Dulin7 08.05.2020 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Wlasnie wszedzie krzyzowy i krzyzowy. Czy rzeczywiscie jest on az o tyle lepszy od rownoleglego? Przy podwieszaniu do stropu betonowego to sie zgodze ale przy stropach z wiazarow? Ja traktowalbym pas dolny wiazara jako odpowiednik profilu glownego to po co go dublowac i robic krzyzowy przy wiazarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 08.05.2020 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Wlasnie wszedzie krzyzowy i krzyzowy. Czy rzeczywiscie jest on az o tyle lepszy od rownoleglego? Przy podwieszaniu do stropu betonowego to sie zgodze ale przy stropach z wiazarow? Ja traktowalbym pas dolny wiazara jako odpowiednik profilu glownego to po co go dublowac i robic krzyzowy przy wiazarach? dlatego Ja robię równoległy .coś takiego będzie mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.05.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Wlasnie wszedzie krzyzowy i krzyzowy. Czy rzeczywiscie jest on az o tyle lepszy od rownoleglego? Przy podwieszaniu do stropu betonowego to sie zgodze ale przy stropach z wiazarow? Ja traktowalbym pas dolny wiazara jako odpowiednik profilu glownego to po co go dublowac i robic krzyzowy przy wiazarach? Przy celulozie wydaje mi się , że ważniejsza jest ilośc zawiesi. Przy krzyżowym liczba wieszaków jest mniejsza niż w stropie pojedynczym. Ja zamontowałem prostopadle do wiązarów główne profile co 40cm i wsio. na tym mam 40cm celulozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 28.05.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Ja co prawda podwieszalem do jętek 100 m2 i główne profile dałem co 75 cm, od ściany max 20 cm, później profile co 40 cm wisi to na wieszakach obrotowych. W przedpokoju musiałem dorobić kilka belek z kantówki chyba 7x7. Nasypane mam na tym 30 cm celulozy i odpukac jak narazie wisi od ponad roku. Zastanawiam się tylko już po fakcie co w sytuacji kiedy trzeba będzie sufit przykładowo naprawić wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.05.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 J Zastanawiam się tylko już po fakcie co w sytuacji kiedy trzeba będzie sufit przykładowo naprawić wymienić Załadujesz celulozę do wora i później nasypiesz po naprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczkopl7 26.09.2021 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 dlatego Ja robię równoległy .coś takiego będzie mniej więcej [ATTACH=CONFIG]443877[/ATTACH] Witam, Czy zasyp ceulozy się udał? Czy sufit wytrzymał? Zamierzam także zrobić ruszt równoległy ponieważ mam wiazary. Na to dać 40cm. Wszędzie tylko straszenie że to się zawali itp. Jak to jest w praktyce ? I jeszcze jedno pytanie czy szpachlowanie i spoinowanie płyt należy wykonać po zasypie czy przed? Że względu na ewentualne pęknięcia od ciężaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.09.2021 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 (edytowane) Witam, Czy zasyp ceulozy się udał? Czy sufit wytrzymał? Zamierzam także zrobić ruszt równoległy ponieważ mam wiazary. Na to dać 40cm. Wszędzie tylko straszenie że to się zawali itp. Jak to jest w praktyce ? I jeszcze jedno pytanie czy szpachlowanie i spoinowanie płyt należy wykonać po zasypie czy przed? Że względu na ewentualne pęknięcia od ciężaru? jak zrobisz zgodnie ze sztuką to nic nie ma prawa się stać ... jak na zasadzie " jak najtaniej" to się nie wypowiadam. U mnie jest system : zawiesia, profile, płyta diamant + dedykowane do tej płyty wkręty - Knauf, wkręty strong -tie do mocowania grzybków do wiązarow (żadny tam czarny badziew). 40 cm celulozy to około z tego co pamiętam 14 kg na m2 do tego ciążar płyty, wkrętów. Porządnie zrobiony ruszt równoległy uniesie nawet 80 kg .. Ja mam nasypane ponad 60 cm celulozy )). Z tego co pamietam wykończenie sufitu było już po zasypie. Poszukaj na stronach Knaufa, Siniata specyfikacji rusztów to sam się przekonasz. Gdzieś to miałem ściągniete ale po zmianie laptopa gdzieś mi wcięło - więc nie załączę Edytowane 26 Września 2021 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 06.10.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Miro a instalacje w dolnym pasie wiązara jak masz ( elektryka, rekuperacja czy co tam jeszcze może być) to zrobiłeś przed zasypaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 13.01.2022 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Też się zastanawiam jak to zrobić czy puszczać elektrykę po wiązarach czy po podłodze. Rury od reku na pewno podwieszone do wiazara w warstwie ocieplenia ale wieszaki chyba zamontuję wcześniej, żeby uniknąć przekładania/przesuwania rur od reku jeśli wieszak będzie wypadać na rurze. Ktoś podpowie jak najłatwiej, najprościej to rozplanować pod względem kolejności? Przewidywany zasyp celulozą lub ułożenie wełny w 2 warstwach na mijankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 31.01.2022 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 W systemie Nidy won/cd60/125 rozstaw między wieszakami noniusziwymi 90cm. Rozstaw między profilami nośnymi 40cm. Nie rozumiem czemu odległość noniusza od ściany z profilem ud nie może przekraczać 20cm mimo wsunięcia profila CD do UD. Profil ud nie jest traktowany jako element do przeniesienia obciążenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j009 26.12.2022 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 ololek, Rivelv, oczkopl7 - jak finalnie zrobiliście stelaż, jakich płyt użyliście i jakiej paroizolacji? MiroMirek - może jeszcze pamiętasz:a) płytę Diamand miałeś 12,5 czy 15?b) jedną czy 2 warstwy płyty? c) jaka paroizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts