fokus80 30.04.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Zastanawiam się nad zasadnością stosowania niejako podwójnej paroizolacji. Dom z płaskim dachem, układ warstw od zewnątrz:- żwir- EPDM- styropian- folia paroizolacyjna- strop terivaJak widać jest to stropodach niewentylowany.Czy teraz wykonując wewnątrz sufit podwieszany należy użyć po raz drugi folii paroizolacyjnej pod płytami GK? W części mieszkalnej nie stanowi to problemu bo koszt żaden, bardziej zastanawiam się czy to coś pomoże czy przeszkodzi (np uwięzimy w ten sposób część wilgoci pomiędzy paroizolacjami).Jak za to rozwiązać temat garażu gdzie załóżmy nie będzie już sufitu podwieszanego? Najchętniej pomalował bym terivę na ciemny kolor i tyle - jej wygląd mi nie przeszkadza. Garaż jest w bryle budynku, ale raczej nie będzie ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 05.05.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Zastanawiam się nad zasadnością stosowania niejako podwójnej paroizolacji. Dom z płaskim dachem, układ warstw od zewnątrz: - żwir - EPDM - styropian - folia paroizolacyjna - strop teriva Jak widać jest to stropodach niewentylowany. Czy teraz wykonując wewnątrz sufit podwieszany należy użyć po raz drugi folii paroizolacyjnej pod płytami GK? W części mieszkalnej nie stanowi to problemu bo koszt żaden, bardziej zastanawiam się czy to coś pomoże czy przeszkodzi (np uwięzimy w ten sposób część wilgoci pomiędzy paroizolacjami). Jak za to rozwiązać temat garażu gdzie załóżmy nie będzie już sufitu podwieszanego? Najchętniej pomalował bym terivę na ciemny kolor i tyle - jej wygląd mi nie przeszkadza. Garaż jest w bryle budynku, ale raczej nie będzie ogrzewany. Nie jestem tutaj fachowcem, ale sam robie ocieplenie w swoim domu i troche czytalem, ja bym chyba dal te paroizolacje od srodka, zeby jak najmniej wilgoci wnikalo w strop. Niby jest jedna paroizolacja pod styropianem, ale to chyba nie do konca mozna zaklasyfikowac jako "po stronie cieplej". W sumie tam raczej niepotrzebnie sie znalazla. bo co ona ma chronic oprocz zamykania drogi ujscia wilgoci? Garaz jest w bryle budynku czy dostawiony? Jesli nad garazem jest pomieszczenie, to jeszcze troche styro by sie przydalo podkleic od spodu, paroizolacja tam nie bedzie potrzebna, bo nie mieszkasz tam i nie gotujesz. Chyba ze garaz bedzie stale polaczony z czescia mieszkalna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 15.05.2020 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Aktualna paroizolacja jest od strony ciepłej - za nią jest w końcu styropian. Garaż jest przyklejony do budynku i styka się z nim jedną ścianą. W nim również jakaś wilgoć się pojawi - mokry samochód, zima (brak ogrzewania)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 28.12.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Fokus, jakaś kontynuacja wątku? Coś wymyśliłeś? Mam podobną sytuacją i oprócz zwykłej paroizolacji pod styropian, myślę właśnie dołożyć jeszcze jedna pod terivą, nad GK. Zawsze to mniej wilgoci w stropie. Ale co wtedy z wilgocią technologiczną?Położyłeś coś na epdm pod żwir żeby nie uszkodzić membrany? Jakaś geowłókninę czy coś? Edytowane 29 Grudnia 2020 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankanty 03.02.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Czy wypełniając wełną konstrukcję pod płyty G/K, zawsze powinno się stosować paroizolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts