor żaluzji (co korzystnie wygląda na elewacji). Zresztą zauważyłam, że moje żaluzje są trochę jak kameleony - odbicie światło powoduje, że upodabniają się one do koloru ścian. Z resztą dekoracji okiennych czekam do wymiany mebli - ale zasłon nie będzie napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polly 10.11.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 CZeść Marbo, czy możesz napisać jaki wzór i gdzie kupiłaś drzwi. U mnie okna są też teak i sądzę, że drzwi wewnętrzne powinny być tego samego koloru. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polly 10.11.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 CZeść Marbo, czy możesz napisać jaki wzór i gdzie kupiłaś drzwi. U mnie okna są też teak i sądzę, że drzwi wewnętrzne powinny być tego samego koloru. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 10.11.2004 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Drzwi wewnętrzne mam z firmy Excellent (produkcja - okolice Krakowa) fornirowane.Tak wyglądają pełne.http://www.excellent.com.pl/IMGB/290_drzwiwewn_11.jpg Przeszkolne mają trzy lub jedną matową szybkę o wym. 25x25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 10.11.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Marbo, miałam podobne dylematy. Okna ,drzwi i podłoga są w objęciach- powiedzmy umownie- ciepłych brązów . Gdy przyszła kolej na meble, wiedziałam od razu- mowy nie ma o mahoniowym kredensiku, teakowym foteliku , ani miodowej kanapce. Zagłaskałabym to wnętrze brązami na amen ! Co to, to nie. Tymczasem rozwiazania jak nie miałam tak nie miałam. Nie dreczyłam się tym zanadto. I dobrze, bo : podpowiedź przyszła nieoczekiwanie sama. Podczas przeprowadzki okazało się mianowicie, że nie ma co zrobić z nieco leciwym sosnowym mebelkiem. Od biedy jeszcze może nam jakiś czas się przysłuży, ustaliliśmy zgodnie. Wstawiliśmy go więc bez namysłu w brązowe salonowe klimaty. To dopiero było oodkrycie!! Wszystko zajaśniało, poweselało. Wnętrzu ubyło lat. A ja dowiedziałam się, że mam się trzymać pospolitej żółtej sosny i już!! pozdrawiam ara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.11.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witaj Marbo Ja planuję 2 kolory drewna - jeden sosna S4 na drzwi i okna, balkony , belki pod dachem, płot, drugi - sosna S1 na elementy balkonu, parapety, drzwi wewnętrzne itp. A we wnętrzach będa kontrasty - kuchnia jasny klon, salon klon w połączeniu z czereśnią - prawie to samo co S4, łazienki klon, schody w kolorze czereśni, sypialnia też klon i czereśnia.Po prostu chcę meble z jednej kolekcji do sypialni i salonu, a z innej firmy, ale tego samego drewna do łazienki i kuchni.Ułatwia mi tutaj sprawę podłoga - na całym poziomie będzie glazura z jednej kolekcji, ale w różnych kolorach.Salon z otwartą kuchnią powinien być w jednym stylu.Teraz mam np. kuchnię Atlas olcha, a meble w stołowym z olchy firmy stolprodex z Bydgoszczy.Dwie różne firmy, a wyglądają jakby wyjechały z tego samego zakładu.Z tym że do klonowych, ciepłych mebli mam terakotę w kolorze kremowo - beżowym dla kontrastu, a w pokoju takie kolory dywanów.Inaczej wszystko sie zlewa i nie wygląda ciekawie. Ale są np. sprawdzone zasady doboru kolorów do rodzaju drewna.mogę opisać kiedyś szczegóły z dokładnym podaniem numeracji kolorów do danego gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mega 11.11.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Napisz o tych doborach, napisz. Mam podobne dylematy . Mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polly 13.11.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Bardzo fajne drzwiczki. Będę miała parkiet dębowy, okna koloru teak i myślę że kolor okien już warunkuje kolory drzwi i mebli we wnętrzu przynajmniej w salonie, bo na górze drzwi będą pod kolor podłogi jesionowe. Zobaczymy jak to będzie wyglądało . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polly 13.11.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Bardzo fajne drzwiczki. Będę miała parkiet dębowy, okna koloru teak i myślę że kolor okien już warunkuje kolory drzwi i mebli we wnętrzu przynajmniej w salonie, bo na górze drzwi będą pod kolor podłogi jesionowe. Zobaczymy jak to będzie wyglądało . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 13.11.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Rozpoczęłam dopiero poszukiwania mebli do domu. Złapałam się na tym, że zwracam uwagę tylko na meble, które są zbliżone kolorem do koloru okien/drzwi (pomieszanie teaku z wiśnią). Okna mam drewniane i dekoracja okna przewiduje, że stolarka będzie widoczna we wnętrzu. Drzwi wewnętrzne - z niewielkimi przeszkleniami lub pełne więc też stanowią wyraźny akcent kolorystyczny. Podłogi - jasne: jesionowe w pokojach i beżowe gresy w części komunikacyjne Czy Waszym zdaniem kolor stolarki zobowiązuje mnie do utrzymania jednolitej kolorystki także mebli. Czy kolorystyka mebli w kuchni otwartej na pokój dzienny i mebli w pokoju powinna być taka sama? Po pierwsze, moim zdaniem przy doborze kolorystyki mebli powinieneś kierować się relacja z następujacymi elementami w kolejności: 1) podłoga 2) sciany 3) a dopiero na trzecim miejscu stolarka. Po drugie, to co prawda rzecz gustu, ale sa chyba dwa podejscia albo lubisz kontrasty albo lubisz jak sie wszystko zlewa. Ja lubię kontrasty wiec w Twoim przypadku do jasnej podłogi kupił bym meble o ciemnym obiciu własnie cos jak Twoja stolarka. Po trzecie, co do kuchni, w mieszkaniach które widziałem gdzie pokój dzienny i kuchnia były łaczone a kolorystyka mebli kuchenny nawiązywała bardzo do salonu stwarzały wrażenie bardziej eleganckich niz gdy aneks kuchenny był wydzielony innym kolorem.Jest jedna zasada: najpierw meble do salonu a dopiero później do kuchni gdyz łatwiej jest dobrac wybarwienia na meblach kuchennych gdy juz się ma urządzony salon niż znależć dopasowane do mebli kuchennych meble salonowe. dzięki za tę radę! Podłogę w salonie mam jasną, sosnową, ściany koloru mleka z kawą (a nie odwrotnie ), a stolarkę teak-wiśnia. Aneks kuchenny - ciemniejsze płytki... Zaplanowałam meble jasne, tak, żeby pasowały do jasnych ścian i podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 13.05.2007 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Rozpoczęłam dopiero poszukiwania mebli do domu. Złapałam się na tym, że zwracam uwagę tylko na meble, które są zbliżone kolorem do koloru okien/drzwi (pomieszanie teaku z wiśnią). Okna mam drewniane i dekoracja okna przewiduje, że stolarka będzie widoczna we wnętrzu. Drzwi wewnętrzne - z niewielkimi przeszkleniami lub pełne więc też stanowią wyraźny akcent kolorystyczny. Podłogi - jasne: jesionowe w pokojach i beżowe gresy w części komunikacyjne Czy Waszym zdaniem kolor stolarki zobowiązuje mnie do utrzymania jednolitej kolorystki także mebli. Czy kolorystyka mebli w kuchni otwartej na pokój dzienny i mebli w pokoju powinna być taka sama? Masz już gotowy domek, a raczej wnętrza? Mam podobny dylemat i chętnie zobaczyłabym jak to wygląda u Ciebie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anasan 02.09.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witaj Marbo Ja planuję 2 kolory drewna - jeden sosna S4 na drzwi i okna, balkony , belki pod dachem, płot, drugi - sosna S1 na elementy balkonu, parapety, drzwi wewnętrzne itp. A we wnętrzach będa kontrasty - kuchnia jasny klon, salon klon w połączeniu z czereśnią - prawie to samo co S4, łazienki klon, schody w kolorze czereśni, sypialnia też klon i czereśnia.Po prostu chcę meble z jednej kolekcji do sypialni i salonu, a z innej firmy, ale tego samego drewna do łazienki i kuchni.Ułatwia mi tutaj sprawę podłoga - na całym poziomie będzie glazura z jednej kolekcji, ale w różnych kolorach. Salon z otwartą kuchnią powinien być w jednym stylu.Teraz mam np. kuchnię Atlas olcha, a meble w stołowym z olchy firmy stolprodex z Bydgoszczy.Dwie różne firmy, a wyglądają jakby wyjechały z tego samego zakładu.Z tym że do klonowych, ciepłych mebli mam terakotę w kolorze kremowo - beżowym dla kontrastu, a w pokoju takie kolory dywanów.Inaczej wszystko sie zlewa i nie wygląda ciekawie. Ale są np. sprawdzone zasady doboru kolorów do rodzaju drewna.mogę opisać kiedyś szczegóły z dokładnym podaniem numeracji kolorów do danego gatunku. Czy mógłbyś napisać te sprawdzone zasady doboru koloru do rodzaju drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts