avallach 01.05.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Witam.Szykuję się do wymiany pokrycia na starym domu. Stara konstrukcja jest solidna i "zdrowa", dlatego jej wymiana jest niekonieczna. Moje obawy budzi brak wieńca. Stara murłata jest przykręcona do prętów wpuszczonych w murowane z cegły słupki (słupek na dwie cegły w przekroju). dach dwuspadowy. Obie połacie opierają się na stolcu. Cieśla podpowiada, że jeśli obawiam się braku wieńca, a jeśli nie chcę wymieniać elementów konstrukcyjnych i wyrabiać pozwolenia, to chcąc to wzmocnić, mogę przy ściankach kolankowych skręcić drutem krokwie do belków stropowych, a na wysokości powyżej sufitu (jeśli chciałbym kiedyś zaadaptować poddasze), dołożyć jętki. Czy to stanowi dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 02.05.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 rady cieśli nie są chyba złe, ale odpowiedz najpierw na pytania : - jaka szerokość? - jaka wysokość ścianki kolankowej?- jak długo budynek stoi? - czym był dach pokryty wtedy a czym będzie teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avallach 05.05.2020 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 11m szerokości na jednej ścianie, 2x po 4m na drugiej (środkiem lukarna).Ścianka 1 -1,2 m wys.Budynek z lat 60.Pokryty blachą. Bez okapu, zamiast okapu jest coś na styl gzymsu, a w nim obsadzona rynna. Chcę wymienić blachę na nową. Zastanawiam się czy nie skuć gzymsu i czy nie dobić kantówki, żeby wyszedł mi około 35cm okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avallach 05.05.2020 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Nie widzę opcji edytuj. Odnosnie konstrukcji, to właściwie nie jest to w 100% dwuspad. Na obu końcach kalenicy jest około 2m szerokości naczółek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts