Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia głębinowa - rozwiązania

Bartek666

Recommended Posts

Witam!

przymierzam, się na dniach do budowy studni (mam również wodociąg).

Proszę o poradę jak najlepiej rozwiązać przyłącze tej wody do domu, w zależności od tego jaka ta woda będzie rozważam dwie wersje:) :

1. Woda będzie dobrej jakości; wykonuje trójnik na wejściu wody ze studni i wodociągu i puszczam jedną wodę lub drugą na mieszkanie w zależności od potrzeb.

2. Woda będzie gorszej jakości; wykonuje kran w garażu (podlewanie ogrodu, mycie auta, itp itd) plus doprowadzam tą wodę do spłuczki w wc.

Proszę o info użytkowników studni jak to mają rozwiązane..Dziękuję!

Po pierwsze nie możesz dać "po prostu" trójnika do sieci wodociągowej. Musisz mieć zawór antyskażeniowy, liczniki, itp Nie wiem też czy wodociągi nie muszą się zgodzić na łączenie instalacji.

Woda wodociągowa zawsze będzie "pewniejsza" niż ta ze studni - nie liczyłbym, że obejdzie się bez jakiegokolwiek uzdatniania.

Woda gorszej jakości może się nadać do podlewania ogrodu, ale:

- wypadałoby zrobić badania tej wody (bakteriologia i fizykochemia)

- potrzebujesz pompy i układu hydraulicznego (zbiornik hydroforowy?)

Raczej nie umyjesz samochodu wodą z dużą ilością żelaza bo jak wyschnie to będziesz miał warstwę osadów...

Po pierwsze nie możesz dać "po prostu" trójnika do sieci wodociągowej. Musisz mieć zawór antyskażeniowy, liczniki, itp Nie wiem też czy wodociągi nie muszą się zgodzić na łączenie instalacji.

Woda wodociągowa zawsze będzie "pewniejsza" niż ta ze studni - nie liczyłbym, że obejdzie się bez jakiegokolwiek uzdatniania.

Woda gorszej jakości może się nadać do podlewania ogrodu, ale:

- wypadałoby zrobić badania tej wody (bakteriologia i fizykochemia)

- potrzebujesz pompy i układu hydraulicznego (zbiornik hydroforowy?)

Raczej nie umyjesz samochodu wodą z dużą ilością żelaza bo jak wyschnie to będziesz miał warstwę osadów...

Zawór antyskażeniowy, pompa, zbiornik to rzeczy oczywiste, bardziej chodziło mi o to jak to mądrze rozprowadzić po domu i jak taką wodę wykorzystać.