cookie_monster 01.05.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Witajcie. Jestem tu nowy i proszę o pomoc osoby, które mają doświadczenie w wymianie korków umywalkowych. Postanowiłem wymienić korek oraz syfon w umywalce razem z wszystkimi rurkami. Wcześniej miałem zamontowany korek tego typu, który sam montowałem: Mój był co prawda metalowy, ale konstrukcja taka sama. Wczoraj zakupiłem w markecie budowlanym syfon wraz z korkiem klik-klak z przelewem. O taki: Umywalkę mam z przelewem, więc uznałem, że taki korek będzie odpowiedni. Nic bardziej mylnego Otóż po skręceniu wszystkiego jest wyciek, który przedstawia poniższe zdjęcie: Problem jest w tym, że korek ma przelew. Woda wpadając do korka leje się po ściankach więc siłą rzeczy także leci do tych otworów przelewowych, a następnie ścieka po gwincie co widać na powyższym zdjęciu. Jak temu zaradzić? Korek, który miałem poprzednio wydaje mi się rozsądniejszy pod kątem konstrukcji, bo dolna część nie jest gwintem i uszczelką przylega do otworu w umywalce, także nie ma miejsca na wyciek. Tu natomiast z umywalki wystaje sam gwint po którym spływa woda... Czy należy dokupić tu jakiś dodatkowy element aby to uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.05.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Tak - musi być sylikon lub taśma teflonowa - jak widzisz powstał film Niestety nie tylko Ty masz z tym przeciekiem problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 03.05.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 jest uszczelka pod tą mosiężną nakrętką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cookie_monster 04.05.2020 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 jest uszczelka pod tą mosiężną nakrętką? Uszczelka (jak widać na zdjęciu ) znajduje się pomiędzy nakrętką i pomiędzy otworem w umywalce. Uszczelniłem gwint za pomocą taśmy teflonowej - dziękuję za pomoc. Swoją drogą jestem ciekaw jak to będzie wyglądało wewnątrz po dłuższym użytkowaniu... Przecież pomiędzy ściankami tego korka a ściankami otworu umywalki będzie ciągle znajdowała się woda, więc niezły syf tam się będzie pewnie gromadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.05.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Widocznie tak jest, ktoś nie pomyślał. Bo te korki z krotszym gwintem tego problemu nie mają. Tam uszczelką dociska się i uszczelnia podczas skręcania nakrętką od dołu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts