odaro 26.04.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Musiałem ułożyć pętle z kabla ziemnego tak jak widać na zdjęciu. Dokładnie to 2 dwóch kabli jeden 5x2,5mm i 3x1,5mm Każdy ma zrobione 3 pętle po okręgu ok. 50-60cm Czy takie ułożenie kabli może działać jak cewka i powodować przegrzewanie się kabli. Obciążenie kabli będzie niewielkie i raczej krótkotrwałe. Na 5x2,5mm będzie 3 obwody z oświetleniem na ogrodzie. Kable ułożyłem w pętli ponieważ chciałem miejsce uszkodzenia kabli wysunąć poza obrys kostki brukowej. Kable zostały uszkodzone przez koparkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.04.2020 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Nic Ci się nie będzie grzało. Zostaw, zakop, zapamiętaj gdzie są jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.04.2020 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Nic Ci się nie będzie grzało. Zostaw, zakop, zapamiętaj gdzie są jakby co. Nie zapominając o tym, by końce kabli dobrze zabezpieczyć przed wilgocią. No i jakim cudem kable maja się grzać, gdy przez nie nie płynie prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.04.2020 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Nie zapominając o tym, by końce kabli dobrze zabezpieczyć przed wilgocią. No i jakim cudem kable maja się grzać, gdy przez nie nie płynie prąd? Prąd nie płynie ale będzie płynął bo jeden koniec każdego kabla jest poprowadzony do docelowego miejsca. Miałem możliwość wycofać uszkodzone kable to je cofnąłem tak żeby nie leżały pod kostką brukową a potem znowu poprowadziłem do miejsca docelowego także końce kabla są na powierzchni a nie zakopane pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts