Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? na drewno...i rozczarowanie.

Bio

Recommended Posts

... myślę że cenne byłoby tutaj jeszcze raz powtórzenie łopatologicznie po czym poznać piec ze spalaniem dolnym. Tzn zwrócenie uwagi na te szczegóły konstrukcyjne które o tym świadczą. Jak sami możemy poznać patrząc na piec jakie ma spalanie.

Może jakiś szkic by pomógł objaśnić tę kwestię dla laików jak ja zgodnie z zasadą że jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów ...

mysle, ze masz racje KaiM

http://www.jaspi.pl/images/CADtriplex2.jpg - spalanie dolne - kocioł jaspi

http://www.seko.pl/images/seko_schemat1.gif - spalanie górne - kocioł seko

a tu mozna zobaczyc animacje z procesu spalania zarówno w kotle o spalaniu górnym jak i spalaniu dolnym

http://www.luskar.com.pl/kotly/kotly.htm

pzdr

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wspaniale Brzoza :)

Dodam i ja kilka linków.

Spalanie górne.

http://www.sadco.one.pl/produkty.php?page=schemat

http://kamilena1.webpark.pl/kruk.html

http://kamilena1.webpark.pl/kxt.html?

http://www.moderator.com.pl

Spalanie dolne.

http://www.eko-vimar.com.pl

http://www.republika.pl/krzaczek/konstrukcja.html

http://kamilena1.webpark.pl/stk.html?

http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4

Proszę zwrócić uwagę jaka jest różnorodność konstrukcji.

Jednak wszędzie spaliny w spalaniu górnym uchodzą górą, w dolnym dołem.

Chyba tym razem już nie ma najmniejszych wątpliwości co jest co.

I jeszcze jedno. Niektórzy piszą, że kotły ze spalaniem dolnym są przystosowane do spalania paliw długopłomiennych. Praktycznie poza koksem, który jest węglem odgazowanym pozostałe paliwa są długopłomienne. Nie znaczy to, że w kotłach ze spalaniem dolnym nie można spalać koksu.

:wink:

Bio mam pytanie

w kotle ferrum dostarczane jest powietrze wtórne

http://www.ekokotly.com.pl/img/przek.jpg

jakie to ma znaczenie dla pracy kotła ?

i na jakiej zasadzie to polega? podciśnienia czy wymuszone jest to mechanicznie ?

bede wdzięczny za poszerzona odpowiedź

pzdr

Brzoza wiem, że pytanie nie do mnie ale napisze Ci jak to jest w kotłach energetycznych. W kotłach rusztowych współczynnik nadmiaru powietrza lambda powinien wynosić 1.3-1.4 (dla spalania wegla), na całkowitą ilość powietrza słada sie najczęściej powietrze pierwotne podawane pod ruszt oraz powietrze wtórne podawane do komory paleniskowej. Sprawność kotła mozna określić metoda pośrednią jako energia biochemiczna zawarta w paliwie minus straty. Podstawowe straty to strata niecałkowitego spalnia (części palne w żużlu) oraz strata niezupełnego spalnia (zwiąki palne w gazach wylotowych) jest jeszcze strata tzw. kominowa i inne. Powietrze wtórne pozwala na zminimalizowanie straty niezupełnego spalnia i dopalenie głównie CO, a więc podwyższenie sprawności kotła.

Zapotrzebowanie ciepła budynku określa się w przedziale godzinowym. Tzn. ile kilowatów energii zużyje nasz budynek w godzinę. Tak samo moc kotła. Ile wyprodukuje energii w ciągu godziny. Potrzebując np. 10kWh musimy w ciągo godziny spalić około 3 kg drewna. To jest już wartość po odjęciu strat. 1kg drewna=3,5kW w przybliżeniu. Do kotła ładujemy np. 30kg drewna, to z mocą 10kW powinien nam pracować 10 godzin. Chcąc utrzymać tę stałą moc musimy dostarczyć odpowiednią ilość powietrza. Damy za mało, to moc spadnie poniżej tych 10kW, za dużo to wzrośnie nam moc. Dostarczając odpowiednią dawkę paliwa potrzebną do spalenia 3kg drewna zaczyna nam się niestety palić jego więcej niż byśmy chcieli. Ale my dajemy tego powietrza tylko taką a nie większą ilość. Następuje więc spalanie z niedoborem powietrza. Pali się naraz nie 3 kg. ale np.6kg. W gazach spalinowych z tego drewna jest cała masa niespalonych ale palnych) związków chemicznych. Kieruje sie to wszystko do dyszy (palnika) i tam gazy te otrzymują dodatkową dawkę powietrza. Tylko te gazy, bo całość gazów idzie w kierunku komina. To dodatkowe powietrze nazywa się wtórnym. Nie uczestniczy w pierwszym etapie spalania. Wtłaczane jest do palnika za pomocą wentylatora, lub w przypadku jego awarii jest podsysane przez ciąg kominowy.

Dla pracy kotła ma to takie znaczenie, że sprawność spalania niesamowicie wzrasta, a więc i sprawność kotła wzrasta. Przy dobrze wyregulowanym stosunku powietrza pierwotnego do wtórnego możemy takim kotłem regulować temperaturę jak w kotle gazowym czy olejowym, pod warunkiem, że w komorze zasypowej jest opał.

PS. Proszę sie nie sugerować przykładami(linkami) które podałem. Chociaż jedno rozwiązanie przemyciłem celowo :)

Kocioł z dolnym spalaniem - pali się tylko dolna warstwa drewna. Spalając się opada powoli w dół. Chcąc ograniczyć moc kotła (np. chcemy tylko utrzymywać osiągniętą w domu temperaturę) ograniczamy ilość powietrza pierwotnego. Moc powinna zmaleć, proces spalania powinien zostać spowolniony. Co w takim wypadku zrobić z powietrzem wtórnym? Czy też trzeba je ograniczyć?

Kocioł ze spalaniem górnym. Po rozpalenu przy suchym drewnie szybko osiągamy stan gdzie drewno pali się całą objętością. Dużo niespalonych elementów ucieka w komin (strata). Chcąc ograniczyć moc (jak powyżej) zmniejszamy ilość powietrza, ale przecież drewno pali się już w całej objętości.

Czy w przypadku pieca z górnym spalaniem w opisanej sytuacji i tak nastąpi spalenie większej ilości drewna niż w przypadku pieca z dolnym spalaniem? Czy przy tym "zaoszczędzimy" drewna i przy tej samej ilości załądowanej osiągniemy dłuższą stałopalność?

Z chwilą zmniejszenia ilości powietrza pierwotnego zmniejsza się automatycznie ilość powietrza wtórnego.

W spalaniu górnym pali sie drewno całą objętością. Dlatego tak trudno opanować tam proces spalania. Zmniejszamy ilość powietrza, pali się nadal z niedoborem tlenu. Niepełne spalanie. Nie ma praktycznie gdzie wstrzyknąć tego powietrza wtórnego. Pali się nierówno, a więc temperatura grzejników skacze. Raz za gorąco, raz za zimno. Niektórzy usiłuja dodać te powietrze wtórne, ale efektów zero.

Ze wzgledu na to, ze mała jest sprawność kotłów z górnym spalaniem, to ażeby osiągnąć te same efekty co w kotle ze spalaniem dolnym musimy spalić go więcej. Dużo więcej. Jesteśmy ograniczenie do spalania w górniakach raczej grubszego opału. Trocin np. nie spalimy, bo zasypiemy(zadusimy) ogień.

Jedyny rozsądny opał dla górniaków, to koks.

Z chwilą zmniejznia ilości powietrza pierwotnego zmniejsza się automatycznie ilość powietrza pierwotnego.

nie chodziło Ci w drugiej części o WTÓRNE przypadkiem?

i dzięki za klarowne wyjaśnienie co to jest powietrze wtórne. Wynika z tego że lepiej żeby kocioł je miał.

Czy linki jakie podałeś to nie są przypadkiem modele jakie z czystym sumieniem polecasz?

Masz rację KaiM. Już poprawiłem. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Kotły które przedstawiłem wyłowiłem przypadkowo. Słowo.

Tylko w jednym trochę maczałem swoje pazury przy konstrukcji. Ale nie powiem w którym :) Nie znaczy to, że którykolwiek polecam.

dzieki jerzyk i Bio za wyjasnienie - co do wtórnego powietrza

i kolejne pytanie

czy dopływ wtórnego powietrza ustawia sie "recznie" i i jest to wartosc w miare stała

czy reguluje tym mikroprocesor i sa to warunki tak zmienne, ze wymagaja ciagłych przestawień zarówno pierwotnego jak i wtórnego powietrza?

i kolejne pytanie

...Uwaga! Kocioł ze spalaniem górnym źle eksploatowany sprawia wiele problemów łącznie z niebezpieczeństwem wybuchu. ??? W każdym kotle źle eksploatowanym, może nastąpić wybuch gazów spalinowych. Większe niebezpieczeństwo "fuknięcia" jest w kotle ze spalaniem dolnym, a nie górnym Panie Ekspercie> Dlatego normy unijne wprowadziły obowiązek stosowania rozwiązań zapobiegających temu zjawisku w kotłach ze spalaniem dolnym. W górnym nie, bo jest to mało prawdopodobne.

...

na czym polega zabezpieczenie producenta kotłów przed wybuchem gazów w kotłach ze spalaniem dolnym ?

a na czym polega dobra eksplatacja uzytkownika aby do wybuchu nie dopuścic ?

W kotle którego przekrój przedstawiłeś powietrze wtórne można "dostroić". Jednak czasami ilość jego jest zestrojona z powietrzem pierwotnym.

Jeżeli jest możliwość dostrojenia, to robimy to tylko dla określonego opału. Palimy węglem, to nastawy mogą być inne niż dla drewna. DTRki podają jak to się robi i jaka jest możliwość ( czy w ogóle jest) regulacji. Dobrze jak jest mozliwość regulacji, gdyż może dojść do tego, że powietrze wtórne tak rozcieńczy spaliny, że przestana być palne albo zacznie nam wychładzać kocioł (to powietrze wtórne) i wtedy jest więcej strat niż pożytku. Robimy to zazwyczaj raz dla określonego opału.

Na rysunku pod poz.19 masz wentyl odgazowujący. Po otworzeniu komora zasypowa jest połączona bezpośrednio z wylotem do komina. W kotle ze spalaniem dolnym część gazów zbiera się powyżej strefy spalania. Są tak zagęszczone, że niepalne. Po otwarciu drzwiczek zasypowych dostają dodatkowe powietrze i wtedy są palne. Może fuknąć i opalić włosy. Nie jest to zbyt niebezpieczne, bo trwa ułamek sekundy, ale fryzurę może zniszczyć :) Chociaż jak ktoś ma polakierowane włosy to może jednak dojść do oparzenia :(

Dlatego zaleca się obsługiwać kocioł w berecie na głowie. Każdy kocioł.

Mając ten wentyl, otwieramy go przed otwarciem drzwiczek zasypowych i niespalone gazy uchodzą do atmosfery. Otwarcie tego wentyla polepsza warunki przy rozpalaniu.

• 8 months później...

Do Bio i nie tylko.

Wydrukowałam sobie trzy podstawowe rady Bio jaki to piec na paliwo stałe powinien być. Pierwsza zasada, którą sobie wbiłam do głowy, to że musi być ze spalaniem dolnym. Chodzimy więc z mężem i upieramy się przy tym dolnym. Aż tu nam pan od Zębca 'zabił ćwieka'. Owszem zgodził się że spalaniem dolnym jest lepszy, bo bardziej ekonomiczny niż piec ze spalaniem górnym. Ale powiedział,że w przypadku tych dolnym nie ma żadnej automatyki, nie ma nawet nadmuchu wentylacyjnego, zupełnie nic, zostaje tylko 'ręczna' obsługa! :(

Dla mnie to jest cios, bo kupując piec nie zamierzam pół dnia siedzieć w kotłowni i go ustawiać zależnie od warunków.

Czy faktycznie żaden piec z dolnym spalaniem nie ma automatyki?

Czy faktycznie żaden piec z dolnym spalaniem nie ma automatyki?

Jeśli one nie mają to co mają te z górnym gdzie nie ma żadnego wpływu na spalanie (jak się zapali wszystko to wszystko...)

Wiadomo, że nie będzie tak jak w gazóce czy olejowym, ale jest...

Nie ma nadmuchu? A FEX ma, i VIGAS ma i ATMOS ma...

W FEXie możesz sterować podawaniem powietrza (miejscem - służą do tego te magiczne 3 pokrętła z gałkami na górze). Możesz dzięki niemu rozdzielać powietrze między podawanym z góry, z dołu i starować ilością powietrza do dopalania na palniku.

A jakby się dobrze pobawić (trzeba by niestety mieć troszkę kasy) to można zrobić całkiem niezłą kotłownię - poczytaj wątek "Chętnie pomogę" czy jakoś podobnie. Tylko te ceny... no i kotłownia też większa :wink:

Bio. Bardzo zaintrygowałeś mnie tym przekrojem komina. Czy więc to jest tak, że jeżeli wybuduję komin odpowiednio "wielki" (no właśnie -to wtedy jaki? - w projekcie mam fi20) to mogę potem jeszcze zmienić decyzję i zamiast gazu płynnego postawić kocioł na opał? Ale czy ten większy komin nadawałby się jednak do pieca gazowego, czy to jest jakiś problem? :o

Kazałam sobie zaprojektować opcję ogrzewania na gaz, ale wciąż się denerwuję czy jednak nie należało po prostu na opał jak inni mądrzy. A projekt już czeka na pozwolenie, a ja zaczynam organizować sobie budowę.

A w ogóle czym różni się grzanie takim piecem na drewno od kominka z rozprowadzeniem ciepłego powietrza albo płaszczem? Częstotliwością "podrzucania" tylko? :o