Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy mogę uzbrajać pustą działkę ? (prąd,woda,kanaliza,gaz) nie mając wybranego jeszcze projektu, pozwolenia na budowę.

Podobno kanalizy i gazu nie można bez budynku czy to prawda?

Jaki media mogę zakładać a jakie nie ?

Dziękuje za odpowiedź.

Wszystko można.... tylko tyle, że gazownia nie zgodzi się na poniesienie kosztów dokonania przyłącza (płacisz tylko kwotę ryczałtową zdecydownie niższą od kosztów rzeczywistych) mając gdzieś tam w odległej i mglistej perspektywie ewentualne zyski ze sprzedaży gazu. A zarabia się nie na podłączeniu lecz na samej sprzedaży.

Co do kanalizacji to nie wiem. Mam POS. Sądzę, że podobnie jak z gazem.

moim zdaniem nic z tego. do wszystkiego chca projekt budynku lub pozwolenie. jesli przylacza i projekt beda planowane w tym samym terminie to mozna probowac. ja mialem tak robilem projekt ale i skaldalem papiery o elektryke, wode, gaz. w miedzczasie 2 miesiace otrzymalem pozwolenie i dolaczylem do dokumentow. tak czy owak nadzialce musza byc odbiorniki tych mediow/ elektryka to RB-tka/ gaz to piecyk, wodaq tu nie ma klopotu
To może zależeć od lokalnej sytuacji. Ja np. kupiłe działkę ze wszystkimi mediami "w płocie" (prąd, gaz) lub na działce (woda, kanaliza). Ale w tym przypadku spółdzielnia organizowała (i w dużej części finansowała) uzbrojenie kilkunastu działek. W każdym wypadku warto mieć pojęcie gdzie będzie Twój dom i którędy wprowadzisz do niego media. Ja np. mam teraz studzienkę kanalizacyjną o wiele bliżej ganku niż bym chciał :cry: - trzeba będzie ją jakoś chytrze schować. A możesz też niepotrzebnie ponosić koszty dłuższego niż optymalne doprowadzenia mediów, np. kiedy skrzynka elektryczna wypadnie po przeciwnej stronie domu niż Twoja rozdzielnia.