marcin225 17.10.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Powinni wymienić silnik lub akumulator na nowy i po sprawie,nie wiem o co trzeba tu pytać?,być może teraz kombinują jak to naprawić bez żadnej wymiany tak aby się kupy trzymało,co do gwarancji to nie wiem czasami czy nie mogą wydłużyć czasu naprawy załaniając się czymś "nieprzewidzianym" Akumulatory są sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.10.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Może padła elektronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.11.2020 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) Też bym podejrzewał elektronikę. Jeżeli kosiarka działała, kosiła, silnik nie brzmiał dziwnie (stukanie, itp) tylko nie potrafiła wejść na większe obroty to duże prawdopodobieństwo sterownika, czyli ogólnie elektroniki. errata.Nie doczytałem, ze ostatnie wpisy z 17.10 a nie z 17.11 (dziś), więc pewnie nieaktualne, ale już zostawie. Edytowane 17 Listopada 2020 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.11.2020 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Odkopię temat. Jak się sprawują kosiarki po przepracowanym sezonie? Będę mieć około 250m2 trawy do skoszenia, więc szukam elektrycznej sieciowej lub akumulatorowej w przystępnej cenie- nie chciałbym, wydać więcej niż 1500 zł za zestaw z akumulatorami, dlatego tak naprawdę na aku w grę wchodzi Erbauer albo Parkside, chyba że ktoś ma i użytkuje kosiarkę innego producenta i jest w stanie polecić/wydać opinię? Sezon skończył się dobrze. Regularnie kosiłem 600m2 trawy. Raz walnąłem w kamień. Poza tym wszystko ok i gładko. Do 1500 zł będzie cieżko (do 2000 łatwiej ), ale nie niemożliwe jak jest tylko 250m2. Masz jakieś oczekiwania co do szerokości koszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.03.2021 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 W tym roku planuję wziąć się solidniej za trawnik więc bujny będzie.Prawdziwy test dla akumulatorowej kosiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.03.2021 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 zapomniałem dopisać a propos usterki w kosiarce , że już zrobione i wymieniali cały silnik. Potem skosiłem ostatni raz to szła jak nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.03.2021 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Czyli kiepski silnik, świetny serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.03.2021 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Ja mam Makitę i już we wcześniejszych postach opisałem wrażenia. Makita 460 ma w zestawie 5Ah aku (taki kupiłem i takie widziałem w sklepach, może zdarzają się inne konfiguracje) Co do dwóch aku po 18V to dla mnie akurat główna zaleta. Tak jak pisałeś 2 x 18V 5Ah to 1 x 36V 5Ah. Taki ruch jest prosty, Makita nie musiała opracowywać nowego akumulatora. Można nim zasilać dziesiątki czy setki innych sprzętów Makity i istnieje potężny rynek zamienników jakbyś w przyszłości chciał wymienić taniej. A czy na półce trzymasz jeden duży czy dwa mniejsze aku to dla mnie żadna różnica. Jak chcesz porównywać akumulatory między różnymi firmami to patrz na watogodziny (Wh). I jak ta kosiarka? Też myślę nad makitą. Czekam tylko czy pojawi się promocja z akumulatorami jak w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.03.2021 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Ja jestem bardzo zadowolony. Kosiłem cały zeszły sezon. Na jednym komplecie aku działała 45-60min.Na początku jak trawa była mega młoda to skosiłem całe 600m2 i jeszcze aku przełożyłem do podkaszarki i obleciałem różne krawędzie.W tym sezonie trawa starsza to szacuję 40-45 min.Rewelacyjnie zapełnia kosz, każdy zakamarek, ubija bardzo solidnie. Raczej nie jest to kosiarka na łąki czy inne wertepy, ale do trawnika super. Jak dla mnie ma jedną wadę o której już tu pisałem (komuś będzie przeszkadzać lub przyzwyczai się tak jak ja)Jedyny minus to dość mocna sprężyna w tej rączce z "gazem" czy tam hamulec bezpieczeństwa (no to co cały czas trzeba trzymać). Mam wrażenie, że dość mocno się ze mną "siłuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.03.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nie brakuje Ci napędu? Sam mam podobny areał i zastanawiam się nad samobieżną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.03.2021 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nie odczuwam problemu czy ciężaru.Kiedyś incydentalnie używałem tez spalinowej o zbliżonej wadze i też było gładko.Mam trochę przeszkód (drzewa, huśtawki, itp.) i napęd by mi tylko wadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.03.