Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aktualizacja no?ników energi

kroyena

Recommended Posts

Szanowan Redakcjo

Zwracam się z uprzejmą prośbą, o częstsze niż 1 raz w roku podawanie różnic pomiędzy nośnikami energi dla ogrzania domu.

Prośbę moją motywuję zawirowaniami na rynku nośników energi związanymi z majsterkowaniem przy ich cenach przez rząd i rynek.

Kroyena

zawłaszczonego herbu Kroje :wink:

PS1. Prośba jest jak najbardziej poważna i odzwierciedla zapotrzebowanie rynku uwidocznione coraz częstszymi wątkami na forum dotyczącymi cen nośników energii.

PS2. Ponieważ szanowna Redakcja gromadzi dane zaprzeszłe było by miło gdyby zostały dodane np. w formie wykresów z arkusza historyczne proporcje cen pomiędzy różnymi rodzajami nośników co uwidoczniłoby panujące na rynku trendy.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowan Redakcjo

Zwracam się z uprzejmą prośbą, o częstsze niż 1 raz w roku podawanie różnic pomiędzy nośnikami energi dla ogrzania domu.

Prośbę moją motywuję zawirowaniami na rynku nośników energi związanymi z majsterkowaniem przy ich cenach przez rząd i rynek.

Kroyena

zawłaszczonego herbu Kroje :wink:

PS1. Prośba jest jak najbardziej poważna i odzwierciedla zapotrzebowanie rynku uwidocznione coraz częstszymi wątkami na forum dotyczącymi cen nośników energii.

PS2. Ponieważ szanowna Redakcja gromadzi dane zaprzeszłe było by miło gdyby zostały dodane np. w formie wykresów z arkusza historyczne proporcje cen pomiędzy różnymi rodzajami nośników co uwidoczniłoby panujące na rynku trendy.

Jestem jak najbardziej za.

Dobrym nawykiem byłoby stworzenie swoistego rankingu, który aktualizowany co jakis czas - kwartał wskazywał ceny poszczególnych mediów.

Wiele osób mysli kategoriami - gaz - tanio

prąd - drogo -

czesto nie próbujac tego sobie wyliczyć - a przeciez nie jest to takie trudne !

Ostatnie zawirowania ceny propanu w okolicach 2 zł za litr stawiają go w na tej samej półce co prąd !!!

Proponuję podzielić na grupy:

Na dzień 2004.11.23:

1. Gaz ziemny -

2. Gaz z butli -

3. Olej -

4. Prąd wg taryfu G11 -

5. Prąd wg taryfu G12 - taryfa dzienna: taryfa nocna:

6. Drewno liściste niesezonowane (mix): 90 zł/m3

7. Drewno iglaste niesezonowane (mix):

8. Węgiel pierwszej klasy:

9. Węgiel drugiej klasy:

10. Miał:

NIe wiem czy dobrze i czy wszystko wyszczególniłem. Jak co to dopisujcie.

Gość M@riusz_Radom

Generalnie pomysł dobry tylko roboty przy nim dużo..

Po pierwsze nalezy podzielić kraj na regiony.

Po drugie ceny w poszczegolnych regionach potrafią drastycznie sie roznic.

Po trzecie czy ktoś się tego podejmie w ramach obowiązków zadowych ? :)

Dom jeszcze w powijakach a ja kupiłem drewno na opał:

Proponuję podzielić na grupy:

Na dzień 2004.11.29:

1. Gaz ziemny -

2. Gaz z butli -

3. Olej -

4. Prąd wg taryfu G11 -

5. Prąd wg taryfu G12 - taryfa dzienna: taryfa nocna:

6. Drewno liściste niesezonowane (mix): 80 zł/m3

7. Drewno iglaste niesezonowane (mix):

8. Węgiel pierwszej klasy:

9. Węgiel drugiej klasy:

10. Miał:

NIe wiem czy dobrze i czy wszystko wyszczególniłem. Jak co to dopisujcie.

• 1 month później...

Pewnie nie doczekamy.

A tymczasem ceny drewna opałowego poszybowali werticalnie z okazji wejścia do UE, boom_bastica w Chinach, decyzji o wstrzymaniu wycinek na Słowacji, no i masowym kupowaniu kominków przez tu łobecnych forumowiczów (oczywiscie :roll: ). Oczywiscie 8) :( :x :( 8) .

Pewnie nie doczekamy.

A z okazji wielkich potrzeb na żelazo kute bądź walcowate od łostatnich upałów kiedy to z okazji upadłości atomówek we Francji węgiel podniósł połap, szybuje sobie tak, że nagle nawet związkowe kopalnie śląskie stają siędochodowe, przez co państwo nie ma do kogo dokładać i nie wie co zrobić z temi pieniędzmi.

Co, ceny czarnego złota, rzutuje na rentowność prądu, przez co wielki szum się zrobił o średnią prywatyzację.