Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspektor inwestycyjny a płyta fundamentowa

Anka1979

Recommended Posts

Witam, nie znalazłam na forum podobnego postu, stąd moje pytanie do wszystkich budujących na płycie fundamentowej. Czy urząd miasta nakazał Wam w pozwoleniu na budowę zatrudnić inspektora inwestycyjnego ? Podobno przepisy budowlane narzucają taki obowiązek na każdego inwestora stawiającego dom na płycie fundamentowej. Jeśli tak, proszę o krótki opis jak w rzeczywistości ten nadzór inspektora wyglądał i ile zapłaciliście za tą usługę? Z góry dziękuję za informację!

Apacer, to czytałam. Natomiast ten wpis w wikipedii nie odpowiada na moje pytanie. Czy każda płyta fundamentowa jest defaultowo podciągania pod "szczególnie skomplikowane roboty" przez urząd wydający pozwolenie na budowę? Warunki gruntowe mam dobre i to nie może być powodem dlaczego urząd nałożył obowiązek zatrudnienia takiego inspektora. Jak Wasze doświadczenia, czy też mieliście taki nakaz w pozwoleniu na budowę czy nie?

Witam, nie znalazłam na forum podobnego postu, stąd moje pytanie do wszystkich budujących na płycie fundamentowej. Czy urząd miasta nakazał Wam w pozwoleniu na budowę zatrudnić inspektora inwestycyjnego ? Podobno przepisy budowlane narzucają taki obowiązek na każdego inwestora stawiającego dom na płycie fundamentowej. Jeśli tak, proszę o krótki opis jak w rzeczywistości ten nadzór inspektora wyglądał i ile zapłaciliście za tą usługę? Z góry dziękuję za informację!

Pierwsze słyszę a stawiam na płycie.

• 4 years później...

Np. UM Sosnowiec. Właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę domu na płycie. Narzucają obowiązek zatrudnienia inspektora nadzoru obligatoryjnie przy budowie domu na płycie. Ze względu na:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie rodzajów obiektów budowlanych, przy których realizacji jest wymagane ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego Dz.U.2001.138.1554 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 19 listopada 2001 r. w sprawie rodzajów obiektów budowlanych, przy których realizacji jest wymagane ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego:

[...] § 3. Wymóg ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego 

Ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego jest wymagane również przy realizacji obiektów budowlanych lub ich części, które zawierają:

1) ustroje konstrukcyjne, takie jak powłoki, łupiny, tarcze, łuki i kopuły oraz linowe wiszące bez względu na ich rozpiętość, a także fundamenty inne niż proste ławy i stopy fundamentowe posadowione bezpośrednio na stabilnym gruncie nośnym,

[...]

Nie mam się co odwoływać raczej....

Nie mam szkód górniczych. Teren poza obszarem oddziaływania (potwierdzenie w WZ). Nie było tam chyba nawet żadnej eksploatacji od 100 lat. Dla mnie łatwiejsze i bezpieczniejsze dla budowli jest wykonanie płyty zamiast ław i murów fundamentowych, szczególnie, że u mnie ok. 1.2 m p.p.t. występuje podłoże gliniaste co utrudnia (w porach mokrych) przesiąkanie wód opadowych. 

Odwołam się ale raczej nie wróżę sukcesu. Płyta fundamentowa to nie ława, szczególnie dla urzędnika który stosuje przepisy wprost i dosłownie bez analizy technicznej. Nie znaczy, że inny urzędnik zinterpretuje przepis inaczej.

Nie mam PNB w ręce wiec nie wiem co dokładnie napisano. PNB ma projektantka w której zakresie było wykonanie projektu i uzyskanie pozwolenia. Jak tylko uda jej się przesłać, to sprawdzę dokładnie co napisano. Twierdzi, że z powodu płyty fundamentowej.

Edytowane przez yooshky

Mam decyzję PNB a w niej w uzasadnieniu: 

Obowiązek ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego został nałożony zgodnie z § 3 pkt 1
Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 19 listopada 2001r. (Dz. U. Nr 138, poz. 1554) ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego jest wymagane przy realizacji obiektów budowlanych, które zawierają fundamenty inne niż proste ławy i stopy fundamentowe posadowione bezpośrednio na stabilnym gruncie nośnym. Z uwagi na projektowany rodzaj fundamentu – płytę fundamentową, należało nałożyć obowiązek ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego na podstawie § 3 pkt 1 ww. Rozporządzenia.

Edytowane przez yooshky

Urzędnik dba o wykonanie Twojej płyty:) Szkoda, że za Twoje pieniądze.

Możesz się odwołać, potem nawet do sądu, przez instancje przejść, albo zatrudnić inspektora nadzoru i zbudować dom.

Pewnie masz racje i płyta nie stanowi podstawy do objęcia nadzorem inwestorskim. Na budowie są dużo bardziej skomplikowane elementy do wykonania niż płyta fundamentowa (zresztą praktycznie, tak jak ktoś wyżej napisał, to taka ława czy stopa tylko szersza).

"Nie było tam chyba nawet żadnej eksploatacji od 100 lat." To jednak mało przekonujące. Historia wydobycia węgla może być tak starsza.

Edytowane przez mikolajru

Zastanowię się jeszcze z tym odwołaniem bo uważam, że nie mam żadnych podstaw ani punktów zaczepienia. Urzędnik, bez względu na wszystko, jest "w prawie". Nie mogę w odwołaniu napisać i udowadniać, że "prawo jest głupie". Dura lex, sed lex...

Wpływy eksploatacji znacznie się zmniejszają po kilkunastu latach od zaprzestania wydobycia a po kilkudziesięciu przestają mieć znaczenie. Z resztą w mojej lokalizacji wg opinii górniczej i uzgodnień zawartych w warunkach zabudowy widnieje "brak wpływu eksploatacji górniczej". Uzasadnienie w PNB (jw.) też jest wyraźne.

Edytowane przez yooshky

• 1 month później...

Nasz dom stoi na zboczu i został zbudowany przez poprzedniego właściciela… myślę, że koszt skrócił się z 600 do 1 tys. dolarów, aby inżynier przyjechał i zrobił swoją część rzeczy… moim zdaniem było warto, choćby dla spokoju ducha. (Również kilka murów oporowych na posesji, których wymianę zalecili nam inni)