Notatka 27.04.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Drodzy, proszę poradźcie co robić, bo z nerwów chyba sobie włosy z głowy powyrywam.Zakupiliśmy mieszkanie od dewelopera i przystąpiliśmy do wykańczania. Na podłogę trafiła deska warstwowa - zakupiona wraz z montażem w salonie podłóg. Deska była klejona w styczniu, w marcu zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu. Wydawało mi się, że kilka tygodni wystarczy na wywietrzenie, nie wyczuwam już żadnego zapachu kleju.Jednak miernik powietrza pokazuje jakieś kosmiczne wartości, np. HCHO=1,7 mg/m3, TVOC=8,5 mg/m3. Kiedy okna są otwarte poziomy spadają, ale po zamknięciu w krótkim czasie znów dramat. Nie jesteśmy w stanie funkcjonować całą dobę przy otwartych oknach. Oczyszczacz powietrza (Sharp) nie redukuje tych poziomów wcale. Czytam i czytam, że takie uwalnianie to kwestia lat.Wydawało mi się, że deska warstwowa jest zdrowszym wyborem niż panele. Jak bardzo się pomyliłam!Mamy dwójkę malutkich dzieci. Bardzo boję się o ich zdrowie. Gotowa jestem wszystko zrywać, żeby tylko było bezpiecznie.Znalazłam informację, że dopuszczalna emisja formaldehydu z materiałów budowlanych to 0,05 mg/m3. I co teraz - wysyłać deskę do laboratorium? Widzę, że Instytut Technologii Drewna przeprowadza badania emisji.Czy macie podobne doświadczenia? Czy po prostu nikt tego nie sprawdza? Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Notatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Notatka 27.04.2020 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Biorę pod uwagę, że miernik nie działa poprawnie. Formaldehyd przy takich stężeniach powinien być wyczuwalny, a tu zapachu brak. W tym tygodniu będę sprawdzała innym. Bardzo chcę za kilka dni napisać tu, że to pomyłka i wina sprzętu. Z drugiej strony w poprzednim mieszkaniu pomiary mieściły się w normie. O ironio, wydawało mi się, że im szybciej się wyniesiemy tym zdrowiej dla nas, ponieważ w tamtym klepka była klejona na subit. Chociaż miała z 60 lat, dawało się wyczuć jego zapach, kiedy zbliżyło się nos do szpary między klepkami. A tu chyba wpadliśmy z deszczu pod rynnę. Oczyszczacz to dokladnie Sharp KC-A50EUW, który niby ma filtr węglowy, ale producent nic nie wspomina o filtrowaniu LZO. Prawdopodobnie wymienię filtr na nowy, może spróbuję z innym oczyszczaczem, który jest dedykowany do usuwania LZO. A może to jednak miernik - bubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Brak innych wpisów sugeruje że reszta użytkowników tej deski już nie żyje. No przykre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.04.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Chociaż miała z 60 lat, dawało się wyczuć jego zapach, kiedy zbliżyło się nos do szpary między klepkami. zamiast z nowym miernikiem sugeruje kontakt z dobrym specjalistą ........medycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Ludziom odp...la od siedzenia w domu. Dzień 20 , problem numer 64 - zaczynamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oktawian_P 07.01.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Biorę pod uwagę, że miernik nie działa poprawnie. Formaldehyd przy takich stężeniach powinien być wyczuwalny, a tu zapachu brak. W tym tygodniu będę sprawdzała innym. Bardzo chcę za kilka dni napisać tu, że to pomyłka i wina sprzętu. Z drugiej strony w poprzednim mieszkaniu pomiary mieściły się w normie. O ironio, wydawało mi się, że im szybciej się wyniesiemy tym zdrowiej dla nas, ponieważ w tamtym klepka była klejona na subit. Chociaż miała z 60 lat, dawało się wyczuć jego zapach, kiedy zbliżyło się nos do szpary między klepkami. A tu chyba wpadliśmy z deszczu pod rynnę. Oczyszczacz to dokladnie Sharp KC-A50EUW, który niby ma filtr węglowy, ale producent nic nie wspomina o filtrowaniu LZO. Prawdopodobnie wymienię filtr na nowy, może spróbuję z innym oczyszczaczem, który jest dedykowany do usuwania LZO. A może to jednak miernik - bubel. Węgiel aktyw z założenia jest używany do redukcji LZO. Nic innego on nie robi. Formaldehyd jest związkiem organicznym czyli jest LZO, ale nie łapie sie na węglu aktywnym bo ma zbyt niską (-19) temperature wrzenia, więc nie ma mocy ani mozliwości złapać go na węglu aktywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 07.01.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Formaldehyd wydzielający się z materiałów budowlanych , to poważny problem . W naszym kraju lekceważony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukilak 13.03.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Witam. Mam podobny problem z drażniącym zapachem z nowych desek warstwowych. Może ktoś coś doradzi jak zniwelować problem bez usuwania deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 13.03.2023 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Zapachu brak ? Jak coś będzie wiadomo to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts