GPa 02.05.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Witam szanownych forumowiczów. Mam problem z usytuowaniem kratek wylotowych w wentylacji grawitacyjnej. Mam komin systemowy, a w zasadzie dwa moduły ustawione jak na załączonym obrazku: Rozstawienie pomieszczeń wymusiło u mnie takie ustawienie kominów i teraz zastanawiam się w jaki sposób umieścić kratki przy nasadzie komina? Teoretycznie powinny być po przeciwległych stronach kanałów wentylacyjnych, zaślepione na górze ale u mnie nie ma takiej możliwości. Więc czy jest dopuszczalne połączenie kanału 1+2 oraz 3+4 i montaż kratek pod kątem 90 stopni (tzn w kanale 1 i 2 oraz 2 i 3). Będzie to spełniać swoją funkcję? Czy może należałoby zastosować nasady kominowe? Jednak te byłyby w sąsiedztwie daszków kanałów spalinowych, czy to nie problem? Liczę na wasze doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.05.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Witam szanownych forumowiczów. Mam problem z usytuowaniem kratek wylotowych w wentylacji grawitacyjnej. Mam komin systemowy, a w zasadzie dwa moduły ustawione jak na załączonym obrazku: [ATTACH=CONFIG]443620[/ATTACH] Rozstawienie pomieszczeń wymusiło u mnie takie ustawienie kominów i teraz zastanawiam się w jaki sposób umieścić kratki przy nasadzie komina? Teoretycznie powinny być po przeciwległych stronach kanałów wentylacyjnych, zaślepione na górze ale u mnie nie ma takiej możliwości. Więc czy jest dopuszczalne połączenie kanału 1+2 oraz 3+4 i montaż kratek pod kątem 90 stopni (tzn w kanale 1 i 2 oraz 2 i 3). Będzie to spełniać swoją funkcję? Czy może należałoby zastosować nasady kominowe? Jednak te byłyby w sąsiedztwie daszków kanałów spalinowych, czy to nie problem? Liczę na wasze doświadczenie Wygląda na to, że to co wymyśliłeś będzie lepsze od tego co na rysunku. Niemniej weź to pod uwagę, że umieszczanie w jednym kominie szachtów spalinowych i wentylacyjnych, jest idiotyzmem rodzącym późniejsze problemy zaciągania dymu w różnych dziwnych miejscach budynku. Zrób przynajmniej 50 cm różnicy poziomów otworów dymowych i wentylacyjnych. To pomoże ograniczyć ewentualne problemy o których wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GPa 05.05.2020 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Od początku wiedziałem, że taki układ będzie problemowy ale nie było wyjścia w moim przypadku. Czyli lepszym rozwiązaniem będą nasady kominowe na kanały wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts