Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zasadnością stosowania niejako podwójnej paroizolacji. Dom z płaskim dachem, układ warstw od zewnątrz:

- żwir

- EPDM

- styropian

- folia paroizolacyjna

- strop teriva

Jak widać jest to stropodach niewentylowany.

Czy teraz wykonując wewnątrz sufit podwieszany należy użyć po raz drugi folii paroizolacyjnej pod płytami GK?

W części mieszkalnej nie stanowi to problemu bo koszt żaden, bardziej zastanawiam się czy to coś pomoże czy przeszkodzi (np uwięzimy w ten sposób część wilgoci pomiędzy paroizolacjami).

Jak za to rozwiązać temat garażu gdzie załóżmy nie będzie już sufitu podwieszanego? Najchętniej pomalował bym terivę na ciemny kolor i tyle - jej wygląd mi nie przeszkadza. Garaż jest w bryle budynku, ale raczej nie będzie ogrzewany.

Zastanawiam się nad zasadnością stosowania niejako podwójnej paroizolacji. Dom z płaskim dachem, układ warstw od zewnątrz:

- żwir

- EPDM

- styropian

- folia paroizolacyjna

- strop teriva

Jak widać jest to stropodach niewentylowany.

Czy teraz wykonując wewnątrz sufit podwieszany należy użyć po raz drugi folii paroizolacyjnej pod płytami GK?

W części mieszkalnej nie stanowi to problemu bo koszt żaden, bardziej zastanawiam się czy to coś pomoże czy przeszkodzi (np uwięzimy w ten sposób część wilgoci pomiędzy paroizolacjami).

Jak za to rozwiązać temat garażu gdzie załóżmy nie będzie już sufitu podwieszanego? Najchętniej pomalował bym terivę na ciemny kolor i tyle - jej wygląd mi nie przeszkadza. Garaż jest w bryle budynku, ale raczej nie będzie ogrzewany.

Nie jestem tutaj fachowcem, ale sam robie ocieplenie w swoim domu i troche czytalem, ja bym chyba dal te paroizolacje od srodka, zeby jak najmniej wilgoci wnikalo w strop. Niby jest jedna paroizolacja pod styropianem, ale to chyba nie do konca mozna zaklasyfikowac jako "po stronie cieplej". W sumie tam raczej niepotrzebnie sie znalazla. bo co ona ma chronic oprocz zamykania drogi ujscia wilgoci?

Garaz jest w bryle budynku czy dostawiony? Jesli nad garazem jest pomieszczenie, to jeszcze troche styro by sie przydalo podkleic od spodu, paroizolacja tam nie bedzie potrzebna, bo nie mieszkasz tam i nie gotujesz. Chyba ze garaz bedzie stale polaczony z czescia mieszkalna.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 7 months później...

Fokus, jakaś kontynuacja wątku? Coś wymyśliłeś?

Mam podobną sytuacją i oprócz zwykłej paroizolacji pod styropian, myślę właśnie dołożyć jeszcze jedna pod terivą, nad GK. Zawsze to mniej wilgoci w stropie. Ale co wtedy z wilgocią technologiczną?

Położyłeś coś na epdm pod żwir żeby nie uszkodzić membrany? Jakaś geowłókninę czy coś?

Edytowane przez hipodrom

• 1 month później...