Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aktualizacja no?ników energi

kroyena

Recommended Posts

Widziałem dzis w TVP ,ze pod Łodzią jakieś nadleśnictwo sprzedaje tzw drewno odpadowe na opał do kominka po 10 zl/mp. Były to dość grube gałęzie pocięte. Lesnik tłumaczył, że palą się równie długo jak szczapy z pni a są 10 razy tańsze i nie trzeba rąbać.

To chyba najtańszy ( legalny ) opał dostępny na rynku. A swoją drogą to jeszcze za cara większość chłopów miała przywilej zbierania chrustu w lesie. Może by tak przywrócic ten przywilej tyle tego gnije po lasach. Jak ekologia to ekologia.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj leszko, leszko.

Takie ładne imię, a tak niedouczony. Car to te serwituty już zastał i żeby było, że prawo przestrzega to jako prawo raz przez chłopów nabyte je uznał.

Dlatego też każdy chłop w tym kraju (gdyż kraj ten jest spuścizną Piastów i Jagiellonów) ma prawo do nieodpłatnego korzystania z chrustu. Należy tylko odróżnić chrust od drewna opałowego no i mieć statut chłopa w tym kraju, najlepiej być ubezpieczonym w KRUS (oczywiście :roll: ). Oczywiście :wink: .

Dlatego każdy leśniczy Lasów Państwowych Miłościwie Nam Panującego Aleksandra może skoczyć każdemu chłopowi lubo babie chłopa zbierających chrust. 8)

PS. A z ostatnich uprzejmości przez carów nam czynionych było:

pa pierwoje primo) nullia gaza w rurie od gazproma, god tamu nazad,

pa wtaroje primo) nullia czernowo załota od jukosa, w etam gadu.

Poklikaliśmy sobie Redakcjo trochi w tle i może by tak artykulik. Taki fajowy co to by na nim wykresik był, który mógłby zostać stałym punktem Muratora, takim na 1/4 strony w stopce.

Różne kolory dla różnych nośników energii i tak przez lata, a od tego roku np. kwartalnie śledzenie cen nośników energii.

Napisane jest:

"Prawdziwie wolnym jest ten co ma niskie koszta utrzymania".

Ceny wyrwane z kontekstu w danym czasookresie wcale nie obrazują cen nośników energi, a w szczegółności ich trendów.

Piękny mógłby być artykuł, ale i niebezpiecznie pogmatwany, jakby tak podać koszta uzbrojenia domku w instalację rozprowadzania energii versus jej koszta przybrane w trendy nośników.

Kroyena napisała

Oj leszko, leszko.

Takie ładne imię, a tak niedouczony. Car to te serwituty już zastał i żeby było, że prawo przestrzega to jako prawo raz przez chłopów nabyte je uznał.

Wszystko się zgadza dlatego napisałem ,że jeszcze za cara większośc chłopów miała przywilej zbierania chrustu w lesie. Z tego nie wynika ,że przywilej zaczął się za cara ,a jedynie "jeszcze za cara" istniał.

Oj kroyena Kroyena taki ładny herb ,a nie rozumie znaczenia prostego zdania.

A co mi tam podrażnię Redakcję.

Redakcja udaje, że nie widzi bo kroyena to jajo podrzucił. :roll: 8)

PS1. A co do kosztów to można wziąć kilak stanndardowych projekcików, np D-09 czy jakoś tak, wycenę SeKoCenBudu czy jakos tak, druknąć oficjalnie.

PS2. Pewnie Pani R. Naczelna nie bieże pod uwage, ale paru mniej krotochwilnych forumowiczów pewnie pokusiłoby się na wierszówkę Muratora. I powstałaby zapewne nowa jakość, że o dodatkowych postach naklikanych w tysiącach sztuk do autora nie wspomnę. :roll: :lol: 8)

A mogłby się otworzyć nowy rynek reklamodawców w Muratorze.

Bo może się okazać, że na przeciagu kilku lat przeszłych pozostałe nośniki dziwnie się zbliżają do ogrzewania prądem (patrząc np. przez 25 letni pryzmat - spłat rat hipotecznych) no i całościowego potraktowania inwestycji (oczywiście :roll: ). Oczywiście :wink: .

Nagle mogłoby się zagęścić od wszelkiego rodzaju akumu elektrycznych, ciepłych podłóg na prąd itp... itd... i o to przecież chodzi.

PS. To jest Redakcjo droga pewna forma doradztwa, którą należy traktować jako tzw. dodatek "szkodliwy" za przebywanie kroyeny na Forrum. 8) :lol: 8)

• 2 weeks później...

Hmmm.. czy STOEN warszawski nie mógłby gminy Tarczyn adoptować :wink: , przynajmniej jeśli chodzi o cenę kilowata, bo abonament to akurat mają bandycki...

Kurcze, przysiągłbym, że odpisywałem na post Jeziera o cenach energii, które złożył do kupy w pdf-a, a teraz tego postu nie widzę... Czary siakieś czy cuś?

Whisper był taki mój post, ale skasowałem go w związku z wczorajszo- wieczornymi problemami na forum.

No nic założyłem nowy wątek ale niemrawy jest to wkleję go tutaj:

Porównałem taryfy Zakładów Energetycznych w całej Polsce. Skupiłem się na taryfach mieszkalnych g11 i g12 oraz instalacji trójfazowej. Porównywałem te dwie bo są najpopularniejsze. Niektóre ZE mają bardziej rozbudowane taryfy: tani prąd przez całą niedzielę lub przez cały weekend; czym większe zużycie tym tańszy prąd i inne.

Tutaj jest szczegółowe zestawienie:

http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf

Gdzie jest najtańszy, a gdzie najdroższy prąd w taryfie g11

http://www.republika.pl/jezier/prad/g11.pdf

Gdzie jest najtańszy, a gdzie najdroższy prąd w taryfie nocnej g12

http://www.republika.pl/jezier/prad/g12tani.pdf

O proszę Redakcjo,

Jezier walczący, jak ten dajmy na to ostatni Mohikanin, o prawa do grzania się prądem, odwalił ładny kawał roboty, a szanowna Redakcja milczy.

A mogło by być tak ładnie. Prądy za pomocą Jeziera same się pchają do druku, pozostają Gazy. Oleje tez się pewnie w łatwy i dostępny sposób są w stanie co kwartał ujawniać.

Teraz by brakowało tylko historii chorobowej.

Podobno Murator ma jakąś misję, coś o jakiejś pomocy dla budujących się jednorodzinnie czy jakoś tak mnie się o uchi, a być może też oki obiło.

No i tak mam przechlapane, :lol: co mi tam :lol: , zapytam:

Czy założenie takich notowań w postaci wykersów excellka co kwartał, a w międzyczasie podawania taryf paliw w regionach i rodzajach paliw, to nie byłoby przypadkiem realizowanie MISJI?

PS. A co do drewna to lasy Państwowe też pewnie coś zapodają.