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Kosiarka tylko z napędem! Kilka razy pchałem swoją bez napędu (jak mi ten silnik szwankował ) i dziękuję Napęd to mega ułatwienie, oczywiście można bez ale też można jeździć autem bez wspomagania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Najprawdopodobniej, gdy pchałeś swoją z uszkodzonym napędem było gorzej, niż gdybyś pchał taką bez napędu.Też kiedyś kosiĺem spalinówką z napędem, później z uszkodzonym napędem, wreszcie inną bez napęduJa mam równy trawnik 350m2, paru drzew, ale sporo ostrych łukòw - napęd nie jest dla mnie przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.03.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Ale ja nie miałem uszkodzonego napędu. Ten akurat działał bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) No to nie wiem, jak to zinterpretować: Kilka razy pchałem swoją bez napędu (jak mi ten silnik szwankował ) Moja spalinówka jest lekka i zwrotna, może dlatego nie jest fla mnie problemem Edytowane 5 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.03.2021 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 No to nie wiem, jak to zinterpretować: Moja spalinówka jest lekka i zwrotna, może dlatego nie jest fla mnie problemem Zinterpretować tak, że z napędem szybciej szła a na każdej wyższej trawie (miejscami) mi traciła obroty, więc szedłem wolno bez napędu żeby potem mi się 6 minut nie rozpędzała (bo tyle trwało mniej więcej żeby z powrotem na właściwe obroty weszła ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.03.2021 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 To jest bardzo indywidualna sprawa trzeba spróbować obu i podjąć decyzję.Dla mnie kosiarka poniżej 30 kg (moja ok 28-29 kg) z solidnym łożyskowaniem kół chodzi gładko i nie odczuwam, że to jakiś znaczący opór czy coś co mi przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Zinterpretować tak, że z napędem szybciej szła a na każdej wyższej trawie (miejscami) mi traciła obroty, więc szedłem wolno bez napędu żeby potem mi się 6 minut nie rozpędzała (bo tyle trwało mniej więcej żeby z powrotem na właściwe obroty weszła ) . Aa, ok - kosiłes kosiarka z napędem przy wyłączonym napędzie. Też kiedyś tak robiłem i faktycznie mordęga. Jak przeszedłem na spalinową bez napędu było sporo lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.03.2021 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Ja mam prosty trawnik na ile się dało. Głównie 20m w jedną stronę i z powrotem. Dlatego myślę o napędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoel 18.04.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Hej, Proste pytanie:- https://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DCMW564P2/czy https://www.makita.pl/product/dlm460pt2.html? Do koszenia jest równy trawnik 800m2, docelowo będzie to prawie 1000m2 + tego samego producenta kupie i kose aku. Jest jeszcze:https://www.castorama.pl/kosiarka-akumulatorowa-erbauer-2-x-18-v-46-cm-2-x-5-ah-id-1102845.htmlAle ona chyba nie ma silnika BS, tylko na szczotkach?czy https://www.kaercher.com/pl/home-garden/narzedzia-ogrodowe/kosiarka-akumulatorowa/lmo-36-46-battery-set-14444700.htmlNiby fajna bo lekka, ale to plastikowa obudowa, na dodatek aku do niczego się nie przyda... Da rade Makia lub DW na 2 aku skosić 800-1000m2 trawnik czy będę musiał dokupić kolejne 2?Bo jak mam kupić dodatkowe 2 aku i wydać na nie z 700zł, to mogę kupić wyższy model który ma od razu 4 aku... tylko ona znowu cięższa, a wersja z napędem waży tyle co spalinowa i kosztuję aż 4500zł.A tak myślę, że chyba lepsza lekka bez napędu na płaski trawnik, niż dużo cięższa z napędem, czy jestem w błędzie? W sumie budżetu nie mam jakiegoś z gory określonego, chciałem kupić w sumie kosiarkę na silniku Hondy lub Yamahy, ale akumulatorowa ma chyba większy sens i jest bezobsługowa.Marki typu Makita czy DW mają tak silniki i aku ogarnięte że z tym nie ma się prawa nic dziać, już nawet czarna wkrętarka od Parkside robi robotę nawet mieszając zaprawę i nic się z nią mi nie dzieje. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez phoel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts