massi 29.04.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Cześć,szukając w internecie informacji znalazłem tylko tematy czy kopać ręcznie czy koparką. Ja chciałbym prosić was, którzy już kopali - czym lepiej kopć? koparką czy mini koparką? Znalazłem mini koparkę z 50 zł/horzaz koparkę za 100zł/h Teren bardziej gliniasty i zastanawiam się czy minikoparka da radę? jest niby połowę tańsza ale może nie dać rady. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Może byś napisał co chcesz kopać, w jakim gruncie .............wiem widzę tytuł że fundamenty ale jakie, ławy, płyta itd. Ile masz humusu.Dużo zmiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 30.04.2020 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 faktycznie nie napisałem. Juz piszę, teren bardziej gliniasty. Teraz jak jeszcze kilka tygodni nie padało to zrobiła się istna skorupa. Budynek ok 10 na 10m. Z takiego terenu trzeba ściągnąć humus na głębokość ok 30 - 40 cm. Potem wykop pod ławy na głębokość ok 1 metra. Ławy już sam wykopie łopata. Chyba że koparka będzie miała łychę o szerokości 60 lub 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 01.05.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Lepsza większa koparka, szybciej wybierze humus i warstwę do poziomu ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 01.05.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Jeżeli zebranie humusu z całej powierzchni to stanowczo ta duża koparka - to jest i tak 1-2h roboty więc mniejsza wyjdzie dłużej i finansowo na to samo. Co do kopania ław... nie zbieraj 30-40cm, tylko nawet trochę więcej tak abyś pod ławy musiał mniej kopać. U mnie sama ława miała 40cm, a koparkowy ściągnął humus do poziomu gdzie wyszło mi 60-80cm kopania razem z ławami. Zajeło mu to 3h razem z osunięciem korzeni po ściętej sośnie, budynek 8mx12m. Tylko że ja kopałem głównie w piasku, jak masz skorupę to im mniej kopania ręcznie tym lepiej. Najwygodniej było by mieć ściągnięte do poziomu samych ław, tylko potem ile to zasypywania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts