Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż korka klik-klak - prośba o pomoc

cookie_monster

Recommended Posts

Witajcie.

Jestem tu nowy i proszę o pomoc osoby, które mają doświadczenie w wymianie korków umywalkowych.

Postanowiłem wymienić korek oraz syfon w umywalce razem z wszystkimi rurkami. Wcześniej miałem zamontowany korek tego typu, który sam montowałem:

1.jpg

Mój był co prawda metalowy, ale konstrukcja taka sama.

Wczoraj zakupiłem w markecie budowlanym syfon wraz z korkiem klik-klak z przelewem. O taki:

2.jpg

Umywalkę mam z przelewem, więc uznałem, że taki korek będzie odpowiedni. Nic bardziej mylnego :) Otóż po skręceniu wszystkiego jest wyciek, który przedstawia poniższe zdjęcie:

20200501_124215.jpg

Problem jest w tym, że korek ma przelew. Woda wpadając do korka leje się po ściankach więc siłą rzeczy także leci do tych otworów przelewowych, a następnie ścieka po gwincie co widać na powyższym zdjęciu.

Jak temu zaradzić? Korek, który miałem poprzednio wydaje mi się rozsądniejszy pod kątem konstrukcji, bo dolna część nie jest gwintem i uszczelką przylega do otworu w umywalce, także nie ma miejsca na wyciek. Tu natomiast z umywalki wystaje sam gwint po którym spływa woda... Czy należy dokupić tu jakiś dodatkowy element aby to uszczelnić?

jest uszczelka pod tą mosiężną nakrętką?

Uszczelka (jak widać na zdjęciu :) ) znajduje się pomiędzy nakrętką i pomiędzy otworem w umywalce.

Uszczelniłem gwint za pomocą taśmy teflonowej - dziękuję za pomoc.

Swoją drogą jestem ciekaw jak to będzie wyglądało wewnątrz po dłuższym użytkowaniu... Przecież pomiędzy ściankami tego korka a ściankami otworu umywalki będzie ciągle znajdowała się woda, więc niezły syf tam się będzie pewnie gromadził.