Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSIARKA - akumulatorowa. Jaką wybrać? czy warto? Opinie użytkowników.

Recommended Posts

Nie znalazłem jednego zbiorczego tematu o kosiarkach akumulatorowych zatem zakładam (wspomina się o nich w różnych wątkach).

Nęci mnie zakup takiej w końcu wszystko mam na prąd, więc czemu i nie kosiarka :) Ale mam obawy o wydajność.

To znaczy raczej te mocniejsze dadzą radę z koszeniem moich 600m2 trawy, pytanie tylko czy zrobią to na 1,2 czy 5 typowych akumulatorach (typowy to 4-5 Ah).

Czy są tu użytkownicy kosiarek akumulatorowych i podzieliby się opiniami:

- co mają

- co i ile koszą

- jak się sprzęt sprawuje

- itd.

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troszkę z boku tematu, ale jednak elektryk...

od zeszłego sezonu używam podkaszarki Yato z aku 3Ah, przyznam, ze daje radę. W opisie miała wpisaną pracę na aku jakoś 55 minut, a przepracowała podczas testu w moim ogrodzie godzinę i pięć minut.

Nie nadaje się do regularnego cięcia gęstej trawy i chwastów z łodygą powyżej 4-5mm bo się męczy, tzn daje radę, ale nie do tego jest stworzona.

Pracuje co tydzień w sezonie, przy obróbce 1600m2 trawnika.

Rynek zamienników nie musi być szeroki.

Wystarczy 2-3 ale dobre i tanie.

Pytanie - po ilu latach trzeba wymienić akumulator w kosiarce?

Warto też spojrzeć co jeszcze będzie potrzebne w domu i w ogrodzie z akumulatorowym "napędem".

Dwa, trzy to już względnie szeroki rynek :)

Ja nie patrzę tylko pod kątem wymiany za ileś tam lat, ale do ewentualnego zakupu od razu.

Deklaracje producenta sa pewnie na wyrost, często w pakiecie jest akumulator o mniejszej pojemności.

Jak pisałem ja moge kosić na kilka akumulatorów (wymiana 15 sek.) pod warunkiem, że całość będzie w akceptowalnym budżecie.

Dlatego raczej się nie zdecyduję na marki specjalizujące się w ogrodowych narzędziach akumulatorowych i uchodzących za najlepsze (EGO, GreenWorks) ale mające drogie akumulatory i brak zamienników lub też drogie. Raczej poszukam kosiarki od firmy co zjadła zęby na elktronarzędziach a teraz dorzuciła sobie kosiarkę (DeWalt, Makita, Ryobi).

@marcin225, jak tam oględziny Stigi?

PS

Mnie tak jak marcinowi kończy się czas. Trawa wysiana niecałe 2 tygodnie temu i zaczęła wschodzić :)

Edytowane przez giman

@marcin225, jak tam oględziny Stigi?

No zarówno kosiarka jak i podkaszarka wyglądają solidnie :) Działają :D 2 szt AKU 48V 4,0Ah powinny dać radę ale cokolwiek sensownego będzie można napisać po koszeniu i to nie pierwszym na młodej trawie ale raczej później. Dodatkowo zamówiłem dmuchawę do zestawu ale to przyjdzie w tygodniu bo nie mieli na stanie. Do wszystkiego oczywiście pasują te aku z kosiarki.

Od ponad 1.5 roku używam Greenworks 40V, powierzania około 450-500m2,

Wcześniej miałem, kosiarki elektryczne, potem spalinowe i teraz aku. Uważam, że jest jedno z lepszych rozwiązań.

W zależności od wysokości trawy na jedno koszenie potrzeba 1-1.5 AKU 4Ah (mam dwa wiec szybka wymiana i można kosić). Kosiarka w zależności od obciążenia dobiera sama obroty. Wykonanie i jakość materiałów oceniam na 4+. Dla mnie zaletą było dostępność innych akcesorów (w przystępnych cenach) ogrodowych na ten sam akumulator oraz szerokość koszenia 45cm. Kosiarkę kupowałem po sezonie, cena około 1990 kosiarka i dwa aku.

Działają :D 2 szt AKU 48V 4,0Ah powinny dać radę

Pewnie dadzą radę to 384Wh, solidnie.

A o ceny można zapytać:)

Od ponad 1.5 roku używam Greenworks 40V, powierzania około 450-500m2,

[...] W zależności od wysokości trawy na jedno koszenie potrzeba 1-1.5 AKU 4Ah

Brzmi budująco, ja mam 600m2.

A ile czasu wytrzymują baterie, bo każdy inaczej biega z kosiarką?

szerokość koszenia 45cm. Kosiarkę kupowałem po sezonie, cena około 1990 kosiarka i dwa aku.

Teraz ceny nieosiągalne, nawet zbliżonych nie. Jest drożej.

Widzę też, ze mają podobne 2 linie produktowe i są kosiarki 45cm oraz 46cm.

Brzmi budująco, ja mam 600m2.

A ile czasu wytrzymują baterie, bo każdy inaczej biega z kosiarką?

Większe znaczenie ma wysokość i gęstość trawy niż, to jak szybko się chodzi. Wiec podawanie czasu jest bez sensu, ponieważ jest to czasem 30 a czasem 60 min.

Dla 600m2 jeden aku to za mało, chyba, że planujesz kosić z przerwą obiadową.

Nie wiem czy mam 45 czy 46 jakaś z silnikiem bezszotkowym, te kosiarki różnią się trochę wyglądem, w zależności na jaki rynek są produkowane (taką mam teorię, po tym jak oglądałem opnie z forum USA i DE).

Przy zakupie zwróć uwagę na gwarancję na akumulator oraz dana marka ma dystrybutora na Polskę, to ważne jak za kilka lat będzie trzeba dokupić aku. Mnie skusiła cena, a potem się okazało ze w Jula pojawiają się fajne promocje i dokupiłem kilka innych narzędzi.

Bez napędu, po pierwsze dla takiej powierzani napęd zbędny, dla tak małej wagi napęd zbędny, nawet dziecko razi sobie z koszeniem. Poza tym ja chodzę z kosiarką szybciej niż napęd wymusza.

Napęd napędowi nierówny. Stiga ma do 5 km/h a to już sporo , w jakiejś widziałem do 2km/h to faktycznie jak nic . Moja kosiarka z 2 AKU waży ponad 30 kg i wcale tak radośnie się jej nie pcha po powierzchni utwardzonej a co dopiero po trawie. DLa mnie napęd był wysoce wymagany przy wyborze. Też myślałem żeby wziąć kosiarkę EGO początkowo ale nigdzie w okolicy nie ma ani dystrybutora ani serwisu jakby co.

Jeśli chodzi o akumulatory to można poszukać kogoś kto je "zregeneruje" ja tak robiłem z akumulatorami Hilti, koszt 1/4 nowego aku a wytrzymują potem ładne parę lat.

Edytowane przez marcin225

Dla 600m2 jeden aku to za mało, chyba, że planujesz kosić z przerwą obiadową.

To wiem, planuję min na 2 aku (jak kosiarka typu 36-40V).

Nie wiem czy mam 45 czy 46 jakaś z silnikiem bezszotkowym, te kosiarki różnią się trochę wyglądem, w zależności na jaki rynek są produkowane (taką mam teorię, po tym jak oglądałem opnie z forum USA i DE).

Mniej więcej taka jak ta - https://greenworkstools.eu/sites/greenworks/files/styles/product_hero_large/public/2018-04/GD40LM45_0.png?itok=QgyOMQyq