MarzannaPG 10.08.2005 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Czytałam wątek o Buderusach. Jak zwykle jedni go ganią drudzy sobie chwalą, tych pierwszych jest chyba więcej, ale generalnie rozmawiają o kotłach na gaz natomiast kotły na paliwo stałe chyba aż tak bardzo nie są skomplikowane i nie różnią się specjalnie budową, prędzej ceną. Jaka automatyka dowiem się dokładnie jak dostanę kosztorys kotłowni, pamiętam, że ma być centralka w salonie do sterowania (kominek z płaszczem Makrotermu też ją ma, więc to żaden 'bajer') Czy cwu bezproblemowo zastąpi bufor - nie wiem, ale dwóch niezależnych instalatorów twierdzi, że tak. Racja zapomniałam, że na holtzgaz to spalanie dolne, zatem już nie wiem skąd ta automatyka, a na dodatek gościu coś mówił o wentylatorze! Tu przyznam się, że teraz zgłupiałam. Moc kotła 'wyliczyli' na podstawie wielkości domu. Ale dokładniej zrobią ta na podstawie projektu, szykując kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.08.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Wentylator - pewnie od nadmuchu (to to co jest zamontowane np na kotle z góry lub na rzwiczkach lub schowane w obudowie. Zamiast nadmuchu może być wyciąg np w Atmosie jak już ktoś ładnie zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.08.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 witam a co sadzicie o piecach na eko groszek, czy tym podobnych wynalazkach? mnei sie wydaje ze to szajs, ale znajomek kupil i chwali sobie tylko prawdziwego sezonu to on jeszcze nie przezyl, a dom jego to praktycznie same mostki termiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekv 10.08.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Piec na eko groszek jest dobry ale głównie na Śląsku - chodzi o dostępność odpowiedniego paliwa które w przyzwoitych cenach dostępne jest tylko tam. Moi znajomi mają taki piec i wcale nie są zadowoleni - twierdzą że jeśli jest możliwość zainstalowania kotła na gaz ziemny to lepiej tak właśnie zrobić i nie bawić się w eko groszek bo wychodzi tak samo. Koszty transportu paliwa ze Śląska tak zwiększają jego cenę że radzę się porządnie zastanowić nad jego zakupem (pieca oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.08.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Kolejny Pan Instalator (tym razem znaleziony przez stronę Buderusa, ale zajmuje się też instalacją innych kotłów) proponował jednak Buderusa na holtzgaz, niestety nie wiem teraz czy z dolną komorą, bo oświadczył, że będzie tam elektronika a nawet możliwe jest sterowanie pogodowe! , co ponoć przy tych dolnych jest niemożliwe wg słów poprzedniego instalatroa. Zamiast typowego buforu proponował zbiornik na cwu na 200 litrów, rurki jednak w miedzi. Jako moc kotła zaproponował 24kw (ten poprzedni 20kw). Osobiście podoba mi się te 24kw, nawet jak to za dużo, bo w przypadku kominka z płaszczem różni różniści proponowali właśnie tyle (a w końcu to też piec na paliwo stałe!). Mało tego - ponieważ przygotowaliśmy czerpnię powietrza w wylewce (jak do kominka), powiedział, ze można to podłączyć do kotła, żeby nie wychładzać kotłowni! Coś to wszystko za pięknie wygląda! A może jestem za podejrzliwa? Jakieś uwagi, spostrzeżenia? Zapraszam! Kocioł ów zwie sie Buderus KP a ma taką "fajną "automatykę(mechaniczną...) że jak sie wypali paliwo to wentylator sie kręci tak długo aż go nie wyłączysz ręcznie. Co do bufora to 200l jest jakieś 5 razy mniej niż minimum.Przy zładzie przeciętnym 70l 200 to jest nic. Co do mocy - kocioł o mocy 20 kW i sprawności 45% ogrzeje mniej niz kocioł o mocy 20 kW i sprawności ponad 80%(chodzi o wykorzystanie wyprodukowanego ciepła - czy w instalacje czy tez w komin...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 20.09.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 no dobra ale w koncu jakiej firmy kociol na drewno w koncu najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.09.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Chcesz uzyskać jednoznaczną informację z podaniem modelu i firmy? Myślę, że żadna odpowiedź nie będzie obiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 20.09.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Chcesz uzyskać jednoznaczną informację z podaniem modelu i firmy? Myślę, że żadna odpowiedź nie będzie obiektywna. no chcialabym jednoznaczna odpowiedz Rafal kurcze juz nie wiem w ktorym watku do ciebie pisze , chyba w koncu na priv sie przeniose Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.09.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Chcesz uzyskać jednoznaczną informację z podaniem modelu i firmy? Myślę, że żadna odpowiedź nie będzie obiektywna. no chcialabym jednoznaczna odpowiedz Rafal kurcze juz nie wiem w ktorym watku do ciebie pisze , chyba w koncu na priv sie przeniose Rafał wyznaje zasadę że "zrobic komuś dobrze to jak nas... sobie w czapkę..." . Fexy polecałem różnym ludziom i...niektórzy sie do mnie nie odzywają ,bo myśleli że nie dość iz taki kocioł za nich naczynia pozmywa to jeszcze będzie chodził sam 24/dobę i palił bez komina. A ja sobie mogłem mówić i ostrzegać przed niespodziankami do upadłego. Polecę Ci ferrum to za rok powiesz że "palić sie miało 16 godz (mimo że mówiłem o moim rekordzie) a pali sie np 6" i będziesz na mnie zła. Powiem weź buderusa powiesz " tu nie ma automatyki" ,wexmiesz cichewicza "on miał byc na drewno a jest lepszy do miału" , kostrzewa "po dwóch latach mi zgnił bo sie woda zbierała na ostatnim przewale" itp itd. Staramy sie jakoś tam przedstawic zasadę działania tego i owego ale wybór zawsze należy doi Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts