całeskarpety 27.04.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, jestem nowy na forum i chciałbym poprosić o poradę dotyczącą wytrzymałości profili stalowych. Chciałem wykonać wolnostojący wyciąg do domowej siłowni z profili stalowych zamkniętych. Wyciąg miałby podstawę, co do której nie mam jakiś pytań, i część "nośną". Chodzi mi o to, że zazwyczaj liczenie strzałki ugięcia odnosi się do belki zamocowanej poziomo - tutaj to profil 50x50x3. Ja chciałbym się dowiedzieć, czy w moim pomyśle profile ustawione pionowo (40x40x3 mm, dł. 2000 mm) nie będą się za bardzo wyginały, czy będą wystarczająco sztywne, jeśli standardowo będę korzystał z obciążenia np. 50 kg, maksymalnie 70 kg? Dawno nie korzystałem z takiego wyciągu, więc raczej będzie to masa bliższa 50 kg. Te profile 40x40x3 mm wsadzone byłyby w profile 50x50x4 dł 250 mm, które byłyby przyspawane do profili poziomych (50x50x3): dolnego i górnego. Wiem, że są różne wzory, tabelki, ale jak je przeglądałem, to wszyscy liczą strzałkę ugięcia pionowo w dół, a nie w bok. Czy ktoś może podpowiedzieć, czy taka konstrukcja nie będzie za mało sztywna? Czy te profili nie będą za bardzo poruszały się zgodnie z tymi zagiętymi, zielonymi strzałkami? Wiem, że istotna jest jeszcze podstawa, nóżki stabilizujące (u mnie byłyby to profile 80x40 mm, dł 1000 mm) przylegające do podłoża. Inna opcja, nad którą się zastanawiam, to zastąpienie profili 40x40x3 (różowe) poprzez profile 50x50x3, a profile, w których by się osadzało sztangę 2 m, miałby wymiary 60x60x4 dł 25 cm każdy. Przy czym to oznaczałby więcej stali w domu. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts