Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana instalacji - pomysł wykonania

Recommended Posts

Witam,

Robię remont generalny w kupionym niedawno domu.

Co prawda elektryka była podobno jakiś czas temu robiona, ale:

- po pierwsze wszystko jest w starym stylu, czyli wszędzie puszki i sporo pomieszczeń na jedym bezpieczniku,

- po drugie nie wydaje mi się, że wszystko było robione,

- no i po trzecie co mnie najbardziej niepokoi to fakt, że w niektórych miejscach jest to zrobione nazwijmy w sposób niekonwencjonalny.

Chciałbym, aby móc w późniejszym czasie mieć możliwość puszczenia dodatkowego kabla na nowy bezpiecznik. Dlatego też wymyśliłem takie coś:

Chcę od miejsca gdzie mają być kontakty i włączniki światła zrobić wyżłobienie pionowo do sufitu i tam umieścił kable. Jakieś 2-5cm od sufitu te kable by wychodziły ze ściany i tab byłaby albo kostka, albo po prostu kabel by szedł dalej. Wszystkie kable chciałbym ulokować przy suficie nie w ścianie, ale na niej, żeby w razie czego mógłbym kabel wymienić lub dodać nowy.

Wyjątkiem byłby kabel do oświetlenia, który szedłby w suficie. Oczywiście nie chcę mieć tych kabli na widoku i chciałbym je schować pod np regipsem, ale tak, żeby mieć do nich dostęp bez rozpruwania ściany.

Plusy są oczywiste:

- mamy dostęp do kabli,

- mamy możliwość puszczenia nowego pod coś co potrzebowałoby tego,

Nie jestem pewny co do minusów:

- czy może się tam gromadzić wilgoć, zwłaszcza w kuchni (łazienka byłaby zrobiona normalnie)?

- czy duża liczba kabli obok siebie (zwłaszcza blisko skrzynki z bezpiecznikami) nie będzie niebezpieczna?

- czy są jeszcze jakieś niebezpieczeństwa z tak poprowadzonymi kablami?

Co Wy myślicie o moim pomyśle? Może macie lepszą propozycje?

Oczywiście nie chcę mieć tych kabli na widoku i chciałbym je schować pod np regipsem, ale tak, żeby mieć do nich dostęp bez rozpruwania ściany
A tu nie będzie rozpruwania ściany/sufitu? Po drugie, wszystkie połączenia rozłączne muszą być udostępnione.

- czy duża liczba kabli obok siebie (zwłaszcza blisko skrzynki z bezpiecznikami) nie będzie niebezpieczna?
Nie będzie.

Ale do rzeczy - o jakich "kablach" mowa - typ, rodzaj, ilość żył itd?

No i zabezpieczenia - jakie są "projektowane" przez kolegę?

A tu nie będzie rozpruwania ściany/sufitu?

No właśnie chodzi, żeby te kable tak zabudować, żeby był do nich dostęp, czyli nie będa zaklejone tylko np będą za regipsem/deską na zawiasach, najwyżej jakiś pasek ozdobny przykleję, żeby nie było widać szpar, ale to już nie problem.

o jakich "kablach" mowa - typ, rodzaj, ilość żył itd?

Na razie planuję którędy mają iść kable, rozdzielam wszystkie kontakty na bezpieczniki.

Myślałem, żeby do urządzeń typu lodówka, piekarnik, pralka, piec, doprowadzić nieco grubszy kabel. I ogólnie nie skąpić jeśli chodzi o ilość bezpieczników.

Co do ilości żył to po prostu myślałem, żeby w kablach, które będą zabudowane dać jedną lub nawet dwie dodatkowe żyły na wypadek jak coś po czasie wymyślimy, a w pozostałych już użyć trzy żyłowego kabla.

No i zabezpieczenia - jakie są "projektowane" przez kolegę?

Nie do końca wiem o jakie zabezpieczenia chodzi. Ogólnie chcę, żeby wszystkie puszki były szczelne, a szczególnie w kuchni, że jeśli będzie trochę wilgoci to, żeby do samej puszki nie dotarło. No i chciałbym rozłożyć wszystko na większą liczbę bezpieczników, czyli powiedzmy kontakty z jednego pokoju na jeden bezpiecznik, światło na drugi, a kontakty w kuchni byłyby podzielone już na 2 lub 3 bezpieczniki.

Myślałem też, żeby dodać jakieś dodatkowe bezpieczniki blisko droższych urządzeń jak np sterownik kotła czy lodówka.

Ogólnie to dopiero zaczynam planowanie tego, najpierw chciałem się dowiedzieć czy jest sens w tym kierunku iść, ale jak nie ma przeciwskazań to bym to już dokładniej rozplanował :)

Ho ho ho - toż to większy projekt.

Grubsze kable, większa ilość bezpieczników, zwiększona ilość żył w kablach itd.

Tylko mam nieodparte wrażenie, że kolega nie ogarnia tej instalacji, dlatego trudno będzie pomóc.

Tym bardziej, że wypada znać układ sieci zasilającej, dobrać RCD, zastosować ochronniki SPD i wiele innych czynników składających się na tę instalację, z przekrojami, podziałem obwodów i obciążeń itd.