leszko2 21.01.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Widziałem dzis w TVP ,ze pod Łodzią jakieś nadleśnictwo sprzedaje tzw drewno odpadowe na opał do kominka po 10 zl/mp. Były to dość grube gałęzie pocięte. Lesnik tłumaczył, że palą się równie długo jak szczapy z pni a są 10 razy tańsze i nie trzeba rąbać.To chyba najtańszy ( legalny ) opał dostępny na rynku. A swoją drogą to jeszcze za cara większość chłopów miała przywilej zbierania chrustu w lesie. Może by tak przywrócic ten przywilej tyle tego gnije po lasach. Jak ekologia to ekologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.01.2005 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Oj leszko, leszko. Takie ładne imię, a tak niedouczony. Car to te serwituty już zastał i żeby było, że prawo przestrzega to jako prawo raz przez chłopów nabyte je uznał. Dlatego też każdy chłop w tym kraju (gdyż kraj ten jest spuścizną Piastów i Jagiellonów) ma prawo do nieodpłatnego korzystania z chrustu. Należy tylko odróżnić chrust od drewna opałowego no i mieć statut chłopa w tym kraju, najlepiej być ubezpieczonym w KRUS (oczywiście ). Oczywiście . Dlatego każdy leśniczy Lasów Państwowych Miłościwie Nam Panującego Aleksandra może skoczyć każdemu chłopowi lubo babie chłopa zbierających chrust. PS. A z ostatnich uprzejmości przez carów nam czynionych było: pa pierwoje primo) nullia gaza w rurie od gazproma, god tamu nazad, pa wtaroje primo) nullia czernowo załota od jukosa, w etam gadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 24.01.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 TAK! TAK! TAK! Rrrrrrrredakcjo..... prrrrrroszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.01.2005 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Poklikaliśmy sobie Redakcjo trochi w tle i może by tak artykulik. Taki fajowy co to by na nim wykresik był, który mógłby zostać stałym punktem Muratora, takim na 1/4 strony w stopce.Różne kolory dla różnych nośników energii i tak przez lata, a od tego roku np. kwartalnie śledzenie cen nośników energii.Napisane jest:"Prawdziwie wolnym jest ten co ma niskie koszta utrzymania".Ceny wyrwane z kontekstu w danym czasookresie wcale nie obrazują cen nośników energi, a w szczegółności ich trendów. Piękny mógłby być artykuł, ale i niebezpiecznie pogmatwany, jakby tak podać koszta uzbrojenia domku w instalację rozprowadzania energii versus jej koszta przybrane w trendy nośników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 24.01.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Mimo, że ja wyboru już dokonałęm, też z chęcią przeczytałbym taki artykuł!!! Redakcjo...nie śpij Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 24.01.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Kroyena napisała Oj leszko, leszko. Takie ładne imię, a tak niedouczony. Car to te serwituty już zastał i żeby było, że prawo przestrzega to jako prawo raz przez chłopów nabyte je uznał. Wszystko się zgadza dlatego napisałem ,że jeszcze za cara większośc chłopów miała przywilej zbierania chrustu w lesie. Z tego nie wynika ,że przywilej zaczął się za cara ,a jedynie "jeszcze za cara" istniał. Oj kroyena Kroyena taki ładny herb ,a nie rozumie znaczenia prostego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.01.2005 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Rzeczywiście odklikuję publicznie Leszko b. ładne imię ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.01.2005 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 A co mi tam podrażnię Redakcję. Redakcja udaje, że nie widzi bo kroyena to jajo podrzucił. PS1. A co do kosztów to można wziąć kilak stanndardowych projekcików, np D-09 czy jakoś tak, wycenę SeKoCenBudu czy jakos tak, druknąć oficjalnie. PS2. Pewnie Pani R. Naczelna nie bieże pod uwage, ale paru mniej krotochwilnych forumowiczów pewnie pokusiłoby się na wierszówkę Muratora. I powstałaby zapewne nowa jakość, że o dodatkowych postach naklikanych w tysiącach sztuk do autora nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.01.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Patrz Kroyena, poszli dobrym tropem, narobili się, wycenili różne systemy grzewcze, gotowca prawie mają i na upartego mogą brać ceny tylko z jednego rejonu, to i tak dałoby skalę porównawczą kosztów. Ale nie uparcie milczą J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.01.2005 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 A mogłby się otworzyć nowy rynek reklamodawców w Muratorze. Bo może się okazać, że na przeciagu kilku lat przeszłych pozostałe nośniki dziwnie się zbliżają do ogrzewania prądem (patrząc np. przez 25 letni pryzmat - spłat rat hipotecznych) no i całościowego potraktowania inwestycji (oczywiście ). Oczywiście . Nagle mogłoby się zagęścić od wszelkiego rodzaju akumu elektrycznych, ciepłych podłóg na prąd itp... itd... i o to przecież chodzi. PS. To jest Redakcjo droga pewna forma doradztwa, którą należy traktować jako tzw. dodatek "szkodliwy" za przebywanie kroyeny na Forrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.01.2005 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 No dobra może być numer specjalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 06.02.2005 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Hmmm.. czy STOEN warszawski nie mógłby gminy Tarczyn adoptować , przynajmniej jeśli chodzi o cenę kilowata, bo abonament to akurat mają bandycki... Kurcze, przysiągłbym, że odpisywałem na post Jeziera o cenach energii, które złożył do kupy w pdf-a, a teraz tego postu nie widzę... Czary siakieś czy cuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 07.02.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Generalnie jestem za, aby np.raz na kwartał pojawiła się lista z cenaminosników, tylko nie pomylcie z tą listą Pana W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.02.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Whisper był taki mój post, ale skasowałem go w związku z wczorajszo- wieczornymi problemami na forum.No nic założyłem nowy wątek ale niemrawy jest to wkleję go tutaj: Porównałem taryfy Zakładów Energetycznych w całej Polsce. Skupiłem się na taryfach mieszkalnych g11 i g12 oraz instalacji trójfazowej. Porównywałem te dwie bo są najpopularniejsze. Niektóre ZE mają bardziej rozbudowane taryfy: tani prąd przez całą niedzielę lub przez cały weekend; czym większe zużycie tym tańszy prąd i inne.Tutaj jest szczegółowe zestawienie:http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf Gdzie jest najtańszy, a gdzie najdroższy prąd w taryfie g11http://www.republika.pl/jezier/prad/g11.pdf Gdzie jest najtańszy, a gdzie najdroższy prąd w taryfie nocnej g12http://www.republika.pl/jezier/prad/g12tani.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.02.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Jezier Dobre, dobre .. a nie masz tego w czymś innym, bo nie mam czynnego akrobaty, a temat jak najbardziej interesujący. Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.02.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Dlaczego do cholerki Warszawa - teren ma większe ceny niż warszawski Stoen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.02.2005 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Maliuszku to akurat proste bo teren ma zawsze inny wspólczynnik wykorzystania miedzi na kWh. Inny znaczy większy (oczywiście ). Oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.02.2005 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 O proszę Redakcjo, Jezier walczący, jak ten dajmy na to ostatni Mohikanin, o prawa do grzania się prądem, odwalił ładny kawał roboty, a szanowna Redakcja milczy. A mogło by być tak ładnie. Prądy za pomocą Jeziera same się pchają do druku, pozostają Gazy. Oleje tez się pewnie w łatwy i dostępny sposób są w stanie co kwartał ujawniać. Teraz by brakowało tylko historii chorobowej. Podobno Murator ma jakąś misję, coś o jakiejś pomocy dla budujących się jednorodzinnie czy jakoś tak mnie się o uchi, a być może też oki obiło. No i tak mam przechlapane, co mi tam , zapytam: Czy założenie takich notowań w postaci wykersów excellka co kwartał, a w międzyczasie podawania taryf paliw w regionach i rodzajach paliw, to nie byłoby przypadkiem realizowanie MISJI? PS. A co do drewna to lasy Państwowe też pewnie coś zapodają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.02.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 ..ale żeby to wydrukować to musieliby zrezygnować np. z reklamy misiów polarnych J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.02.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Jezier Dobre, dobre .. a nie masz tego w czymś innym, bo nie mam czynnego akrobaty, a temat jak najbardziej interesujący. Pozdro J Mam w formacie xls http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts