zrób to sam 27.04.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Witajcie. Nigdzie nie znalazłem tematu jak wklejacie panele szklane, chętnie posłucham porad kto to już robił. Przede mną mój pierwszy panel, niestety ne jest wielkością idealny, bo to panel z drugiej ręki. Na necie znalazłem tylko jakiś filmik że można to przyklejać na klej mamut. Ponieważ mój panel będzie pod prysznicem, zależy mi na szczelności i połączeniu go z kaflami, Planuję tak: Przykleić panel na środku w poziomie i na górze w pionie. Czyli przy samych deskach. Wtedy po bokach wyjdzie mi szpara po 4 cm i od dołu pasek 20 cm. kafle mam 30x60. Na początku chciałem zrobić w jednej płaszczyźnie szkło i te paski 4cm, ale szyba ma 4mm a kafle 9mm, to nawet gdybym kafle też wkleił na mamuta, to różnica jest zbyt duża, więc wolę żeby szyba była stabilnie do regipsa przyklejona, i kafle planuję wkleić na normalnym kleju, i wysunąć jakby na szybę, aby nachodziły na nią ok 5mm dzięki czemu łatwiej później będzie uzyskać szczelność silikonem między kafelką i szkłem. czy dobrze myślę, czy są jakieś inne sugestie lub pomysły jak to można zrobić? Czy lepiej wklejać kafle do ranta szyby, może też na mamuta, a wtedy uskok będzie jedynie 5mm a nie 1 cm, ale może połączenie szyby z kafelką będzie trudne do uzyskania w szczelności, a to przecież prysznic? I tak całkiem przy okazji, do długiej łazienki z elementami drewna, takie białe kafle 30x60 układacie na cegiełkę czy jedna pod drugą? Jak ładniej i jak łatwiej układać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 01.05.2020 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 prawie 190 podglądów, a 0 odpowiedzi... Mam rozumieć, że nikt tego nie robił, i wszyscy czytający chcieliby wiedzieć jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 02.05.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Wklej pod ten panel regips 6mm wielkości panela lub nawet po pół cm mniejszy od panela .Zaciągnij wszystko konkretnie hydroizolacją .Uzyskasz miejsce na płytki tak aby były zlicowane równo z panelem .Wklej ten panel a brzegi panela przed przyklejeniem płytek obleć dookoła silikonem .Po to te 0,5cm luzu aby wlazło jak najwięcej sylikonu ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 02.05.2020 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 dziękuję za radę, choć za późno. Wczoraj już wszystko zostało zmontowane. dostałem od znajomego szklarza tafle 3mm szkła, nakleiłem szkło, później panel, na boki wyciął mi paski ciemnego lustra, wkleiłem tak samo z podkładem szkła. Przystawiłem kafelkę, okazało się, że mimo 2x warstwy kleju, panel nie odstaje od ściany na tyle, żeby normalnie wkleić kafelkę... wkleiłem te dwie na dole na mamuta i mam nadzieję że będzie trzymał jak mamut teraz chciałem całość normalnie zafugować fugą cementową, ale sugerujesz silikon... trochę ciasno żeby tam powciskać slikon, fuga w koło panelu 3mm. Jakieś wskazówki? To co na zdjęciach, to moje pierwsze położone kafelki, więc i fuga będzie pierwsza kolor fugi w załączniku. jak to wszystko połączyć? okropne to dodawanie zdjęć na forum.... macie jakiś szybszy sposób? Czy portal ne może sam konwertować/pomniejszać zdjęć do wymaganej wielkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 02.05.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Panel ma sporą powierzchnię i będzie pracował , 3mm wystarczy aby wcisnąć sylikon wokół panelu i w kantach .Dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts