karolinawarzycha 26.04.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Jestem na etapie wyboru pieca kondensacyjnego gazowego dla budowanego domu jednorodzinnego. W przyszłości (2-3 lata) chcę zainstalować instalację solarną do podgrzewania wody. Dopiero zapoznaję się z tematem i mam 3 pytania: 1. Czy już teraz powinnam wybierać zasobnik cwu biwalentny z 2 wężownicami?2. Co robi się z 2-gą nieobsługiwaną przez solary wężownicą? Zatyka po prostu?3. Zapotrzebowanie na ciepłą wodę szacuję na max. 200L (4 osoby w rodzinie), ale popularni producenci Viessmann, Vaillant, Junkres oferują samodzielne zasobniki od 300 l do 500l. Z czego wynikają takie duże pojemności? Pytam w kontekście tego, że ww. producenci mają również w ofercie piece 1-funkcyjne ze zintegrowanym zbiornikiem cwu do kolektorów słonecznych, gdzie te pojemności są już mniejsze np. Viessmann 242-F -> 160l, Junkres ZBS 14/210 -> 210l. Czemu samodzilene zasobniki pod solary zaczynają się od 300l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 27.04.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 mając gaz kolektory bezsensu jak już coś to fotowoltanika w zbiorniku gwint 2'' na grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 30.04.2020 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 mając gaz kolektory bezsensu jak już coś to fotowoltanika w zbiorniku gwint 2'' na grzałkę Ma to sens. Ale czy w każdym zasobniku c.w.u. da się zamontować grzałkę do zintegrowania z fotowoltaiką? Przejrzałam zasobniki c.w.u od Viessmana, Vaillant, Junkresa/Bosha, Buderusa i są jakieś pojedyncze modele ze zintegrowaną grzałką, ale... Pojemność zasobnika w litrach jest za duża dla mnie, bo są to zasobniki od 300 l w górę. Ja liczę max 200L na 4 osobową rodzinę. Poradzisz mi, których producentów zasobniki na c.w.u. przejrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 30.04.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 galmet, weber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 galmet, weber Planuję zakup webera 300l 2W górną wężownica będę zrzucał ewentualną nadwyżkę w kaloryfery w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts